Ittak és nem segítettek!

  • Kukásautóba rohant autójával egy 70-es éveiben járó férfi Barcson – jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
  • Egy másik segítségnyújtást elmulasztó sofőrt a bíróság 90 napi elzárásra és 700 ezer forintra büntetett elsőfokon.
  • Egy ittas sofőr meglátta a rendőröket és úgy döntött, inkább félreáll és gyalogol. De ott volt egy drón…

Mennyi bort kell inni ahhoz, hogy valaki ne vegye észre az előtte haladó kukásautót és belerohanjon? A kukásautó köztudottan jó nagy és jellemzően valamilyen rikító színűre, esetünkben fehérre festik, hogy a legrosszabb időjárási és látási viszonyok közepette is könnyen felismerhető legyen akár nagyobb távolságból is. De olykor mindez kevés…

A napokban gyorsított eljárásban állított bíróság elé a Kaposvári Járási Ügyészség egy hetvenes éveiben járó férfit, akinek augusztusban sikerült a bravúr: Barcson, kocsijával hátulról belerohant egy kukásautóba. Az ütközés következtében a jármű hátsó részén a fém fellépő felcsukódott és beszorította a rajta álló munkás lábát, aki emiatt nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az idős sofőr az ütközés után autójával félreállt ugyan, de nem szállt ki, nem nyújtott segítséget a megsérült munkásnak, még csak meg sem kérdezte, hogy szüksége van-e bárkinek is segítségre. Nem mozdult addig, amíg a rendőrök a helyszínre nem értek. Márpedig a segítségnyújtás mindenkinek kötelessége, aki baleset helyszínén jár, még akkor is, ha épp csak arra járt, nem látott és hallott semmit.

Miután a helyszínre érkeztek a járőrök, azonnal megszondáztatták a balesetet okozó sofőrt, és mivel a légalkoholmérő ittasságot jelzett, előállították a Barcsi Rendőrkapitányságra. Segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, később ezek miatt emelt vádat is ellene a Kaposvári Járási Ügyészség.

Október 12-én tárgyalta az ügyét a Barcsi Járásbíróság, ahol a váddal egyezően mondták ki bűnösnek az idős férfit. Másfél év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Emellett 20 hónapra eltiltották a gépjárművezetéstől is.

Miután az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész egyaránt tudomásul vette, azonnal jogerőre emelkedett.

Nincs két egyforma ügy, ezért nehéz az egyes ítéleteket is összehasonlítani. Már csak azért sem, mert nagyban függ az elkövető személyi körülményeitől, hogy „mi fáj neki jobban”, mely szankcióval érhető el a leginkább a büntetés célja, hogy ne kövesse el még egyszer azt, amiért akkor éppen bíróság elé állították és, amiből mások is tanulhatnak (azaz a generális prevenció).

De azért olykor találkozhatunk „nagyon hasonló” ügyekben nagyon különböző ítéletekkel.

Barcstól kétszáz kilométerrel keletebbre egy 33 éves kecskeméti férfi a város belterületén 2019. június 22-én éjjel, teherautójával ittasan áttért a menetirány szerinti bal oldalra és ott, a nyitott kerékpársávban elsodort egy kerékpárost, aki az úttestre zuhant.

A biciklis nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett (csakúgy, mint a barcsi kukásautó munkása). A teherautó vezetője Kecskeméten azonban nem állt félre, nem várta meg a rendőröket, megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Ellene is segítségnyújtás elmulasztása és ittas járművezetés miatt indult eljárás, ahogy a barcsi idős férfi ellen. Az ügyben szeptemberben hirdettek elsőfokú (nem jogerős) ítéletet. A Kecskeméti Járásbíróság a 33 éves teherautósofőrt 90 nap elzárásra, 700 ezer forint pénzbüntetésre, valamint öt év járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az interneten számos hirdetés található, melyekben ügyvédek és tanácsadó irodák ígérik: segítenek visszaszerezni az ittas vezetők jogosítványát, vagy legalábbis minimálisra csökkentik azt az időt, amit az ittas vezetőnek a vezetői engedélye nélkül kell kibírnia. A bírói gyakorlat azonban nem mindig támasztja alá az efféle reklámszövegeket.

Ráadásul a rendőrség is folyamatosan újít. Már nemcsak azok kerülhetnek bajba, akiket megállít és megszondáztat a rendőr. Ma már azok sem érezhetik biztonságban magukat, akik „még időben észreveszik az ellenőrzést végző rendőröket”, és megpróbálják elkerülni az ittas vezetés következményeit. Például úgy, hogy leparkolnak és megvárják, amíg a rendőrök odébb állnak.

A vezess.hu szúrta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság videofelvételét, ami az október 21-én Törökszentmiklóson tartott  drónos ellenőrzésen készült. Talán maguk a drónt kezelő rendőrök sem gondolták volna addig, hogy égi szemükkel akár ittas vezetőt is foghatnak. Aznap ez is megtörtént.

A sofőr ugyan még időben észrevette, hogy nagyjából 200 méterre előtte a rendőrök sorra megállítják az autókat. Akkor éppen elsősorban azokra vadásztak, akik a közeli „Stop” táblánál megállás nélkül hajtottak ki a védett útra, ezt azonban ő aligha tudhatta. A sofőr befordult egy kapualjba, kiszállt, majd némi hezitálás után gyalog elindult az ellenkező irányba, mint ahol a rendőrök álltak.

Csakhogy mindez szemet szúrt a rendőrségi drón kezelőjének, aki rádión beszámolt a kollégáinak a látottakról, azok pedig a sofőr nyomába eredtek. Megtalálták, igazoltatták és megszondáztatták. Ittas volt. Bár az autójától akkor éppen már kissé eltávolodott, a drón felvételei kétséget kizáróan bizonyítják, hogy nem ivott azután, hogy kurtán-furcsán félbehagyta az autózást és hátra hagyta a kocsiját, azaz, már akkor is ittas volt, amikor kiszállt a kocsijából!

F.Gy.A.