Ingyenes e-learning tananyag a koronavírus miatt bajba került tanulóknak

  • Még nem késő jelentkezni az autósiskoláknak, sőt szerződést kötni sem az ingyenes akkreditált tananyagért
  • Bárki élhet a lehetőséggel, aki nem akar időt és pénzt veszteni a félbeszakadt elméleti tanfolyam miatt

Ingyen juttat e-learning tananyagot az E-Educatio Zrt. az autósiskolákon keresztül azoknak a tanulóknak, akik az elmúlt hetekben tantermi foglalkozások keretében megkezdték elméleti tanfolyamukat, de a koronavírus miatti veszélyhelyzetre való tekintettel nem tudják befejezni a tanulmányaikat – tájékoztatta lapunkat dr. Szőcs Károly vezérigazgató.

Március 26-ig még jelentkezhetnek az autósiskolák, amelyek élni kívánnak a felkínált ingyenes e-learning lehetőséggel.

Az E-Educatio Zrt. azt követően tette meg felajánlását az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyásával az autósiskoláknak, hogy a koronavírus hazai terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt az iskolák többségében leállt a tantermi elméleti képzés.

– A jelenleg érvényben lévő rendelkezések még nem tiltják ugyan a tantermi KRESZ-tanfolyamok megtartását, de miután az általános és középiskolák, sőt az egyetemek is leálltak, sem az oktatók, sem a gépjárművezetést tanulók nem erőltetik a további foglalkozások megtartását. Érhetően mindenki óvatos, ezért kerüli azokat a helyzeteket, amelyekben megfertőződhet, vagy fertőzöttségéről nem tudva akaratlanul megfertőzhet másokat – mondta Szőcs Károly.

Az E-Educatio Zrt. ebben a helyzetben mind a tanulóknak, mind az iskoláknak segítséget kívánt nyújtani azzal, hogy többletköltség nélkül válthatnak a félbeszakadt tantermi tanfolyamról elektronikus távoktatásra. Ezzel egyben hasznos és biztonságos időtöltési lehetőséget is kapnak a tanulók arra az időre, amíg a veszélyhelyzet miatt a szórakozóhelyek zárva tartanak, és nem lehet, vagy legalábbis nem tanácsos társaságba járni sem.

– Teljes értékű, akkreditált e-learning tananyagot kapnak a diákok, melynek elvégzésével a tantermi tanfolyammal egyenértékűen teljesítik a kötelező elméleti oktatást – szögezte le Szőcs Károly. – Aki rendelkezik internet hozzáféréssel, számítógéppel, tablettel vagy akár egy okostelefonnal, a kényszerűségből otthon töltött idő alatt elsajátíthatja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti ismereteket – tette hozzá az E-Educatio vezérigazgatója.

Az ingyenes tananyagot az autósiskolák igényelhetik regisztrált tanulóik számára a program lebonyolításában közreműködő Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközponton keresztül a kepzesvizsga@kavk.hu e-mail címen.

Fontos tudni, hogy a KAV az igénylésben feltüntetett tanulók folyamatban lévő képzését lezárja, annak keretében további képzési és vizsgáztatási eseményeket kezdeményezni ezt követően már nem lehet.

Ezután kapja meg a KAV-tól az e-learning tananyag-igénylést az E-Educatio Zrt., ahonnan az iskola e-mail címére haladéktalanul megküldik a tanuló új képzésre történő beíratásához szükséges ingyenes e-learning kuponkódokat. A tanulók a beíratást követően azonnal meg is kezdhetik az önálló tanulást.

Szőcs Károly elmondta: a tananyagot az E-Educatio Zrt.-vel szerződésben álló autósiskolák vehetik igénybe a tanulóik számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azokat kizárnák a programból, akiknek ilyen szerződésük még nincs. Annak megkötésére ugyanis gyorsított ügyintézéssel biztosítanak lehetőséget, ráadásul anélkül, hogy az bármilyen későbbi vásárlási kötelezettséget róna az iskolára. [A szerződéskötéssel kapcsolatos tudnivalók a társaság honlapján érhetők el.]

Az E-Educatio Zrt. az alábbi akkreditált e-learning elméleti tananyagokat kínálja díjmentesen a program keretében:

AM, A1, A1(B), A2, A, B (a magyaron kívül angol és német nyelven is), valamint a B96(B), B96, BE, C, CE, D1, D, T kategóriákat.

Hivatásos gépkocsivezetők esetében: a GKIC, GKICK, GKID, GKIDK, GKICD tananyagokat.

A programmal kapcsolatos részletes tájékoztató itt tekinthető meg.

A jogszabályok egyébként 2011 óta teszik lehetővé a választást az autósiskolák és tanulóik számára, hogy tantermi vagy e-learning rendszerben oktatják a tanulókat. Az E-Educatio 2012 óta van jelen akkreditált tananyagokkal a piacon. A járművezető-képzés területén tehát a veszélyhelyzet kialakulásának pillanatában eleve adva volt a teljes értékű távoktatási megoldások igénybevételének lehetősége.

Az elmúlt években ez a korszerű oktatási forma nemcsak meghonosodott, de egyre népszerűbbé is vált – ami Szőcs Károly szerint többek között alaposságának, következetességének és az ezzel együtt járó kedvező vizsgaeredményeknek is köszönhető. A tananyagok részegységeinek (modulok, fejezetek) elsajátítását követően részvizsgákat kell tenni, s csak ezek sikeres letétele után lehet továbblépni. A záróteszt pedig gyakorlatilag a hatósági vizsgának felel meg. Így nem meglepő, hogy a távoktatással tanulók rendre sikeresebben veszik a vizsgaakadályokat tanteremben tanuló társaiknál.

Az e-learning tananyagok népszerűségüket ugyanakkor kétségtelenül rugalmasságuknak is köszönhetik, vagyis annak, hogy a tanulók otthon, saját számítógépükön, saját időbeosztásuk szerint tanulhatnak.

F.Gy.A.