Jóval súlyosabb büntetést kapott Lovasi András a perújítási eljárásban, mint amit korábban ígérete ellenére először még nem fogadott el

  • A Kossuth-díjas énekes 2019 tavaszán okozott súlyos közlekedési balesetet, amiben egy rendőr maradandó fogyatékosságot szenvedett.
  • Lovasi már a helyszínen elismerte felelősségét és bocsánatot kért a sérültektől – azt is ígérte, hogy „bármi lesz is az ítélet”, elfogadja.
  • Először csak 225 ezer forint pénzbüntetést kapott, mellé egy  egyéves vezetéstől eltiltást, de ő és védője ragaszkodtak volna a jogosítványhoz.
  • Amikor kiderült, hogy egyik áldozata sérülései súlyosabbak, mint amilyennek addig tudták, mégsem akart tárgyalást, de már késő volt visszakozni.

Fotó: MTI

600 ezer forint pénzbüntetésre és két év járművezetéstől eltiltásra ítélte perújítási eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Lovasi András Kossuth-díjas zenész-énekest maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért.

Az ítélet még nem jogerős, a vádlott és védője ugyanis három nap gondolkodási időt kért annak eldöntésére, hogy elfogadják az ítéletet vagy fellebbezést jelentenek be.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet.

Lovasi András balesetével korábban lapunk is többször foglalkozott. 2019. március 27-én délután a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttes frontembere a Dózsa György út és a Damjanich utca torkolatában okozott balesetet. Mint a vizsgálat később kétséget kizáróan bizonyította: már négy másodperce piros volt a lámpa, amikor Lovasi a Dózsa György útról közel 50 km/h sebességgel a Damjanich utcába fordult.

A piroson áthajtó művész nekiütközött egy éppen (szabályosan) kanyarodó rendőrautónak, ami az ütközés hatására megpördült és belecsapódott egy másik vétlen járműbe.

A balesetben két rendőr sérült meg. Egyikük könnyebben, a másik azonban – az első vizsgálatok még azt valószínűsítették, hogy – súlyosan.

Lovasi már a helyszínen elismerte felelősségét és bocsánatot kért a megsérült rendőröktől.

„Bármi is lesz az ítélet, elfogadom”, nyilatkozta, amikor lezárult az eljárás és az ügyészség vádat emelt ellene. Az csak később derült ki, hogy „bármi” elfogadása azért attól is függ majd, hogy mi avagy mennyi az a „bármi”!

Facebook-oldalán Lovasi így írt az esetről: „Múlt hét végén lezárult a vizsgálati szakasz, a bizonyítékok alapján számomra is egyértelműen kiderült, hogy a baleset okozója én vagyok, a felelősségemet elismertem vallomásomban is”. Ismét bocsánatot kért a baleset minden érintettjétől, majd így folytatta: „Jó hír a bajban, amit okoztam, hogy az orvosok szerint a (rendőrök) sérüléseik, bár nyolc napon túl gyógyulók, nem maradandók.”

Hamar kiderült azonban, hogy egyik ígéretét sem tartotta be maradéktalanul. Ahogy az is, mennyire elhamarkodott kijelentés volt az is, amit Lovasi „jó hírnek” mondott…, de erre hamarosan visszatérek.

A Pesti Központi Kerületi bíróság 2020. május 22-én (tárgyalás mellőzésével meghozott) büntetővégzésében 225 ezer forint pénzbüntetésre és egy évre eltiltotta Lovasit a közúti járművezetéstől. A jogosítvány elvesztése egy egész évre azonban már nem fért bele a „bármibe”. Lovasi és védője nem fogadták el az ítéletet és tárgyalás tartását kérték.

Ekkor azonban fordult a kocka. Elkészült egy újabb, alaposabb orvos szakértői vélemény, mely pontosabb képet adott a sérült rendőr tartósnak tekinthető egészségi állapotváltozásáról, és amely szerint a balesetben súlyosabban sérült járőr maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Erre a szakértői véleményre tekintettel az ügyészség módosította a vádat és a vádlott cselekményét maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozása vétségének minősítette.

A számukra kedvezőtlen fordulat után Lovasi és védője visszavonták a tárgyalás tartására tett indítványukat, így az eredeti, azaz a 2020. május 22-i büntetővégzés 2021. február elsején jogerőre emelkedett.

Csakhogy az ügyészség ekkor már nem elégedett meg a 225 ezer forintos büntetéssel és az egy- éves vezetéstől eltiltással. Lovasi tette ugyanis – mint az orvosszakértő rámutatott – jóval súlyosabb következményekkel járt, mint ami alapján a bíróság a büntetővégzést meghozta. Az új bizonyítékra tekintettel az ügyészség perújítási eljárást indított a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság helyt adott az indítványuknak.

A perújítási eljárásban a PKKB immár a módosított vádról döntött, azaz arról, hogy a balesetben súlyosabban sérült rendőr maradandó fogyatékossága ok-okozati összefüggésben áll-e a Lovasi által okozott balesettel. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján – olvasható a Fővárosi Törvényszéknek az elsőfokú ítéletről kiadott közleményében – a bíróság kétséget kizáróan megállapította, hogy igen, a sértett maradandó fogyatékossága a vádlott cselekményének következménye.

Ennek megfelelően született meg az új ítélet. A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott beismerését, büntetlen előéletét és azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a bíróság azt, hogy a terhelt a cselekményével alapvető közlekedési szabályt szegett meg. Emlékeznek: már négy másodperce piros volt a lámpa, amikor behajtott a kereszteződésbe!

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A 600 ezer forintos büntetésnél lényegesen többet másodfokon sem igen szabnának ki az adott ügyben – érvelt az ügy egyik ismerője. Az pedig, hogy a bíróság megduplázta a járművezetéstől eltiltás időtartalmát, még akár egyfajta elégtétel is lehet a vádhatóságnak és a baleset vétlen sérültjeinek.

Korábban Lovasi és védője a „bármi lesz az ítélet elfogadom”-at ugyanis úgy értelmezték (legalábbis a nyilatkozataikból ez derült ki), hogy a pénzbüntetés rendben van, de azt nem tudják elfogadni, hogy elvegyék a zenész-énekes jogosítványát. Pedig akkor még csak egy évre vonták volna be. Az új, még nem jogerős ítéletben több mint a kétszeresére nőtt a pénzbüntetés és megduplázódott az eltiltás időtartama is.

Úgy tűnik, az időhúzó védői taktika nem mindig jön be a vádlottaknak. Bár az ügynek még (mindig) nincs vége…

F.Gy.A.