Hová lettek az ittas és a drogos autóvezetők?

  • Nem tudni, ez jó hír vagy rossz, de alig találtak ittasan vagy bódultan vezetőket az idei utolsó Alcohol & Drugs akció alatt.
  • Egyes megyék két-háromezer ellenőrzést is tartottak egy hét alatt, máshol csak egy-két százat, de volt, ahol még százat se.
  • Országosan 177 ittas vezetőt és hét drog hatása alatt állt találtak az egyhetes akcióban, ami valójában csak pár napos volt.

Egy hét alatt 21.600 gépjárművet és 605 nem gépi hajtású járművet ellenőriztek a rendőrök a december 6-12. között az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportja (ROADPOL) szervezésében megtartott európai Alcohol & Drugs akció keretében.

A bódult állapotban, illetve ittasan vezető sofőrök kiszűrésére szervezett elvileg egyhetes akcióban a megyei főkapitányságok saját hatáskörben választhatták ki azt a pár napot, amikor átfogó ellenőrzést tartottak az illetékességi területük útjain.

Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen alapon döntöttek az egyes megyei főkapitányságok arról, hogy pontosan mikor és mekkora erőkkel, és hogy mennyi ideig kapcsolódnak be az Alcohol & Drugs akcióba, az egyes megyék ellenőrzésszámai között mindenesetre jelentős eltérés mutatkozik. A legtöbb és a legkevesebb ellenőrzést végző rendőr-főkapitányságok „teljesítménye” között 46-szoros a különbség.

Amíg Békés megyében például az akció ideje alatt 3301 gépjárművet és további 93 nem gépi hajtású jármű vezetőjét ellenőrizték, addig Vas megyében – ahol a háromnegyedévi adatok szerint a országban a harmadik legmagasabb az ittasan okozott balesetek aránya az összes sérüléssel járó balesethez képest – mindössze 134-et, és csak két enyhén ittas sofőrt találtak.

De még a vasiaknál is kevesebb, mindössze 71 ellenőrzést jelentettek Nógrád megyéből. Ott egy ittas, egy enyhén ittas, valamint egy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetőt emeltek ki a forgalomból az akció ideje alatt a rendőrök.

A legtöbb ittas és bódult vezetőt a BRFK szűrte ki a forgalomból: 37 ittas és öt bódult (azaz feltételezhetően drogok hatása alatt) vezető sofőr ellen indult büntetőeljárás, további 19 ellen közigazgatási. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 10 büntető- és négy közigazgatási eljárást indítottak az akció ideje alatt ellenőrzött ittas vezetők ellen, és egy drogos sofőrt állítottak meg. Pest megyében mindösszesen 16 ittas vezetőt állítottak meg, kettő kivételével mind ellen büntetőeljárás indult.

Azt nem lehet tudni, hogy az előre beharangozott akció miatt fogták-e vissza magukat azok, akik máskor esetleg hajlamosok ittasan is volánhoz ülni, vagy csupán szerencséjük volt és elkerülték az ellenőrzéseket. Az ittas, illetve bódult állapotban gépjárművet vezetők ellen indított eljárások száma mindenesetre rendkívül csekély. Az összes ellenőrzött egy százalékát sem teszi ki.

A mostani ellenőrzés számaiból a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Se úgy, hogy „lám-lám, nem is isznak olyan sokan azok közül, akik vezetnek”, sem úgy, hogy „ez alkalommal szerencséjük volt az ittas vezetőknek”.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Bács-Kiskun megyében például az országos akcióktól függetlenül a rendőrség rendszeresen tart ellenőrzéseket az ittasan vezetők (és más közlekedési bűncselekmények, szabálysértések elkövetőinek) kiszűrésére, és az ügyészség olyankor gyorsított eljárásban futószalagon állítja a klienseket bíróság elé. Senki ne higgye tehát azt, hogy az év vélhetően utolsó nemzetközi Alcohol & Drugs akciója után már nem kell számítani sehol kisebb-nagyobb helyi akciókra, átfogó ellenőrzésekre.

Az év vége hagyományosan az italozás, a mulatozás időszaka. Amikor sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy mindenkit hazavárnak. Őket is, másokat is!

F.Gy.A.