Hogyan ne tegye veszélyesebbé autóját?

  • Számos ok miatt válhat veszélyessé egy autó kormányműve, de erre aligha gondolt volna.
  • A fékhibánál is veszélyesebb, ha az autó egyik pillanatról a másikra irányíthatatlanná válik.
  • Vakságot okozhat baleset esetén egy pár ezer forintos kormánydísz, amikor kinyílik a légzsák.

Sok autóvezetőnek fogalma sincs arról, hogy hidraulikus vagy elektromos szervo kormánya van-e az autójának. Nem is feltétlen kell ezt tudnia. Még akkor sem, ha a kormánymű meghibásodása olykor még egy váratlan fékhibánál is nagyobb veszélybe sodorhatja a sofőrt. Fontos azonban tudni, mik azok az apró jelek, amik a kormánymű meghibásodására utalnak és, hogy amikor ezeket érzékeljük mi a teendő.

Nem véletlen, hogy a műszaki vizsgákon is a kormánymű állapotát különös gonddal vizsgálják az ellenőrök. A fék mellett ez talán a legfontosabb eleme az autóknak, amiknek a legkisebb meghibásodása, rossz beállítása és működése akár végzetes is lehet.

Fékhiba esetén azonban még van esély az úton tartani az autót, elkerülni az ütközést másokkal, az út menti tárgyakkal, vagy a lesodródást az útról olyan szakaszon, ahol annak következményei végzetesek lehetnek. Le kell venni a lábunkat a gázpedálról és óvatos, de határozott kormányzással az úton kell tartani az autót amíg meg nem áll vagy olyan útszakaszhoz nem érünk, ahol az autó s a benne ülők súlyos sérülésének kockáztatása nélkül árokba, laza talajra, vagy valami ezekhez hasonlóba vezethetjük a járművet.

Ám, ha az autó kormányozhatatlanná válik, mindezekre esély sincs. Akkor csak a fékezés marad és a remény, hogy a passzív biztonsági rendszerek megvédenek minket az elkerülhetetlen ütközéssel járó végzetes sérülésektől. Ezt jegyezzük meg, még visszatérünk rá!

A fentiek miatt fontos, hogy az autóvezetők ha nem is tudják milyen kormányműve van az autójuknak, sem azt, hogy az hogyan működik, azzal legyenek azért tisztában, milyen jelei vannak ennek, ha valami nem OK a kormányszerkezetben. Ritkán fordulnak elő olyan esetek, amikor a kormány minden előjel nélkül egyszer csak megadja magát. Nem példanélküli az ilyen eset sem, de nem ez a jellemző.

Minden műszaki hibának vannak előjelei. Főleg azoknak, amelyek olyan bonyolult, mozgó alkatrészek sokaságából álló rendszerekben lépnek fel, mint a motor, a fék vagy a kormánymű. Sajnálatos módon azonban az autóvezetők többsége nem ismeri fel azokat az apró jeleket, amelyek arra figyelmeztetik őket, indokolt lenne szervizbe vinni az autót.

Más oka is van azonban annak, hogy sokan amíg tehetik, halogatják a szervizelést. A pénz. Túlságosan drága a gépkocsik szervizeltetése, emiatt sokan még akkor sem mutatják meg az autójukat egy szakembernek, ha már napok, hetek óta világít a műszerfalon valamelyik veszélyre figyelmeztető led.

A kormánymű esetében a leggyakoribb műszaki hiba, hogy „elmegy a szervo”. Olykor teljesen, máskor hol működik, hol nem. Benehezedik a kormány, hirtelen sokkal nagyobb erőre lesz szükség a forgatásához, mint korábban. Okozhatja a hibát az elektronikai vezérlőegység meghibásodása, de lehet az oka olajfolyás, valamint – ha olyan furcsa vagy szokatlan hangokat is hallani, amiket korábban nem lehetett – a szervo megfelelő működése szempontjából fontos alkatrészek kopása is.

Akár teljesen, akár csak időszakosan nem működik a szervo, célszerű a hiba első észlelése után azonnal szervizbe vitetni az autót.  Trélerrel, ha egy mód van rá, mert ilyenkor akár egyik pillanatról a másikra irányíthatatlanná válhat az autó bármikor.

Ugyanez igaz akkor is, ha „csak úgy”, szokatlan szagok és zajok nélkül szivárogni kezd az olaj. Ma már olyan sok mindent helyeznek el az egyre kisebb motorterekben, hogy akik nem szakemberek olykor még azt sem biztos, hogy meg tudják állapítani, hogy milyen olaj és pontosan honnan folyik. Jobb ilyenkor megmutatni az autót egy szerelőnek. Lehet, hogy csak egy szimeringet kell cserélni, de az is, hogy sokkal nagyobb a baj és egy még nagyobbat előzünk meg azzal, ha időben a végére járunk.

Súlyosabb problémákra utalhat, ha a kormánymű kopog, lóg, ha a szervo hatás minden előjel nélkül egyszer csak megszűnik, de a motor indításakor újra visszatér. Az is, ha túl gyenge a szervo hatás, azaz a megszokotthoz képest nehezebben kormányozható az autó. Ilyenkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha az autó korára fogjuk az efféle változásokat – „ez öreg autó, már kissé nehezebben mozognak az alkatrészei”.

Nem. Ha a kormány kopog, akkor ott valami elkopott, valami hiba van, amit cserélni, javítani kell, mert különben az autó könnyen irányíthatatlanná válik, aminek a következményei beláthatatlanok.

Veszélyes tovább közlekedni az autóval akkor is, ha a kormány ugrál a sofőr kezében, rángat, vagy éppen meg-megszorul, ha túlságosan könnyű mozgatni, túl nagy a holtjátéka vagy nyikorog kormányzás közben.

Ki gondolná ezek után, hogy adódhatnak olyan helyzetek, amikor egy pár ezer forintos, a kormányzás szempontjából funkció nélkül dísz is tragédiát okozhat. Egy olyan apróság, amit ráadásul maguk az tulajdonosok szerelnek vagy szereltetnek az autójuk kormányára és aminek egyetlen funkciója, hogy szép. Bár sokszor inkább hivalkodás.

A kormánykerék emblémáról van szó, amit minden gyártó elhelyez autója kormánykerekének a közepén. Idővel azonban a gyári emblémák fény, majd a festéke is megkopik, szebb, vagányabb, látványosabb emblémák jelennek meg a piacon. Ezek ritka kivételtől eltekintve utángyártott holmik, amiket az autógyárak nem teszteltek, nem hagytak jóvá.

Hogy miért kellene egy pár ezer forintos díszt tesztelni és jóváhagyni?

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal, majd példájukat követve több más ország hatóságai is megkongatták a vészharangot, miután egy sofőr elvesztette a szeme világát egy balesetben. Az ütközés hatására kinyíltak a légzsákok és egyenest a sofőr arcába repítették a strasszokkal díszített, utángyártott emblémát, miután a légzsák kinyílásának pillanatában levált a kormányról.

Ennek az esetnek az apropóján adott ki minden esetre figyelmeztetést az USA Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA), majd más országok hatóságai is, hogy „Ellentétben a jármű kormánykerekére rögzített logóval, ezek az utángyártott, öntapadós matricák könnyen elmozdulhatnak a légzsák kioldásakor”.

Egy apró dísz, ami mégis végzetes sérüléseket okozhat?

Nos, aki előtt már nyílt ki a légzsák ütközést követően, pontosan tudja milyen érzés, amikor a másodperc tört része alatt az arcába csapódik a felfúvódott zsák. Fájdalmas élmény, még ha utólag az ember pontosan tudja is, hogy még mindig sokkal kevésbé fájdalmas, mint, ha műszerfalat fejelte volna le.

Most képzelje el, hogy a nagy sebességgel táguló légzsák maga előtt tol egy fém- vagy keményebb műanyag lapocskát! Ami esetleg széttörik a légzsák kinyílásakor és repeszként csapódik az arcába.

A légzsákon vagy annak fedelén végzett bármilyen változtatás azt is okozhatja, hogy annak hatására a légzsák végül nem működik megfelelően. Az NHTSA épp ezért óva inti az autósokat az utángyártott matricák vásárlásától és felszerelésétől. A túlságosan masszív emblémák ugyanis igencsak veszélyesek lehetnek!

F.Gy.A.