Helycserés lebukás

  • Ittas volt a sofőr, ezért próbált meg kitérni az ellenőrzésére készülő rendőrök elől.
  • Egy enyingi autómosóban gyorsan helyet cserélt az ittas sofőr és józan utasa.
  • Azonban nemcsak a rendőrök látták a helycserét, a mosó kamerája is rögzítette azt.

A kép csak illusztráció!

Ha valaki szeretne segíteni a barátjának elkerülni az ittas gépjárművezetés következményeit, ne annak a férfinak a példáját kövessék, aki egy gyors helycserével próbálta megmenteni cimborája jogosítványát. Főleg az ne tegyen ilyet, aki korábban már összeütközésbe került a törvénnyel.

Az enyingi esetben ugyanis a jóbarát áldozatvállalása ellenére nemcsak, hogy a sofőrnek nem sikerült megúsznia az ittas vezetés következményeit, a segítőkész barát is bajba került. Sőt, ő került csak bajba igazán!

„Büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás” miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség egy 30 éves siófoki férfi ellen, aki egy szokványosnak aligha nevezhető közúti ellenőrzés során a hamis tanúzásra történt figyelmeztetés után is határozottan állította: ő vezetett, noha nem így történt – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A még egy harmadosztályú akcióvígjátékban is inkább szánalmasnak, mint sem nevetségesnek tetsző  eset még tavaly májusban történt a Fejér megyei Enying belterületén. A vádlott eredetileg utas volt abban a kisteherautóban, amire felfigyeltek a rendőrök és amit ellenőrizni szándékoztak. Azonban az autó vezetője ittas volt, azért feltétlen el akarta kerülni a jó eséllyel szondáztatással is járó rendőri ellenőrzést.

Egy hirtelen irányváltással, kitért a portyázó a rendőrök útjából. Egy közeli autómosóba  menekült, ahol sofőr és utasa gyorsan helyet cserélt. Csakhogy nem voltak elég gyorsak.

Még épp időben érkeztek a rendőrök, hogy a kisteherautó hátsó ablakán keresztül lássák miben mesterkedik a páros, ezért a trükk nem jött be. Nem hittek a rendőrök a párosnak, hogy az ittas férfi csak utas volt a kocsiban és a józan barát vezetett, ezért ők a valódi (azaz az ittasan vezető) sofőr ellen indítottak eljárást ittas állapotban elkövetett gépjárművezetésért.

Ebben az eljárásban tanúként hallgatták ki a józan barátot a Siófoki Rendőrkapitányságon, aki, hogy barátját mentse, még akkor is, tehát már jóval az eset – és nem mellesleg a hamis tanúzás jogkövetkezményeire történt kioktatása – után is határozottan kitartott amellett, hogy a kisteherautót mindvégig ő vezette. Nem volt semmiféle helycsere a sofőrülésben!

„Szorult a jobboldali ajtó”, így magyarázta a kihallgatásán, hogy ha mindvégig ő vezetett, a barátja miért a sofőroldali ajtón szállt ki a kocsiból az autómosóban.

Az intézkedésre készülő rendőrök láttán hirtelen támadt ötlet a helycseréről akár be is jöhetett volna. Úsztak már meg ittas vezetést, sőt még súlyosabb közlekedési szabálysértéseket, bűncselekményeket is sofőrök ennél nehezebben hihető magyarázatokkal. Csakhogy az enyingi esetben volt egy titkos fegyvere a rendőröknek, amiről az ominózus kihallgatásig sem az ittas sofőr, sem segítőkész barátja nem tudott.

Az autómosó biztonsági kamerája folyamatosan működöt és rögzítette az ott történteket. Nem csak a kisteherautót követő rendőrök látták tehát, hogy sofőr és utasa helyet cseréltek a mosóban. Nem maradt kétség afelől, hogy ki vezetett és, hogy volt-e helycsere a sofőrülésben az után, hogy a rendőri intézkedést elkerülendő a kisteherautóval a páros behajtott az autómosóba.

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a büntetett előéletű vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítványt.

Az ügynek több tanulsága is van. Egyfelől, hogy senki ne vezessen ittasan, mert jobb esetben csak elkapják a rendőrök, rosszabb esetben akár baleset is okozhat, akkor viszont az ittasságát súlyosító körülményként veszi majd figyelembe a bíróság. Másfelől, ha valaki segíteni akar a barátjának elkerülni az ittas vezetésért járó szankciókat, ne akkor ajánlja fel, hogy „majd én vezetek”, amikor már készíti a szondát a rendőr, hanem még az előtt, hogy elindulnának.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy soha nem lehet tudni, hogy hol működnek biztonsági kamerák, amik leleplező felvételeket készíthetnek bármiről…

F.Gy.A.