Halálba vitte a barátját, majd elsétált

  • Egy napon belül elfogták a Ferihegyi úton halálos balesetet okozó, majd segítségnyújtás nélkül távozó férfit – a bíróság azóta letartóztatta.
  • A 29 éves B. Richárd többszörös visszaeső: többszörösen eltiltották a gépjárművezetéstől, noha jogosítványa sincs, mégis rendszeresen vezetett.
  • Sokszoros és súlyos visszaeső, aki nem igazán együttműködő a hatóságokkal – így jellemezte az ügyészség a férfit.

Letartóztatta a bíróság a 29 éves B. Richárdot, aki a múlt csütörtökön halálos közlekedési balesetet okozott a Liszt Ferenc Repülőtérre vezető úton, majd segítségnyújtás nélkül távozott. Másnap fogták el a Pest megyei Pilisen, azóta őrizetbe van.

Halált eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétségének és öt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettének elkövetésével gyanúsítják. Sajtóértesülések szerint őrizetbetétele után beismerő vallomást tett, de még így sem maradhatott szabadlábon.

A terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele és a gyanúsított (nemcsak közlekedési) előélete miatt a rendőrség és az ügyészség is úgy ítélte meg, tartani kell attól, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válik a hatóságok számára, esetleg újabb bűncselekményeket is elkövet.

Közleményében a Fővárosi Főügyészség úgy fogalmazott: „Előzmény adatok alapján, a férfi a hatóságokkal nem együttműködő, idézéseket nem vesz át”.

E diszkrét megfogalmazás hátterében az áll, hogy a férfi ellen már eddig is számos eljárás indult, az utóbbi időben egyebek között közlekedési szabálysértések miatt. Jogosítványa ugyan nincs, mégis rendszeresen vezet. Többször eltiltották meg a vezetéstől, ám ez őt épp annyira érdekelte, mint az, hogy gépjárművet csak érvényes vezetői engedély birtokában vezethetett volna.

B. Richárd több tekintetben súlyos és többszörös visszaesőnek számít. Őt azonban sem a pénzbírságok, sem a kiszabott járművezetéstől eltiltások, sem az egyéb szankciók sem tartották vissza attól, hogy jogosítvány nélkül vezessen és semmibe vegye a közlekedési szabályokat. Mind erre figyelemmel, reális a bűnismétlés veszélye is.

A bíróság osztotta a nyomozók és a vádhatóság aggályait, és az ügyészi indítvánnyal egyezően elrendelte B. Richárd letartóztatását.

B. Richárd és védője azonban fellebbeztek, ezért a döntés nem jogerős. A kialakult bírósági gyakorlat szerint két héten belül várható a másodfokú döntés, azonban a gyanúsított addig is rács mögött marad.

A baleset még a múlt csütörtökön történt a Ferihegyre vezető úton, a repülőtér D portájánál. B. Richárd Vecsés irányából autózott utasával a belváros irányába. Sávot váltott a kétszer két sávos úton, amikor nekiütközött egy vele azonos iránya haladó másik járműnek, majd gépkocsija átcsúszott a szemben haladó sávba, ahol összeütközött egy szemből érkező személygépkocsival, majd még egy teherautóval is.

A balesetben B. 39 éves utasa, aki állítólag a barátja volt, a helyszínen meghalt. Négy sérültje volt még rajta kívül a balesetnek, egyikük súlyos, hárman könnyű sérülést szenvedtek.

A karambol után B. Richárd segítségnyújtás nélkül sietve elhagyta a helyszínt. Kutyákkal is keresték a rendőrök (a rendőrkutyák láttán olyan feltételezések is lábra kaptak, hogy a rendőrség kábítószert keresett a balesetben érintett autók egyikében), de nem jártak eredménnyel. Másnapra sikerült azonosítani és elfogni őt.

Azzal, hogy elhagyta a helyszínt, nemcsak az öt rendbeli segítségnyújtás elmulasztás gyanúját keltette maga ellen, hanem egyszersmind érvet szolgáltatott a bíróságnak arra, hogy miért kell őt letartóztatni. Miért hinnék el, hogy nem akarja kivonni magát az eljárás alól, ha már a baleset után sem volt képes ott maradni és segíteni a rászorulókon?

 F.Gy.A.