Így jár, aki autóval jár lopni!

  • Mivel egy fémtolvaj banda tagjaként autóval járt lopni, eltiltották a vezetéstől.
  • Az eltiltás csak a szabadulása után lépett hatályba, ő azonban „türelmetlen volt”.
  • Jogerősen 21 hónap felfüggesztett börtönre és 2,5 év vezetéstől eltiltásra ítélték.

Gyorsított eljárásban egy év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélt a Kaposvári Járásbíróság egy 40 éves férfit „járművezetés eltiltás hatálya alatt bűntettéért”, emellett két és fél évre eltiltotta a gépjárművezetéstől is. A  börtönbüntetés végrehajtás három év próbaidőre felfüggesztette.

Nem a Somogy Megyei Főügyészségnek az esetről kiadott közleményében megnevezett férfi az első, és valószínűleg nem is az utolsó, akit bíróság elé állítottak és elítéltek amiért eltiltás hatálya alatt vezetett, az ő esete mégis különleges. Őt ugyanis korábban nem valamiféle közlekedési bűncselekmény elkövetése – baleset okozása, közúti veszélyeztetés vagy éppen ittas vezetés – miatt tiltották el a gépjárművezetéstől.

A most elítélt férfinak  lopásért kellett éveket börtönben töltenie. Fém tolvajlásért. 2013-ban egy tíz fős bűnbandával közterületeken működő transzformátorok réztekercseinek a kiszerelésére és ellopására specializálódott. Lebuktak és a jelen ügyben érintett férfi, mint bandatag, hat év börtönbüntetést kapott. Emellett, mivel a transzformátorok kibelezéséhez és a réztekercsek elszállításához, azaz a bűncselekmény elkövetéséhez gépkocsit használt, öt évre eltiltották a járművezetéstől is.

A járművezetéstől eltiltása időtartamát értelemszerűen onnantól kellett számolni, amikor a férfi letöltötte a jogerős börtönbüntetését.

2017-ben szabadult, nagyjából az ítélet kétharmadának letöltése után. Onnantól számított (volna) tehát az öt éves járművezetéstől eltiltás, azaz jövőre ülhetett volna legkorábban újra legálisan volán mögé. Ő azonban nem várta ki, hogy lejárjon az eltiltása.

Júliusban Kaposvár közelében egy rutinszerű közúti ellenőrzésen rendőrök igazoltatták. Ott és akkor derült ki, hogy a férfi a bíróság által jogerősen elrendelt járművezetéstől eltiltás hatálya alatt is vezet. A rendőrök eljárást indítottak ellene, a Kaposvári Járási Ügyészség pedig gyorsított eljárásban bíróság elé állította.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően egy év és 9 hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte és újabb két és fél évre eltiltotta a vezetéstől.

Az ítélet jogerős.

Miként arról lapunk is beszámolt, a parlament azt követően határozta meg önálló bűncselekményként az eltiltás hatálya alatti vezetést, hogy kiderült: az érintett autósok tömegesen hagyják figyelmen kívül, ha a rendőrség vagy a bíróság valamilyen (általában, közlekedési, de mint a fentebb tárgyalt ügy is mutatja nem csak) szabályszegés miatt eltiltja őket a vezetéstől. A május 14-én hatályba lépett módosított Btk. szerint három év szabadságvesztéssel büntethető az, aki a bíróság tiltó rendelkezése ellenére ült volánhoz és egy évet kaphat, akit szabálysértési eljárásban tiltottak el a gépjárművezetéstől.

Sokan nem olvasták, vagy nem vették komolyan az új tényállást és a hatályba lépéséről szóló  megannyi híradást, de az is lehet, hogy csak azt gondolták, hogy amint az lenni szokott, a rendőrség egy ideig csak figyelmeztet, s egy ideig még nem lesz más következménye, ha mégis volánhoz ülnek. Pedig a hatóságok sem a törvény hatályba lépése előtt, sem utána egy percig sem hagytak kétséget afelől, hogy nem lesz semmiféle türelmi idő, nem fogják tolerálni sem a bíróság, sem a szabálysértési hatóság döntésének a semmibe vételét.

Naponta tíz körüli számú eljárás indul országszerte az új Btk. tényállás megsértése miatt. És bár a bíróságok többnyire csak felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották az elkövetőket, egyikük sem mondhatja, hogy „megúszta”. Ezek után ugyanis a legkisebb botlással is rács mögé küldhetik magukat, még akkor is, ha azért a kis botlásért önmagában a bíróság nem ítélte volna őket szabadságvesztésre.

F.Gy.A.