Heccelték, hogy „nem meri elkötni az apja kocsiját”! Merte.

  • Egy 16 éves fiú, ittasan, jogosítvány nélkül okozott halálos balesetet egy házibuli után.
  • 9 éves gyermek halt meg, amikor kocsijuk megcsúszott és beléjük rohant egy másik autó.
  • Olyan részeg volt a 61 éves teherautósofőr, hogy még a szondát sem volt képes megfújni.

Fotó: police.hu

Áprilisban kevesebb baleset történt az elmúlt év azonos időszakához képest; 3414 személyi sérüléses baleset történt (2020 első 4 hónapjában 3726) és közülük csak 104 volt halálos kimenetelű, míg tavaly ugyanezen időszakban 106. Azonban a tavalyinál kevesebb halálos balesetben hárommal többen vesztették életüket. Míg tavaly 106 halálos balesetben 113-an hunytak el, az idén a 104 halálos közúti tragédia 116 emberéletet követelt.

És a mögöttünk hagyott hosszú hétvégén sok autós sokat tett azért, hogy a baleseti mutatók ne javuljanak tovább. Családi tragédiák, ittasan okozott és megmagyarázhatatlan balesetek sora történt a hosszú idő óta első olyan hosszú hétvégén, amikor már a járványhelyzet kedvező alakulásának köszönhetően mindenki szabadon mozoghatott mindenfelé.

Bár minden halálos közlekedési baleset sorscsapás az áldozatok családjának és gyakran a vétkesek számára is, a mögöttünk hagyott hosszú hétvége talán legelképesztőbb esete mégis az, ami még péntek éjjel történt Szabadegyházán.

Egy 16 éves fiú elkötötte szülei autóját, majd 21, 16 és 15 éves barátaival autókázni indult egy átdorbézolt házibuli záróakkordjaként.

Nem volt jogosítványa a fiúnak, viszont ittas volt. A Blikk a helyiek beszámolóira hivatkozva  azt írta – állandóan kereste a bajt. Későbbi áldozata szülei épp ezért tiltották is tőle a fiukat, ők azt mondták a lapnak, nem ez volt a srác első balhéja. Azon a végzetes napon azonban mégis elengedték a gyereket az ottalvós bulira.

Hajnalban ébresztette őket a rendőrség a szomorú hírrel. Azt mondták nekik ne akarják megnézni a gyermekük holttestét. Jobban járnak, ha nem nézik meg. „Őrizzék meg az emlékükben olyannak, amilyennek utolsó találkozásukkor látták”, javasolták.

Azt csak később árulták el nekik, hogy miért.

Az áldozat nem volt bekötve, ezért is zuhanhatott ki a kocsiból, miközben az irányíthatatlanul sodródott előre. A rendőrség nem cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a pörgő autóból kirepülő áldozatnak leszakadta a feje, akkora erővel és olyan szerencsétlenül csapódott a földnek.

A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja, annyit azonban már tudni lehet, hogy a 16 éves ittas sofőr valószínűleg kissé gyorsan hajtott, emiatt és az ittassága miatt veszíthette el uralmát a járműve felett. Átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra, majd, amikor megpróbálta visszakormányozni az autót a saját sávjába egy táblának ütközött, ezt követően pedig az autó többször megpördült és a négy kerekén csúszva-pörögve haladt tovább még jó pár méteren keresztül.

A baleset után a 16 évesen jogosítvány nélkül és ittasan vezető sofőr elhagyta a helyszínt. Állítólag pánikba esett, s két túlélő utasát hátrahagyva haza autózott, majd – feltehetőleg még mindig pánikban – biciklivel később visszament a helyszínre.

Bár a rendőrség még vizsgálja az eset összes körülményét, az eset óta napvilágot látott néhány a konkrét baleseten messze túlmutató tény.

Egy ideje már például a környezetében sokan és előszeretettel heccelték a barátja halálát okozó sofőrt, hogy „úgy se meri elkötni a család autóját”. Merte. Egy 15 éves fiú az életével fizetett ezért.

Nyilvánvaló, hogy a heccelőket nem terheli jogi felelősség a történtekért. Jogi felelősség valóban nem.

De az már több, mint elgondolkodtató, hogy a heccelés híre nem jutott el senkihez, aki közbeléphetett volna. Senki nem volt, aki elmondta volna a heccelőknek, hogy milyen veszélyes játékba kezdtek? Senki nem volt, aki a ma már gyilkosnak nevezett fiúnak elmondja, hogy jogosítvány nélkül akkor sem szabad vezetni, részegen meg pláne nem, ha a többiek előtt ezzel vagánykodhatna? Mert veszélyes!

Az autót vezető fiú szülei érthető okok miatt nem nyilatkoznak addig, amíg egy ügyvéddel meg nem beszélték a történteket. Azt azonban kikérik maguknak, hogy bárki is gyilkosnak nevezze a fiukat.

Ami Szabadegyházán történt még csak a kezdete volt a hétvégi tragédiák sorozatának.

Szombaton egy 9 éves kisfiú halt meg, amikor az édesapja által vezetett családi autó eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szembejövők sávjába és belerohant egy másik autó. A fiú 7 éves öccsét válságos állapotban szállították kórházba. Az apa és a másik gépkocsi vezetője könnyű sérüléseket szenvedett.

Apa és két fia horgászásból tartottak haza felé, amikor esni kezdett az eső és emiatt csúszóssá válhatott az út. Még vizsgálják, hogy pontosan miért tért át az apa kocsija a menetirány szerinti bal oldalra. Feltételezések szerint megcsúszhatott, erre utal, hogy a szemből szabályosan közlekedő autó az oldalába rohant. Pont az anyósülés mögött csapódott a vétlen jármű a család autójába. Bár az ott ülő 9 éves fiú be volt kötve, esélye sem volt túlélni a balesetet.

Vasárnap kora hajnalban egy, a Komárom-Esztergom megyei Tartján és Gyermely között egy autó lesodródott az útról és egy fának csapódott. Az autót vezető 32 éves férfi megállás nélkül tovább hajtott.

Röviddel később azonban 42 esztendős utasa rosszullétre panaszkodott út közben, ezért mentőt hívott hozzá. A férfit már nem tudták újraéleszteni. Azt, hogy milyen mértékben játszott szerepet a baleset a férfi halálában, még vizsgálják.

Ugyancsak vasárnap halálos motorbaleset történt Hajdúszoboszlón. Délután negyed kettő tájban egy 40 éves férfi motorjával egy álló kocsiba rohant. Azonnal meghalt.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nyúl két szerencsés kimenetelű balesettel is bekerült a hétvége krónikájába. Előbb egy kavicsos-földes úton rodeózó sofőr miatt kellett riasztani a rendőrséget és a mentőket miután a férfi előbb egy, a kilátó közelében lévő padnak, majd egy út menti kisebb földhányásnak rohant kocsijával. Ez utóbbi annyira megdobta a kocsit, hogy az felborult.

A sofőr ittas volt. Ahogy ittas volt az az autós is, aki pár órával később a 82-es úton tért át a szembejövők sávjában és ütközött neki a vasúti átkelő jelzőlámpájának. A kocsit végül kissé távolabb a szalagkorlát állította meg. A rendőrök a helyszínen elvették a jogosítványát.

A legszánalmasabb (ha nem egy igen veszélyes szituációt előztek volna meg a rendőrök, mondhatnánk azt is, hogy a legnevetségesebb) eset azonban a Komárom-Esztergom megyei Tatán történt, ahol egy teherautó vezetőjét akarták igazoltatni a rendőrök a Nefelejcs utcában. Amikor megkérték a sofőrt, hogy szálljon ki és fújja meg a szondát, az kis híján a rendőrök nyakában kötött ki. És nem azért, mert annyira örült az egyenruhásoknak.

Olyan részeg volt, hogy nemhogy a lábán nem tudott megállni, még arra se volt képes, hogy megfújja a szondát. El kellett vinni őt vérvételre – bár azt már a helyszínen érezték a rendőrök, hogy nem a kimerültség miatt zuhant ki a kocsiból (kis híján a nyakukba) az amúgy 61 éves sofőr.

Később kiderült, hogy az autó nem is az övé, hanem a főnökéé volt, akinek a tudta nélkül vitte el azt a részeg beosztott. Emiatt viszont nemcsak jármű ittas vezetéséért kell majd felelnie, hanem jármű önkényes elvételéért is.

F.Gy.A.