Heten meghaltak, négyen megsérültek egy mórahalmi balesetben

  • Illegális bevándorlókat szállító szerb embercsempész próbált meg elmenekülni a mélységi ellenőrzést végző rendőrök elől.
  • A lebukástól tartva a sofőr olyan nagy sebességgel hajtott Mórahalom belterületén, hogy elvesztette az uralmát a járműve felett.
  • Az egyterű egy virágbolt falának sodródott, majd attól mintegy húsz méterre, az oldalára borulva állt meg.

Hét illegális bevándorló meghalt, további három és az őket szállító szerb honosságú egyterű sofőrje súlyosan megsérült abban a balesetben, amely hétfőn kevéssel éjfél előtt történt a Csongrád-Csanád megyei Mórahalom belterületén – közölte Szabó Szilvia, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A hivatalos tájékoztatás szerint a határvidéken mélységi ellenőrzést végző rendőrök 23 óra 40 perckor megkíséreltek megállítani egy szerb rendszámú egyterűt, annak sofőrje azonban amikor meglátta a rendőröket gázt adott és nagy sebességgel megpróbált elmenekülni.

A jármű Baja irányából tartott Szeged felé az 55-ös főút mórahalmi szakaszán, amikor a mórahalmi temető közelében, a Szegedi út és a Mező utca kereszteződésénél a sofőr elvesztette uralmát az  autója felett. A megengedettnél jóval több utast szállított az egyterű, és egyre gyorsulva próbált elmenekülni a rendőrök elől – szakértők a helyszíni beszámolók alapján e két tényezővel magyarázzák a tragédiát.

Az egyterű előbb egy virágbolt bejáratának csapódott, és az üzlet falából is kitört egy nagyobb darabot. Végül a virágbolttól mintegy 20 méterre, az oldalára borulva állt meg. A hátsó része teljesen összeroncsolódott, az autó alkatrészei szétszóródtak a főúton.

Hét illegális bevándorló a helyszínen meghalt, további három és az autó szerb sofőrje súlyosan megsérültek.

A balesetet okozó szerb sofőrt embercsempészésért akár 15 év fegyházbüntetésre is ítélheti a bíróság, ha bebizonyosodik, hogy bűnszövetségben és/vagy üzletszerűen fuvarozta a határon illegálisan átjutott bevándorlókat. Ehhez jöhet még halmazatban az a kettőtől nyolc évig terjedően kiszabható szabadságvesztés, amit halálos tömegszerencsétlenség okozásáért mérhet rá a bíróság.

Az elmúlt hónapokban több közlekedési balesetet is okoztak Magyarországon illegális bevándorlókat szállító embercsempészek menekülés közben. Ilyen súlyos következményekkel járó közúti tragédia azonban még nem történt.

November 11-én délután a szintén Csongrád-Csanád megyében található Domaszéken borult fel egy Ford Tranzit. Annak raktérébe 24 illegális bevándorlót zsúfoltak össze az embercsempészek; öt gyermeket, nyolc nőt és 11 férfit. Irataik nem voltak, a rendőrök előtt szírnek, szomáliainak és palesztinnak vallották magukat.

Még korábban, szeptember 2-án az M0-on egy román embercsempész okozott balesetet. A két utóbbi esetben a csempészek autójában utazók könnyebb sérülésekkel megúszták a baleseteket.

F.Gy.A.