Hol a legveszélyesebb közlekedni ma?

  • Miért jobb most óvatosnak lenni? Év végi hajtás, szabadságolások, hosszabb téli szünet az iskolákban.
  • Átlagosan hány métert hajlandó gyalogolni egy átlag autós a kocsijától a bevásárlóközpont bejáratáig?
  • Ne írja át a KRESZ-t: nemcsak a jobbkéz-szabályt kell alkalmazni, ha elindulunk a plázák a parkolójából!
  • Egy újabb veszélyes manőver: face time hívás csomagokkal púposra pakolt bevásárlókocsit tologatva.

December közepétől az ország közlekedésbiztonsági szempontból potenciálisan legveszélyesebb helyei a bevásárlóközpontok, plázák parkolói és az azokhoz vezető utak. Közvetlenül utánuk következnek a nagyvárosok környékének főútjai, amelyeken karácsonyig tízezrek indulnak útnak távolban álló hozzátartozóikhoz, hogy együtt tölthessék a szeretet ünnepét.

Nem törvényszerű, de a megnövekedett forgalom és a hagyományos év végi kapkodás együtt általában több balesettel is jár.

Bár a többnapos ünnepek nagyobb baleseti kockázatot is jelentenek, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az idén a szokásosnál hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban – december 22-től január 7-ig tart. Nemcsak az ajándék, a halászlé és a bejgli hozzávalóinak, később a szilveszteri bulik kellékeinek a beszerzése miatt lesz tömeg az üzletetekben és környékükön. Sok fiatal számára a plázázás a szórakozás egyik formája.

Mindezek mellett sok munkahelyen az év végi hajrá időszaka egybe esik az év közben bennragadt szabadságok kiadásával. Kevesebbeknek kell ilyenkor többet teljesíteniük a munkapadoknál, az irodákban feszes határidőket tartva. És közben perszer nekik is be kell szerezni a karácsonyi vacsorához valókat, az ajándékokat.

Sok éves tapasztalat, hogy az év utolsó napjaiban mindenki frusztráltabb a szokásosnál és hatalmas sikernek számít, ha ez nem mutatkozik meg a baleseti statisztikákban. De, ha meg is látszik, legalább nem a halálos és súlyos sérülésekkel járó tragédiák számát növeli.

Mindezek miatt különösen fontos, hogy a gépjárművezetők az elkövetkező időszakban legyenek a szokásosnál sokkal körültekintőbbek. Ott is, ahol az év más hónapjaiban esetleg lanyhulhat a figyelmük. Máskor sem szerencsés rutinból vezetni sehol. Most azonban kifejezetten kockázatos lehet.

Miért különösen veszélyes ez az időszak, és hogyan csökkenthető a közlekedési balesetek kockázata?

  1. Jóval nagyobb ilyenkor a forgalom. A karácsonyi időszakban ott sem lehet előre kiszámolni, hogy mennyi időt vesz igénybe az út amíg eljut valaki az úticéljához, ahol máskor ez könnyedén megoldható.
  2. Nem kedveznek a közlekedőknek az időjárási viszonyok. Egyik nap több centis hó borítja az utakat, pár nappal később már olvadt, hókásás latyak, aztán az ország egyik felén már-már kitavaszodik, máshol viharos szél hordja a jeges esőt, tördeli le a faágakat vagy éppen ónos eső lehetetleníti el a forgalmat.
  3. A családlátogatások idején sokan veszik át a volánt csak azért, hogy párjuk koccinthasson a szeretteivel. Ők azonban igen gyakran szinte csak „a sátoros ünnepeken vezetnek”, emiatt kevésbé magabiztosak, könnyebben vétenek kisebb-nagyobb hibákat.
  4. Az iskolai szünet közeledtével megnő a „gyerekveszély” egyes településrészeken, jellemzően a sportlétesítmények, a plázák és más szórakozóhelyek körül. Az igen gyakran telefonjukba merülő, hangos zenét hallgató és közben zombik módjára közlekedő fiatalok (bár sajnos ez az állítás már egyre kevésbé csak őket jellemzi) bárhol, bármikor leléphetnek az úttestre anélkül, hogy körülnéztek volna.

És van még valami, amire célszerű külön is figyelni.

A bevásárlási roham velejárója a parkolóhely-vadászat a bevásárlóközpontok parkolóiban! Sok év tapasztalatain nyugvó nem hivatalos felmérés szerint egy átlag magyar autós 200 métert hajlandó megtenni egy parkolóban a kocsijától a legközelebbi bejáratig. Sokan inkább köröznek egy ideig, csak, hogy a bejárat közelében parkolhassanak.

Egy idő után aztán a reménytelenül szabad parkolóhelyet keresők között feltűnnek a csomagokkal felpakolt, bevásárlókocsit toló távozni készülők. Igencsak figyelnie kell annak, aki sem elütni nem akar senkit, sem azt nem szeretné, ha őt gázolná el egy autós, és azt sem szeretné, ha a bevásárlókocsiját felborítaná egy autó, vagy ő tolná neki egy méregdrága járműnek a kocsiját.

Fontos: a bevásárlókocsit toló gyalogos is gyalogos. És rá is vonatkoznak a KRESZ szabályok a parkolókban is. Nem a legjobb ötlet például, ha valaki csomagokkal felpakolva, vagy miközben a púposra pakolt bevásárlókocsit az úton toronyiránt áttolja face time hívást kezdeményez, hogy azonnal elmondhassa barátjának, ismerősének, hogy mi mindent vásárolt és milyen nagy tömeg volt a boltokban.

Sajnos sokan meglehetősen nagyvonalúan kezelik a parkolókban a közlekedési szabályokat, noha minden parkoló előtt tábla hirdeti: A parkoló egész területén a KRESZ szabályai érvényesek!

Nem egy helyen még sebességkorlátozó táblákat is kihelyeznek a forgalom csillapítása érdekében. Sőt, hogy a parkolók és az oda vezető utak ne váljanak illegális versenypályákká, mind több helyen telepítenek fekvőrendőröket is ugyanezzel a céllal.

Ennek ellenére sokan úgy tartják, a parkolókon belül, ha tábla másképp nem szabályozza az elsőbbséget, akkor kizárólag a jobbkéz-szabály érvényes. Akkor is, amikor valaki ki akar állni a parkolóhelyéről. Pedig akkor nem a jobbkéz-szabályt kell(ene) követni. Csakhogy ez súlyos tévedés!

A parkolóhely nem út. A KRESZ [24§. (1)] előírja, hogy „Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.”

Számtalan koccanásos baleset történik a parkolókban amiatt, hogy a parkolóhelyről kiálló – jellemzően kitolató – járművek vezetői abból indulnak ki, hogy a parkoló belső útján haladók már csak azért is kiengedik őket, hogy beállhassanak a helyükre. Csakhogy az ott haladó autók egy része a bejárathoz (még) közelebb keres várakozóhelyet, más része pedig már távozóban van, és a sofőröknek eszük ágában sincs lemondani az elsőbbségükről, csak azért, hogy másnak biztonságos kihajtási lehetőséget biztosítsanak.

Ha koccannak, akkor is a várakozóhelyről kiállni szándékozó autós lesz a felelős, ha tanúk sora igazolja, hogy az elsőbbséggel rendelkező, azaz vétlen fél, finoman szólva nem volt túl előzékeny. A KRESZ ugyanis azt is kimondja [33§. (1)], hogy „Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza”.

Ám azt, hogy „nem akadályozza” ez esetben nem kell a szó legszorosabb értelmében venni. A KRESZ ugyanott, ahol a fenti tiltás áll, azt is kimondja, hogy az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenet elvégezhető abban az esetben is, ha az a járműforgalmat – anélkül, hogy a járműveket veszélyeztetné – rövid ideig akadályozza.

Magyarul: hirtelen megállásra nem kényszerítheti senki a parkolók között haladókat, de arra igen, hogy lassítsanak, akár meg is álljanak pár másodperce, amíg a másik autó kiáll. Dudálni, gázt adni, mondván, „majd kiállsz, ha már elmentem”, tilos. Ha a rendőr látja, vagy baleset történik és előkerül egy felvétel a történtekről, az elsőbbségre jogosult is felelősségre vonhatóvá válhat ezen szabály alapján.

Hogyan lehet ép autóval és bőrrel megúszni a karácsonyi bevásárlásokat, rokonlátogatásokat?

Könnyebb, mind gondolnák. A közlekedők többségének minden évben sikerül. A lényeg:

1.Nem szabad kapkodni, türelmetlenkedni. Mások sem azért araszolnak, mert nem lenne jobb dolguk. Mindenki megfogadja, hogy „jövőre nem hagyja az utolsó pillanatra az ajándékok és egyebek beszerzését”, végül a legtöbben mégis az utolsó pillanatra hagyják. Ez pedig egyet jelent, hogy nagy-nagy türelemmel ki kell várni a sorát a parkolóhely-kereséskor éppúgy, mint az üzletekben és úton haza felé.

2.Érdemes a szokásosnál jóval hosszabb menetidővel számolni.

3.Mindenki gondolja végig miért türelmetlen, miért ideges, miért akarna sietni! Nos, mások is pont azért türelmetlenek, idegesek és sietnének.

4.Legyen a kocsiban még egy olyan rövid úton is, mint a bevásároló-ajándékbeszerző út, innivaló, szendvics vagy csoki, mert aki éhes és/vagy szomjas, az ideges, aki ideges másokat is idegesít, és ha egy idő után a sofőr is ideges lesz emiatt, abból bizony semmi jó nem származik.

… mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.