Ha van legalább egy jogosítvány és egy gyerek a családban, lehet akár egy vadonatúj autójuk is!

  • Az idén is megrendezi az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság a méltán népszerű Közlekedik a család vetélkedőt.
  • A múlt évihez hasonlóan az idén is külön versenyt vívhatnak az iskolák: Honnan nevez be több család a vetélkedőre?
  • A játékos családi vetélkedő nem játék, és nemcsak az idei fődíjként felajánlott Škoda KAMIQ miatt nem az, bebizonyítjuk.

Tavaly a koronavírus-világjárvány második és harmadik hulláma között épp csak, hogy meg tudták szervezni a versenyt. Már fontolgatták, hogy lefújják, de akkora volt az érdeklődés (végül mintegy félezer család nevezett), hogy nem lehetett nem megtartani. A pandémia miatt egy ideig idén is rezgett a léc, ám a járványadatok kedvező alakulása miatt mára a legtöbb járványügyi korlátozást feloldották, így nincs akadálya, hogy az idén is megrendezzék az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottsága méltán közkedvelt közlekedési, közlekedésbiztonsági országos családi vetélkedőjét, a Közlekedik a család rendezvénysorozatát.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK baleset-megelőzési osztályvezetője, az OBB főtitkára lapunknak elmondta: Győr-Moson-Sopron megyében június 5-én, a fővárosban és a többi megyében június 12-én rendezik meg a „Közlekedik a család” vetélkedő területi selejtezőit. A döntőt augusztus 27-29. között bonyolítják Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben, több helyszínen.

A versenykiírás bárki számára elérhető a www.kozlekedikacsalad.hu oldalon.

– Még senki nem késett le semmitől – hangsúlyozta Berzai –, mert még a területi selejtezők napján, a helyszíneken is lehet nevezni. Ahhoz, hogy egy család versenybe szállhasson a fődíjért, ami az idén egy, a rendezvénysorozat fő támogatói, az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungária ŠKODA márkaképviselete által felajánlott Škoda KAMIQ lesz, az szükséges, hogy a családnak legyen magyarországi bejelentett lakcíme, egy vagy több 6-17 év közötti gyermeke és legalább az egyik szülőnek érvényes B-kategóriás jogosítványa.

Sorrendben ez a 10. Közlekedik a család vetélkedő, amihez fogható az OBB főtitkára szerint sehol a világon nincs. Igazi hungarikum ez a rendezvény! És már ez a verseny sem olyan, mint a kezdetekben volt. Továbbfejlesztették. Egészen tavalyig a Közlekedik a család a nevéhez hűen kizárólag családi vetélkedő volt. A tavalyi versenyen a szponzorok támogatásának köszönhetően az általános iskolák is ringbe szállhattak. Őket aszerint értékelik, hogy melyik tanintézetből hány család (értelemszerűen: hány ott tanuló kisdiák családja) indult a Közlekedik a család megmérettetésén. Az első három legtöbb versenyző családot magáénak tudó iskolák 500, 300 és 100 ezer forint értékű iskolaszer támogatást kapnak.

Tavaly a Békéscsabai Petőfi utcai Általános Iskola nyerte el a félmilliós támogatást, tőlük 56 család indult a Közlekedik a család versenyen. A jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumból 31 míg a 3. helyezett a debreceni Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda 9 induló családdal büszkélkedhetett.

Bár a Közlekedik a család alapjában véve egy játékos vetélkedő, a résztvevők nagyon is komolyan veszik, és nemcsak azért, mert a közlekedést, a közlekedésbiztonságot általában is illik komolyan venni. Mi sem bizonyítja a verseny komolyságát jobban, mint hogy a tavalyi döntőben diadalmaskodó Bács-Kiskun megyei Rideg-család korábban egymás után háromszor volt ezüstérmes az országos döntőben. Kitartásuknak és közlekedési ismereteiknek köszönhetően egy Škoda Scala személygépkocsival gazdagodtak.

Berzai Zsolt elismerte: a verseny célja felhívni a figyelmet arra, ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát az utakon, mindenki épen és biztonságban eljuthasson úti céljához, elengedhetetlen a közlekedési szabályok ismerete és betartása. Emellett azonban szükség van még egymás segítésére, tiszteletére, jó adag előzékenységre és kölcsönös odafigyelésre a közlekedők között.

Másért is fontos azonban a Közlekedik a család vetélkedő az ORFK-OBB számára. Berzai alezredes nem titkolta: a rendezvénynek propagandacélja is van. A rendőrség már jó ideje nemcsak ellenőrzésekkel, sebességmérésekkel, szondáztatásokkal, no meg bírságolással próbál rendet tartani az utakon. Felhívásaival, vagy az utóbbi időben okkal-joggal a YouTube legnézettebb videói közé sorolható Pofátlan(TAN)ító összeállításaival igyekszik bemutatni, hogy kellene, illetve hogyan nem szabadna közlekedni az utakon.

Fontos, hangsúlyozta a Közlekedésbiztonságnak Berzai Zsolt, hogy a szülők különösen figyeljenek a közlekedési szabályok betartására akkor, ha a gyermekükkel együtt utaznak. Máskor is, de akkor különösen. A gyermekek számárra ugyanis ők adják a követendő mintát.

– Gyakran megtörténik a kisebbekkel, hogy rászólnak a szüleikre, ha nem úgy közlekednek, ahogy kell, azaz ahogy korábban nekik mondták vagy ahogy az óvodában, iskolában a közlekedésre nevelésükkel foglalkozó pedagógusoktól hallották – állítja Berzai Zsolt, hozzátéve: – Ahogy felcseperednek a gyerekek, sajnos a közlekedési moráljuk hozzáromlik a szüleikéhez. Tisztelet a kivételeknek.

A családi vetélkedőnek az egyik ereje és erénye, hogy szülők és gyerekek együtt versenyeznek.  Versengés közben tapasztalják meg, milyen az, amikor mindenki odafigyel a másikra, amikor mindenki betartja például a szabályokat.

A Közlekedik a család vetélkedő idei versenykiírását és a korábbi versenyekről sok-sok érdekességeket találhatnak a www.kozlekedikacsalad.hu oldalon.

F.Gy.A.