Kerékpárral 7 határon át: Mintegy hatvankét túra várja a kerékpározás szerelmeseit országhatáron innen és túl

A hagyományt folytatva idén ismét rekordmagas, bruttó 30 millió forint keretösszegű – az Építési és Közlekedési Minisztérium által biztosított – támogatással járul hozzá a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet pályázatával a környezetbarát, egészséges közlekedési módot népszerűsítő események megrendezéséhez. A hatvankét vezetett túrán a határmenti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természeti értékeivel biztonságos közegben ismerkedhetnek meg azok is, akik csak most kezdenek barátkozni a gyors ütemben bővülő hazai kerékpáros hálózat nyújtotta lehetőségekkel.

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendeletben meghatározott, a nem motorizált közlekedés használatának előnyben részesítésére vonatkozó intézkedés végrehajtása érdekében „Kerékpárral 7 határon át” címmel egyedi költségvetési támogatási lehetőséget hirdetett – az Építési és Közlekedési Minisztérium által biztosított költségvetési támogatási források terhére – a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros túrák, programok megvalósításához.
A 2015-ben induló „Kerékpárral 7 határon” át pályázat kiírása 5 millió forintos keretösszeggel kilenc esemény létrejöttét segítette az első évben. A pályázat a 2019-es évre már 23 millió forinttal járult hozzá hatvanhat túra szervezési költségeihez. A járványhelyzet okozta kétéves szünet után újjáélesztett programsorozat keretében 2022-ben minden addiginál több, összesen 28 millió forintot nyertek el a pályázók a szomszédos országokkal (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) és a magyarlakta területekkel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítésének céljából. A 2023-as évben a pályázatra 130 nevezés érkezett, ezek közül a szakmai zsűri javaslata alapján legjobbnak ítélt hatvankét rendezvény került kiemelésre.

A kerékpáros rendezvények útvonalai érintik az Európai Kerékpárút-hálózatot, így az Eurovelo 6, 11 és 14 kerékpárútvonalakat is. A túrák elsősorban kiépített kerékpárutakon vezetnek, valamint kerékpársávon, kisforgalmú közutakon, kijelölt erdei kerékpárutakon és kerékpározható földutakon. A résztvevők a túra során betekintést nyerhetnek a szomszédos országok és a magyarlakta területek történelmébe, a tájegységekre jellemző kulturális, természeti, művészi és szakrális értékekbe, valamint megtekinthetik neves költőink és zeneszerzőik szülőházát is, mindemellett pedig megismerhetik a helyi nemzetiségeket.

A rendezvénysorozat az iskolásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig ösztönzi a résztvevőket a biztonságos közlekedésre nevelésre, a gyakorlati kerékpár-használati ismeretek megszerzésére és a csoportos kerékpározás kultúrájának terjesztésére.

A hazai és határon túli egyesületek, alapítványok, önkormányzatok vagy intézményeik március végéig nyújthatták be pályázataikat a KTI hirdetményére. A május folyamán értesített nyertesek részére a támogatást az október végéig megvalósuló kerékpártúrák után folyósítják akár 700 000 forint vissza nem térítendő támogatás keretében, utófinanszírozásos formában.