Hamis jogosítvány: Könnyen megszerezhető, de még könnyebb lebukni vele!

  • Elképesztő mi buktatta le az eltiltás hatálya alatt, ittasan, hamis jogosítvánnyal autózó többszörösen körözött férfit.
  • A hamis jogosítvány a legkeresettebb cikk a feketepiacon, pedig könnyebb vele lebukni, mint a hamis diplomával.
  • Az egész Európát sújtó sofőrhiány miatt nem minden munkáltató ellenőrzi alaposan az alkalmazottjai jogosítványát.

A kép illusztráció.

Március 6-án baleset történt Miskolcon, a Zsolcai kapuban. Senki nem sérült meg, az anyagi kár sem mondható túl jelentősnek, az esetnek mégis súlyos következményei lehetnek.

A baleset miatt nem kellett rendőri intézkedést kérni, ám a baleset okozójának pechére épp akkor jártak arra a helyi rendőrök, és ha már ott voltak, igazoltatták az érintetteket. Így derült ki, hogy az 51 éves férfi, aki az eljárás adatai szerint a baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható, eltiltás hatálya alatt vezetett. Ráadásul ittasan.

Előállították a Miskolci Rendőrkapitányságra, ahol az is kiderült, hogy a jogosítvány, amit a rendőröknek felmutatott, hamis. Ő azt mondta, németországi munkavállaláshoz készítette az amúgy jó minőségű magyar okmányt egy kinti magyar ismerőse.

Az már csak hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy férfit több okból is körözték. Börtönbe kellett volna vonulnia letölteni a garázdaságért jogerősen kiszabott büntetését, de nem tette meg, ezért keresték. És azért is, mert a záhonyi rendőrök a különböző szabálysértéskért kiszabott – időközben elzárásra váltott – bírságai miatt szerették volna már egy ideje rács mögött tudni.

A miskolci rendőrök a március 6-i baleset után tovább növelték a bűnlajstromát. Ittas járművezetés, közokirat-hamisítás miatt indítottak eljárást ellene. Ezeken felül azonban felelnie kell majd még azért is, mert eltiltás hatálya alatt vezetett. Ez ugyanis a tavaly május 14. óta hatályos új Btk. tényállás alapján vétségnek, illetve bűntettnek minősül, attól függően, hogy a szabálysértési vagy büntetőeljárásban tiltották el a járművezetéstől.

Járművezetés ittas állapotban [Btk. 236. § (1)] Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Közokirat-hamisítás [Btk. 342. § (1)] Aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, avagy hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál, illetve közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Járművezetés az eltiltás hatálya alatt [239/B. § (1)] Aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezzel azonban az ügynek még koránt sincs vége. A rendőrség nyomozást indít ugyanis annak a tisztázására is, hogy kik és hol készítették a hamis magyar jogosítványt a gyanúsítottnak a németországi munkavégzéshez. A tapasztalatok szerint ugyanis az okmányhamisítók nagy számban állítanak elő hamis iratokat. Ha egyen lebuknak, jellemzően tucatjával lepleződnek le azok, akik hamis okmányokkal igazoltak személyazonosságot, közép- vagy felsőfokú iskolai végzettséget, nyelvtudást, vezetési jogosultságot.

Meglepő, milyen könnyű hamis okmányhoz jutni a világhálón. Egyszerű kereséssel is számos platformot dob fel a Google, ahol pár tízezertől, egy-kétszázezer forintig terjedő összegért szinte bármilyen okmány beszerezhető az egyetemi diplomától az érettségi bizonyítványon át a jogosítványig. Nagy-Britanniában 50 fontért napok alatt elkészül az eredetihez megtévesztésig hasonló jogosítvány, csak meg kell adni, hogy mely országé legyen, amelyekkel kisebb, helyi érdekkörben dolgozó fuvarozó vagy futárcégeknél könnyen el lehet helyezkedni szinte bármelyik európai uniós tagállamban.

Az egész kontinenst érintő sofőrhiány miatt ugyanis nem mindenhol ellenőrzik kellő alapossággal a sofőrnek jelentkező leendő munkavállalók vezetési jogosultságát. Elfogadják a bemutatott vezetői engedélyét, s ha a tesztvezetésen megfelel, máris alkalmazzák.

Csakhogy a hamis jogosítványt nemcsak meg- avagy beszerezni könnyű, lebukni is igen könnyű vele. Sőt, még talán könnyebb is, mint a beszerzése. Legalábbis Magyarországon a hamis magyar jogosítvánnyal. Elég egy közúti ellenőrzés és ott a vége.

Hiába adja át ugyanis a sofőr a rendőrnek a legjobb minőségű jogosítványt, ha az nem magát az okmányt ellenőrzi (nem okmányszakértő a rendőr, nem is kell annak lennie). A számítógépen, legrosszabb esetben rádión bármikor elérhető a nyilvántartóból pillanatokon belül kiderül, hogy állítottak-e ki valaha is jogosítványt annak az embernek a számára, akivel szemben éppen intézkedik. Ahogy az is, hogy ha volt ugyan érvényes vezetői engedélye, de azt súlyos szabálysértésért, közlekedési bűncselekmény elkövetéséért, vagy mert kipontozódott (összegyűjtött 18 büntetőpontot), bevonták. Ezek után bárhol, bármennyiért vásárolta is a valódihoz akár megtévesztésig hasonló hamis vezetői engedélyt, az már csak arra lesz jó, hogy az esetleges egyéb kihágásaiért járó büntetés mellett pluszban közokirat-hamisításért is eljárást indítsanak ellene.

Alapesetben akár három évet is kaphat az elkövető csak a hamis okmány felhasználásáért, amiért előzőleg ráadásul tízezreket fizetett a hamisítónak vagy a közvetítőnek. Ez az igazi pénzkidobás!

F.Gy.A.