Hogy lesz jogsid koronavírus idején?

  • Már készül az szabályozás, ami megmentheti a gépjárművezető-tanulók pénzét
  • A jogvesztő határidők matt kerülhetnek bajba azok, akik halogatták a vizsgát és a gyakorlati képzést
  • A moszat.hu oldalon mindent meg lehet majd tudni, amikor lesz mit megtudni

A címben feltett kérdésre egyetlen szóval is lehet válaszolni: sehogy. Azonban a kérdést nem lehet ennyivel elintézni. Végül is jogosan teszik fel a kérdést azok, akik már megkezdték a tanfolyamukat, hogy velük most mi lesz?

Jogszabályban kell rendezni azoknak a helyzetét, tudta meg lapunk, akik még az előtt kezdtek el egy gépjárművezetői tanfolyamot, hogy a kormány a koronavírus-járványra tekintettel vészhelyzetet hirdetett volna – tájékoztatták lapunkat az illetékesek. A szakmai előterjesztés a lehetséges megoldásokról már készül.

Ma még azonban azt senki nem tudja megmondani, mikor és milyen feltételek mellet folytathatják tanulmányaikat azok, akik még az előtt kezdték el autóvezetői tanfolyamukat, hogy a koronavírus fenekestől felforgatta volna az életünket. És azt sem tudni, hogy mikor lesz válasz a kérdésre. Most a védekezés, a nagyobb baj elhárítása a legfontosabb, minden más csak utána jöhet.

Járvány és a rendkívüli jogrend keretében bevezetett intézkedések hatására mindenesetre az elmúlt napokban mások mellett az autósiskolák is sorra „leállnak”.

Pető Attila, közismertebb nevén a Kreszprofesszor, aki 1998 óta gépjárművezető-oktató, 30 éve alapította meg saját autósiskoláját és 2000 óta a járművezető szakoktatók egyik érdekképviseletének a vezetője, lapunknak elmondta: Az iskolák sem akarnak kockáztatni, hogy esetleg az órákon fertőzzék meg egymást a hallgatók, és az oktatók, de a tanulók is mind többen döntöttek már úgy, hogy inkább otthon tanulnak, vagy az e-learning tananyagot kérik. Már ahol erre lehetőség van persze.

Csakhogy már az sem olyan egyszerű, hogy valaki csak úgy fogja magát és félbehagyja a tanulást. A gépjárművezető-képzésben vannak ugyanis olyan határidők, amelyek be nem tartása automatikusan azzal jár, hogy a tanulónak vagy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, vagy kezdheti elölről az egészet.

Van, amikor a „vagy” nem is opció. Az e-learning program első használatától számított kilenc hónapon belül részt kell vennie a tanulónak legalább egy elméleti vizsgán. Az e-learning tananyagok viszont jellemzően csak 90 napig, vagy 60 órán keresztül érhetők el, utána csak pótdíj ellenében használhatók.

Akik tanfolyamokon tanulnak, azok még bízhatnak abban, hogy nem tart túl sokáig a járvány és hamar visszatér az élet a normál kerékvágásba, s akkor bepótolhatják a most elmaradt óráikat.

Bárhogy is tanul, iskolai körülmények között vagy e-learningben, esetleg vegyes képzésben, a tanulónak a tanfolyam kezdetétől számított 9 hónapon belül jelentkeznie kell az első elméleti vizsgára és 12 hónapon belül abszolválnia is kell azt, különben kezdheti elölről az egészet. Ez a szabályozás már okozhat gondot azoknak, akik már megkezdték a tanfolyamot, esetleg el is végezték azt, de más tanulmányaik, vizsgáik vagy egyéb okok miatt eddig nem volt idejük vagy alkalmuk vizsgázni.

A sikeres elméleti vizsga két évig érvényes. Ez azt jelenti, hogy aki túljutott az elméleti vizsgán, annak két éve van arra, hogy megszerezze a jogosítványt, azaz elvégezze a gyakorlati tanfolyamot és sikeres vizsgát tegyen. Ellenkező esetben kezdődhet minden elölről. És persze újra ki kell fizetni mindent, amit korábban már kifizetett.

Nyilván, nem az a legfontosabb tennivalója most a jogalkotóknak, hogy átmeneti szabályokat alkossanak a gépjárművezetői tanfolyamok szervezői és résztvevői számára a rendkívüli jogrend idejére és az azt követő időszakra, azonban – mivel a jogvesztő határidőket jogszabályok határozták meg – csak jogszabály-módosítással, vagy rendelkezésekkel lehet megnyugtatóan rendezni a helyzetüket. Megoldás lehet például a jogvesztő határidők felfüggesztése a rendkívüli jogrend idejére, de információink szerint más lehetőségeket is vizsgálnak a szakemberek.

A témában illetékes szervezetek lapunkkal azt közölték, hogy hamarosan elkészül, és akkor azonnal be is terjesztik a jogalkotónak a vonatkozó szakmai javaslatukat. Addig türelmet kérnek.

Ennél többet értelemszerűen az autós iskolák sem tudnak mondani. Legyen mindenki türelmes. Pető Attila lapunknak azt mondta, azoknak, akik már beiratkoztak egy tanfolyamra, javasolják, hogy a moszat.hu oldalt figyeljék. Ott a folyamatban lévő tanfolyamokat érintő minden változást közzéteszik majd.

F.Gy.A.