Ittasan tanított a gépjárművezető-oktató

  • Délelőtti a gyakorlati vezetés óra közben igazoltatták a rendőrök a tanulót és oktatóját.
  • Az oktató ittas volt, ezért pénzbüntetést kapott és két évre bevonták a jogosítványát is.
  • Amíg nincs érvényes jogosítványa nem oktathat, ha visszakapta, minden további nélkül.

Kétszázezer forintra büntette és két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől a napokban a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a gépjárművezető-oktatót, akit még február értek ittas vezetésen egyik tanítványa mellett a zuglói rendőrök a Kacsóh Pongrác úton. Az ítélet nem jogerős.

Bár nem gyakori, nem is példa nélküli, és nem is tiltja semmi, hogy a rendőrség igazoltassa és megszondáztassa a vezetni még csak tanulókat és az oktatóikat. Ez meg is történt azzal az 56 éves férfival, akit ez év február 23-án délelőtt állítottak meg a zuglói rendőrök a Kacsóh Pongrác úton. Éppen forgalmi órát adott egy tanulójának.

A rendőrök mindkettőjüket megszondáztatták, és a szonda az oktatónál ittasságot jelzett.

A KRESZ szerint a gépkocsivezetés-oktatása közben és a vizsga alatt, a gépjárművezető-oktató gépjárművezetőnek minősül, ezért nem oktathat ittasan, de még a vizsgán sem vehet részt alkohol vagy más tiltott szer hatása alatt. Ennek az az oka, hogy a képzés alatt bármikor adódhat olyan szituáció, amikor az oktatónak be kell avatkoznia, vagy át kell vennie a volánt a növendékétől.

Ugyanez megtörténhet a vizsgán is. Léteznek úgynevezett azonnali bukást eredményező hibák, amikor a gépjárművezetői gyakorlati vizsga ott és akkor, ahol és amikor a vizsgázó az adott hibát vétette azonnal véget ér. Ha ez megtörténik az oktatónak kell tovább vezetnie az autót a célállomásig.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség az 56 éves férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé. A lefolytatott bizonyítás alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság a terheltet váddal egyezően ittas járművezetés vétsége miatt bűnösnek mondta ki, és ezért őt 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől.

Mivel a hatályos jogszabályok szerint az érvényes jogosítvány – sok más követelmény teljesítése mellett – alapvető feltétele annak, hogy valaki gépjárművezető-oktatóként dolgozhasson, jelen ügy vádlottját a jogerős ítélet kihirdetése után törli a közlekedési hatóság az oktatói névjegyzékből. Ha majd lejár az eltiltása újra kell kérvényeznie a visszavételét az oktatói névjegyzékbe. Előtte persze, mint mindenki másnak, akit hat hónapnál hosszabb időre tiltanak el a gépjárművezetéstől, neki is részt kell majd vennie a számára előírt utánképzésen – ezt a követelményt azonban az eltiltás hatálya alatt is teljesítheti.

Az ittasan oktató gépjárművezető-oktató – ha visszakapta a jogosítványát, és újra szerepel a neve az oktatói névjegyzékben – ismét képezheti a holnap autóvezetőit. Ha megfizette a büntetését és kitöltette az eltiltása idejét – tiszta lappal folytathatja a karrierjét. Elvileg (és jogilag) senki nem tudhatja meg, ha csak ő maga el nem árulja, hogy ő az az oktató, akit a délelőtti órákban ittasan oktatta a növendékét, amikor a rendőrök ellenőrizték őket, és akit emiatt két évre eltiltottak a vezetéstől, közvetve tehát a hivatása gyakorlásától is.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont tájékoztatása szerint csak elvétve fordul elő, hogy ittas vezetésen érjen egy gépjárművezető-oktatót a rendőrség oktatás közben. Az elmúlt tíz évben mintegy fél tucatszor fordult elő.

F.Gy.A.