Ismertté váltak a 2023. évi európai-szintű közúti ellenőrzések időpontjai

 • 2023-ban folytatódnak a páneurópai közúti ellenőrzések. Idén összesen kilenc akcióra kerül sor a ROADPOL szervezésében.
 • Az általában egy hétig tartó ellenőrzések 28 ország úthálózatára terjednek ki.
 • Az átlag feletti hatékonyságú 24, illetve 48 órás non-stop ellenőrzések közül a „Speed Marathon”-t áprilisban, az „Alcohol&Drugs Marathon”-t júniusban tartják.
 • Szeptember közepére hirdetik meg a ROADPOL Safety Days rendezvény-sorozatot, mely fő célja, hogy egyetlen ember se veszítse életét Európa útjain!
 • Az európai ellenőrzések mellett regionális, és helyi akciókra egyaránt lehet számítani.
 • A ROADPOL az általa szervezett ellenőrzésekkel és rendezvényekkel kíván hozzájárulni évtizedünk legfontosabb közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez, hogy 2020 és 2030 között felére csökkenjen a közúti halálozások és a súlyosan sérültek száma.

Idén is lesznek európai-szintű közúti ellenőrzések. 2023-ban összesen kilenc nemzetközi akció várható a ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szervezésében.  Ezek az ellenőrzések 28 ország területére terjednek ki – feltételezve, hogy valamennyi ROADPOL tagállam rendőri szervei részt vesznek a végrehajtásban. Idén az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, ugyancsak kétszer lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzésére három alkalommal kerül sor. A fentieken túl idén is lesz egy hetes „Focus on the Road” kampány, mely a közút „csendes gyilkosai”, azaz a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.A ROADPOL 2023. évi európai ellenőrzéseinek teljes listája az alábbi:

 • Február 13-19: „Truck & Bus” (tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés)
 • Március 06-12: „Seatbelt” (biztonsági öv-ellenőrzés)
 • Április 17-23: „Speed” (sebességellenőrzés)
 • Május 08-14: „Truck & Bus” (tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés)
 • Június 14-20: „Alcohol & Drugs” (ittas, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrése)
 • Augusztus 07-13: „Speed” (sebességellenőrzés)
 • Szeptember 09-15: „Focus on the Road” (figyelemelvonó tényezők elleni fellépés)
 • November 06-12: „Truck & Bus” (tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés)
 • December 11-17: „Alcohol & Drugs” (ittas, ill. bódult állapotban vezetők kiszűrése).

Zsinkai Elvira

Zsinkai Elvira r. alezredes asszony, az ORFK-Közlekedésrendészeti Főosztály nemzetközi ügyekért felelős kiemelt főreferense, a ROADPOL 2022 szeptember 29-én megválasztott elnöke az idei nemzetközi ellenőrzésekkel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: „a ROADPOL tevékenységének legreprezentatívabb, a közlekedők millióit érintő részét a páneurópai akciók szervezése és végrehajtása jelenti. Ezek az ellenőrzések kontinensünk területének jelentős részére kiterjednek. A Műveleti Csoport éves munkaterve alapján szervezésre kerülő kampányok jellegzetessége, hogy azokat a tagállamok rendőri szervei egy időben és azonos céllal hajtják végre. Ellenőrzéseink alapvetően az olyan nem kívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot jelentik Európa útjain, és megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak is.”

A hagyományosnak tekinthető, egy hétig tartó ROADPOL akciók mellett idén is lesznek „marathoni”, azaz non-stop 24, illetve 48 órás ellenőrzések. A Speed Marathon időpontja április 21, az Alcohol&Drugs Marathon pedig két napos lesz, utóbbi végrehajtására június 17-én és 18-án kerül sor.

Rövid történelmi visszatekintés:
Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett nemzetközi közúti ellenőrzések 24 éves múltra tekintenek vissza. Az első ellenőrzés – akkor még a jogelőd TISPOL szervezésében – az 1999. évi „Mermaid” volt (a „Sellő” megnevezésű kampány a nehéz-tehergépjárművek ellenőrzésére irányult), az akkori viszonyoknak megfelelően hét nyugat-európai ország közreműködésével. Egy évvel később, 2000-ben a „Mermaid” már európai szintű volt – ebben az évben alakult meg az ellenőrzéseket szervező és koordináló Operational Group -, majd a következő években az ellenőrzés területei folyamatosan kibővültek. 2002-ben indult az „Alcohol&Drugs” és a „Bus”, 2003-tól a „Speed” és a „Seatbelt”, 2015-től a 24 órás „Speed Marathon”, majd első alkalommal 2018-ban szervezték meg a „Focus on the Road”-ot a járművezető figyelmét elvonó cselekvések visszaszorítása érdekében.

A páneurópai ellenőrzések nem zárják ki azt, hogy az egyes tagállamok önállóan, vagy a szomszédos országokkal összefogva regionális szinten, illetve egyéb módon különböző akciókat szervezzenek. Utóbbiak közé tartozik a Spanyolország által szervezésre kerülő „Safe Holiday” kampány, melyhez önkéntes alapon bármelyik ROADPOL tagállam rendőri szerve csatlakozhat. Ez a kampány a nevének megfelelően a nyári idegenforgalmi csúcsszezon időszakában, júliusban és augusztusban szerveznek meg a nyaralók biztonsága érdekében.

A ROADPOL Safety Days eseményei idén is szeptember közepén zajlanak majd. Zsinkai Elvira elnök asszony kijelentette: „Idén három éve, hogy életre hívtuk a ROADPOL Safety Days rendezvény-sorozatot, mely a közúti ellenőrzéseink mellett a legnagyobb szabású szakmai rendezvényünk. A Biztonsági Napok megrendezésének célja, hogy Európa-szerte felhívjuk a figyelmet a közúti biztonság fontosságára, és egy előre meghatározott napon nullára csökkentsük a közlekedési halálesetek számát. Nem kérdés, hogy ez egy rendkívül ambiciózus kihívás! Idén a ROADPOL Safety Days eseményeire 2023. szeptember 16. és 22. között kerül sor. Reményeink szerint tovább fog szélesedni azoknak az országoknak a köre, amelyek közlekedésbiztonsági rendezvények sokaságával, valamint intenzív kommunikációval és média megjelenésekkel kívánják szolgálni a közúti halálozások csökkentésének nemes ügyét.”

„Egyetlen ember se veszítse életét Európa útjain!” – ez volt a ROADPOL Safety Days 2022. szeptember 21-ére megfogalmazott fő célkitűzése. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata először 2020-ban hirdette meg a Safety Days esemény-sorozatot, mely az elődszervezet, a TISPOL „Edward Day” programjának szellemiségére épül. Az elmúlt évben szeptember 16 és 22 között 23 európai országban összesen 824 nyilvános rendezvényt szerveztek a közúti közlekedésbiztonság javításának jegyében, emellett az érintett országokban szeptember 21-én fokozott közúti ellenőrzéseket is tartottak. A preventív események hatásfokát mérni rendkívül nehéz, ugyanakkor az intenzív média-megjelenésekkel társuló Safety Days minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy az adott napon 12 európai országban egyetlen halálos kimenetelű baleset helyszínére sem kellett kivonulniuk a mentőknek és a hatóságoknak. Ez a 12 ország az alábbi: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Norvégia és Szlovénia. Egy másik fontos adat: amíg kontinensünkön a közúti közlekedés egy átlagos napon hozzávetőlegesen 70 halálos áldozatot követel, addig tavaly szeptember 21-én – a jelentések alapján – összesen 41 fő veszítette életét a közutakon. Ez azt jelenti, hogy a fokozott ellenőrzések napján mintegy 40%-kal csökkent a közúti balesetben meghalt személyek száma.

A ROADPOL az általa szervezett akciókkal és rendezvényekkel is hozzá kíván járulni az Európai Bizottság azon törekvéséhez, hogy 2020 és 2030 között felére csökkenjen a közúti halálozások és a súlyos sérülések száma.

G.I.