Jöjjenek az okos vasúti átjárók!

  • A kamerával, mozgásérzékelővel ellátott átjárók központi felügyelete hatékonyan előzheti meg a baleseteket.
  • Térfigyelő kamerák ma is működnek egyes átjárókban, de ember kell hozzá, aki folyamatosan figyeli.
  • A mesterséges intelligencia átveszi az ember szerepét, és riasztást ad, ha akadályt észlel az átjáróban.

view from train

A KRESZ megfelelően rendelkezik a kötöttpálya védelméről, amikor közúti járművek szintben keresztezik a síneket. A mindennapi tapasztalat azonban azt mutatja, hogy hiába az előjelző táblák, hiába a lámpás tilos jelzés, sőt időnként még a félkarú sorompó leengedése is, egy-egy járművezető így sem érzékeli a veszélyt, és behajt a vasúti átkelőbe.

A fejlesztők ezért gondolkodnak olyan megoldásokon, amelyekkel lehetővé válhat a beavatkozás, a vasúti jármű megállítása. A jelenlegi technológia azonban nem alkalmas erre, az egyik megoldás pedig az, hogy okosabbá kell tenni a vasúti átjárókat. Erre lehet jó példa, hogy a Nokia a Schweizer Electronics-szal együttműködve mostanában vezeti be Scene Analytics technológiáját, hogy javítsa a svájci Baselland Transport városi és elővárosi hálózatában a vasúti átjárók biztonságát. A Nokia Scene Analytics valós időben figyeli a szintbeli kereszteződéseket számítógépes látás és mesterséges intelligencia segítségével, hogy észlelje a vágányokon vagy azok közelében lévő közúti járműveket.

A Baselland Transport azért választotta a Nokia automatikus érzékelőrendszerét, hogy növelje hálózata biztonságát. A Nokia szerint bár régóta használnak térfigyelő kamerákat a vasúti átjárókon, nincs elég ember, nem lehet mindegyiket folyamatosan figyelni. A Scene Analytics automatizálja ezt a folyamatot, és több ezer videó adatfolyamot képes valós időben rögzíteni és feldolgozni. Amint a vasúti átjáróban a sorompók leereszkedtek, átvizsgálja a belül lévő teret, hogy azonosítja a síneken található idegen tárgyakat, és riasztást ad, így kellő időben figyelmezteti az irányítóközpontot és a vonatvezetőt a fékezéshez és a balesetek elkerüléséhez.

N.V.