Iskolába mennek a rendőrök is!

 • Fejben még vakációzó gyerekek lepik el hamarosan az iskolákhoz vezető utakat.
 • Szokásukhoz híven a rendőrség és a polgárőrség fokozott ellenőrzésekbe kezd.
 • Még nem késő (meg)tanítani a kisiskolásokat a biztonságos közúti közlekedésre.

Kevesebb mint két hét, és becsengetnek az általános és középiskolákban; elkezdődik a 2023-2024-es tanév. Még nem késő, hogy a szülők elkezdjék felkészíteni magukat és gyermeküket, gyermekeiket az iskolakezdésre, az azzal járó közlekedési nehézségekre, kockázatokra.

A tanév első néhány hetében megváltozik a közlekedés nyáron megszokott rendje az iskolák környékén, de nemcsak ott. Nyáron szinte kihalt utcákat lepnek el egyszeriben autós szülők, kerékpáros, rolleres és gyalogos gyerekek és kísérőik. Eközben a fiatalok által kedvelt helyeken, plázák, sportlétesítmények, strandok és kulturális intézmények környékén már inkább, csak délutánonként látható a nyáron megszokott nyüzsgés.

A rendőrség mindenkinek azt javasolja:

  • Most egy ideig vezessen, közlekedjen a szokásosnál is sokkal óvatosabban. Mintha, csak egy idegen városban járna, ahol nem ismeri a forgalom sajátosságait, a helyi szokásokat, nem tudja merre van az iskola, az óvoda és azok a létesítmények, amelyek környékén nagyobb gyalogos, kerékpáros és gyermekforgalomra kell számítani.
  • Mindenki gondoljon arra, hogy fejben még vakációzó gyerekek lepik el reggelente és délutánonként az utakat, akiknek a viselkedése sokszor amúgy is kiszámíthatatlan, ilyenkor azonban még inkább. Találkozás a rég nem látott barátokkal, a nyári élmények megosztása köti le a figyelmüket.
  • Sok egészen kisiskolás (új közlekedő, mondhatnánk) is feltűnik az utakon, a kereszteződésekben. Olyan apróságok, akik még koránt sem magabiztos közlekedők, és nemcsak a szabályokat nem ismerik, az utat sem, ami az iskolába vezet.
  • Az útkereszteződésben, a gyalogátkelőhelyeken számolni kell kerékpárosok feltűnésével! Fontos: 12 évesnél fiatalabb gyermekek és az őket kísérő felnőttek kerékpározhatnak a járdán is! A gyalogos-átkelőhelyhez érve le kell szállniuk a bicikliről, a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt. Ezt azonban sokan nem teszik meg, ezért tanácsos eleve számolni ezzel a lehetőséggel. Egy gyermeket elütni, bármi lesz is végül a baleset következménye, akkor is sokkoló, ha már a helyszínen nyilvánvaló: nem a sofőr felelőssége, amit történt.
  • Még egy ok a fokozott óvatosságra a gyalogos-átkelőhelyek előtt: a rolleresek sokkal gyorsabban haladnak a gyalogosoknál és nekik még csak le sem kell szállniuk a hatályos szabályozás szerint a rollerről, ha átkelnek az úton.
  • És akkor ott vannak még a „zombik”. Sok gyerek közlekedik – gyalog, rollerrel, kerékpárral – úgy, hogy közben fül- vagy fejhallgatóval hangos zenét hallgat. Ők nem mindig néznek körül mielőtt lelépnek az úttestre. Ez (a zombi üzemmód) sajnos azonban a felnőttekről is elmondható, ez a legfőbb oka, hogy a gyalogosgázolások közel felét figyelmetlenségükkel maguk a gyalogosok okozzák. Az autósoknak, motorosoknak épp ezért itt lenne az ideje felfedezni a „dudát” a járművükön!

A hagyományoknak megfelelően a rendőrség és a polgárőrség is készül a tanévkezdésre és augusztus 31-én újra lesz központi (rendőrségi) tanévnyitó ünnepség is. Szeptember elsejétől pedig mintegy háromezer közoktatási intézmény környékén, az iskolák előtt és az oda vezető forgalmasabb utakon már a tanintézetektől távolabb is, ellenőrző pontokat állítanak fel.

Szolgálatba lépnek az iskolarendőrök is. Az első napokban számukra is az lesz a legfontosabb (vagy legalábbis a legtöbb munkát adó feladat), hogy segítsenek megszokni a közlekedőknek új közlekedési rendet az iskolák környékén.

Elsősorban a segítség szándékával vonulnak ki tanévkezdéskor az iskolák környékére – hangoztatja érvről évre az ORFK. Azzal azonban minden közlekedőnek tisztában kell lennie, hogy ha egy rendőr szabálysértést, bűncselekményt lát, intézkednie kell.

Pontosan mit figyel, mire ügyel a rendőrség az iskolakezdés idején a tanintézetek környékén?

  • A közlekedésbiztonságot, a forgalom folyamatosságát. Például, hogy senki ne száguldozzon a tanintézetekhez vezető utakon a kissé még nyári hangulatban lévő, az osztálytársakkal hosszú idő után először találkozó és emiatt izgatott – ergo figyelmetlenebb, szertelenebb – gyerekek között.
  • Hogy egyetlen szülő se gondolhassa komolyan, vagy ha úgy is gondolja ne tehesse meg, hogy ő kizárólag az iskola főbejárata előtt parkolhat le (de ott akár másodikként is) arra a kis időre, amíg csemetéjét az osztályteremig kíséri és, hogy a legkevésbé sem tartozik rá ez idő alatt mekkora dugó alakul ki miatta.
  • Segítenek a kis- és nagy gyalogosoknak az átkelésen az úton. Szükség esetén nemcsak ott, hol nincs az átkelést biztonságossá tévő közlekedési lámpa. Általában a tanév első napjaiban szinte egyszerre özönlik el a diákok az iskolákat. Ilyenkor jóval nagyobb a reggeli zsúfoltság az utakon, gyalogátkelőhelyeken, mint a tanév későbbi időszakában.
  • És persze segítik a tájékozódást: útba igazítást adnak, ha szükséges és távol tartják a „rossz szándékú embereket” a tétova nebulóktól!

Mindezek mellett – és mindezektől függetlenül – a rendőrség bárhol és bármikor ellenőrizheti a közlekedőket, de főleg a járművek sebességét, a sofőrök ittasságát, hogy betartják-e legalább azokat a közlekedési szabályokat, amelyek be nem tartása miatt a legtöbb közlekedési baleset történik Magyarországon. Ezek a gyorshajtás mellett az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályainak a megsértése.

Figyelem!

A rendőrég és a  polgárőrség drónokat alkalmaz a közlekedők figyelemmel kísérésére. Amikor és ahol csak lehetséges bevetik az égi szemeiket, így akár már az iskoláktól több kilométerre is kiszúrhatják a veszélyesen közlekedőket. Őket az eddigi gyakorlat szerint kellő távolságban „kiemelik a forgalomból”, hogy semmiképpen se veszélyeztethessék a gyerekek biztonságát.

Azonban a szülők csak akkor tudhatják biztonságban gyermekeiket, ha előre felkészítik őket az otthonuk és az iskola között rájuk leselkedő veszélyekre és arra, amiket miképpen el kell elkerülniük. De legalább ennyire fontos, hogy önmagukat is felkészítsék a felnőttek arra, hogy mostantól kicsit minden másképp zajlik majd az utakon, mint a szünidőben!

Nagyban növelheti a gyerekek (de persze nemcsak az ők) biztonságát a forgalomban, ha

 • a szülő felkészíti a gyereket az iskolába járásra. Végigkíséri néhányszor azon a suliba vezető az útvonalon, amelyen majd egy idő után már egyedül kell mennie; és elmagyarázza hol mire kell ügyelnie, és miért!
 • Fontos: nem elég azt mondani, hogy „Nézz körül alaposan mielőtt lelépsz a járdáról!” El kell mondani a gyereknek azt is, mire figyeljen! Számára nem nyilvánvaló (bár olykor a felnőttek számára sem) például, hogy egy közeledő autó előtt mikor léphet le még biztonságosan az úttesten. Sokat segíthet a szülő, ha megmutatja! „Ha az autó ezen az oldalon még nem ért el addig a boltik, újságos standig, oszlopig (és a többi, és a többi) a másikon meg még távolabb van, mint az a bolt, oszlop, és akkor elindulhatsz. És így tovább.
 • Célszerű felhívni a gyermek figyelmét már most arra is, hogy egyes járművek gyorsabban közlekednek, velük legyenek még óvatosabbak, azaz engedjék el őket; első a biztonság!
 • A próbautat a szülők elve úgy tervezik meg, hogy figyelembe veszik azokat „az eltérítő helyeket” (fagylaltozó, a gyerekek körében népszerű cukrászdák, hamburgerezők és hasonlók), amelyek (és persze a gyerekeknél igen erős csapartszellem) úgy is eltéríti majd őket a szülő által kijelölt útról. Jobb talán, ha elve számolnak ezzel a lehetőséggel és azt jelölik ki az iskolába járás fő útjának, vagy azt is.
 • Reggelente, különösen a tanév első napjaiban, heteiben, egy kicsit korábban elindulnak. Számoljanak azzal, hogy ilyenkor még több szülő elkíséri a gyermekét az iskoláig, emiatt nagyobb a gyalogos és az autósforgalom is az intézmények környékén.
 • Mindehhez elengedhetetlen, hogy ne reggel az indulás előtt kezdjék el összekészíteni a gyermek vagy éppen saját holmijaikat, hanem már előző este, hogy tényleg pontosan és időben indulhassanak.
 • Nem abból indulnak ki, hogy „ha késésben is vagyunk, a suli előtt biztos találunk majd egy kis helyet, ahol megállhatunk”, mert mások is így gondolkodnak, és nem jut mindenkinek hely. Nem beszélve arról, hogy a rendőrök és a polgárőrök sem engedik majd meg, hogy a szabálytalanul parkolók elállják az utat.
 • Követik azt a sok országban alkalmazott gyakorlatot, miszerint az egymáshoz közel lakó szülők felváltva elviszik egymás gyermekeit az iskolába. Egy autó, egy felnőtt négy gyerek, és máris kevesebb autó kipufogója szennyezi az iskola környékén a levegőt.
 • Mindenki, aki csak teheti, ne szoktassa rá a gyermekét, hogy kaputól-kapuig autóval fuvarozza a suliba és onnan haza. Környezettudatosabb és biztonságosabb is, ha a gyermek már kisiskolás korában megtanulja használni a közösségi közlekedést, ahol lehetőség van biztonságosan kerékpározni, rollerezni, és ott azokkal közlekedni.

 

F.Gy.A.