… hogy ne legyen harmadik dobása!

  • Négy napon belül kétszer érték tetten ugyanazok az érdi rendőrök ittas vezetésen, miközben eltiltás hatálya alatt vezetett.
  • A második alkalommal egy gondjaira bízott gyermekkel a kocsijában próbált meg elmenekülni a járőrök elől.
  • Áthajtott pár piroson, menekülésre kényszerítette a szemből szabályosan érkezőket, végül egy kanyarban a sövény állította meg.
  • Három évre börtönbe küldené az ügyészség és örökre eltiltaná a gépjárművezetéstől.

Örökre eltiltaná a gépjárművezetéstől a Budakörnyéki Járási Ügyészség azt a férfit, akit négy napon belül kétszer értek tetten az érdi rendőrök ittas vezetésen úgy, hogy már az első alkalommal is eltiltás hatálya alatt állt. Két rendbeli ittas járművezetés vétségéért, közúti veszélyeztetés bűntettéért és kiskorú veszélyeztetésért emelt vádat ellene. Amennyiben az előkészítő tárgyaláson a vádirattal egyezően beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje őt három év letöltendő szabadságvesztésre, ugyancsak három évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a gépjárművezetéstől pedig végleges hatállyal, ami azt jelenti, hogy majd csak a szabadulásától számított tíz év elteltével vizsgálhatják meg először, hogy alkalmas-e már a gépjárművezetésre.

A férfit először 2019. július 7-én állították meg Érden a rendőrök. Ittas volt, és egy korábbi közlekedési kihágása miatt eltiltás hatálya alatt állt.

Járművezetés ittas állapotban Btk 236. § (1)Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Négy nappal később ugyanazok az érdi rendőrök, akik július 7-én eljártak vele szemben, felfigyeltek rá, hogy újra vezet. A rendőrök szembe haladtak vele az úton, felismerték és utána fordultak. A vádlott gázt adott, majd egyre jobban és jobban gyorsított. Áthajtott néhány piroson, végrehajtott több veszélyes előzést, amelyekből a Pest Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint csak azért nem lett baleset, mert a szemből érkezők még időben lemenekültek előle az útról.

Közúti veszélyeztetés Btk. 234. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A baleset egy kanyarban történt. Nem tudni milyen megfontolásból akart bekanyarodni egy mellékutcába a folyamatosan a sarkában lévő rendőrök elől, de a manőver – a vádirat szerint – a menekülő jármű eltúlzott sebessége miatt nem sikerült. A kocsi lesodródott az útról és az útpadka melletti aljnövényzetbe rohanva állt meg.

A balesetben az autóban utazó kislány zúzódásos fejsérüléseket szenvedett.

Hárman ültek az autóban. A sofőr mellett még egy férfi és egy gyermekkorú kislány, akit édesapja bízott a sofőr felügyeletére. Az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint az apa és a sofőr telefonon beszélték meg, hogy a gyermeket a férfi gondjaira bízza. Minden adat arra utal, hogy az apa ekkor nem tudta, hogy az ismerőse ittas.

Kiskorú veszélyeztetése Btk. 208. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jogilag a gyermekért az ittasan vezető vádlott volt a felelős, ezért vádolták meg a kétrendbeli ittas vezetés és a rendőrök előli menekülés közben elkövetett közúti veszélyeztetés mellett kiskorú veszélyeztetésével is. Azt a hatóságok nem vizsgálták, az ügy szempontjából nincs is jogi relevanciája, hogy az apa azt tudhatta-e, hogy az ismerőse, akire a gyermekét rábízza, korábban már vezetett ittasan vagy, hogy közlekedési előélete miatt eltiltották a vezetéstől.

A vádlott azonban még így is szerencsésnek mondhatja magát. 2019 nyarán még nem volt hatályban az a Btk. módosítás, melynek értelmében akár három év szabadságvesztéssel is büntethető az, aki eltiltás hatálya alatt gépjárművet vezet.

Járművezetés az eltiltás hatálya alatt Btk. 239/B.  (1) Aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) Aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

F.Gy.A.