Készen állsz egy légalkoholtesztre?

 • Dániában az ittas vezetés előfordulása a nyári szabadságok időszakában gyakoribb az átlagosnál.
 • Ezért a közutak második fő gyilkosa elleni fellépés jegyében a dán Közlekedésbiztonsági Tanács a nyári hónapokban aktív kampánytevékenységet folytat.
 • A „Klar til et Pust?” kampány keretében arra hívják fel a sofőrök figyelmét, hogy soha ne vezessenek, ha egy pohár átlagos alkoholtartalmú sörnél többet fogyasztottak, de a legjobb, ha egyáltalán nem isznak szeszes italt.
 • Dániában az ittas vezetés szankcionáltsága rendkívül szigorú. Az elkövető már alacsony szintű befolyásoltság esetén is számíthat vezetői engedélye visszavonására, sőt akár szabadságvesztésre is.
 • 2,01 ezrelék felett a gépjárművet már az első alkalommal automatikusan lefoglalják, és bíróság döntése alapján akár elkobzásra is kerülhet. Hasonló a helyzet, ha a sofőr második alkalommal vezet ittasan, 1,2 ezreléket meghaladó véralkohol értékkel.
 • A kezdő vezetőkre és a visszaesőkre az általánosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak.
 • Ez a szabályozási és szankcionálási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy Dánia a Föld egyik legbiztonságosabb úthálózattal rendelkező országa.

Aki Dániában autózik, a következő két hónapban országszerte ilyen táblákkal találkozhat. A dán Közlekedésbiztonsági Tanács (Rådet for Sikker Traffik) ugyanis országos kampányt indított a közutak második fő gyilkosa, az ittas vezetés ellen.  Az érintett célcsoport különösen a fiatalok – s azon belül is a fiatal férfiak – köre, akik a nyári összejövetelek, bulik, találkozók alkalmával esetenként hajlamosak megfeledkezni önmagukról: felelőtlenebbé válnak, és ittasan ülnek a volán mögé. Dániában jelenleg 0,5 mg/l a limit, bár egyre többen sürgetik az ennél alacsonyabb, legfeljebb 0,2 mg/l véralkohol érték általános bevezetését. Az ittas vezetés fokozottabb nyári veszélyeire tekintettel a „Klar til et Pust?” kampány keretében arra hívják fel a sofőrök figyelmét, hogy semmiképpen ne vezessenek, amennyiben egy pohár átlagos alkoholtartalmú sörnél többet fogyasztottak. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem fogyasztanak szeszes italt, mielőtt a kormányhoz ülnek. Támogassák egymást azzal, hogy segítik társaikat az épségben történő hazaérésben. Akár úgy is, hogy nem engedik barátjukat, társukat, ismerősüket ittasan volán mögé ülni. De az is kiváló megoldás, ha a társaságból valaki aznap „feláldozza” magát, egy korty alkoholt sem iszik, és – úgynevezett bulisofőrként – hazafuvarozza társait.

„Készen állsz egy légalkoholtesztre?”

 

Dániáról közismert, hogy nem csak kerékpáros nagyhatalom, hanem kontinensünk – és egyben a Föld – egyik legbiztonságosabb úthálózatával rendelkező országa. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) 2023. június 20-án közzétett adatai szerint Dániában az egymillió lakosra jutó közúti halálozások száma 26 fő volt, mely magasan jobb az Európai Unió 27 tagállamának 46 áldozat/egymillió lakos átlagos arányánál. Az EU-n belül ennél jobb mutatóval egyedül Svédország rendelkezik (22 halálos áldozat/egymillió lakos aránnyal). A dán közlekedésbiztonsági sikerek okai nem csak az általános társadalmi mentalitásban, az évtizedek óta tartó célirányos intézkedések sorozatában, hanem a meglehetősen szigorú szankciórendszerben is keresendők.

Aki Dániában ittasan vezet, már a legalacsonyabb értéktől, azaz 0,51 mg/litertől (a köznyelvi kifejezést használva: ezreléktől) komoly következményekre számíthat. A dél-skandináv országban a szankciórendszer meglehetősen összetett, az ittas vezetés terén a kiszabott büntetés például az alábbi tényezőktől függ:

 • a véralkohol koncentrációja mennyivel haladja meg a 0,5 ezreléket,
 • a járművezető mióta rendelkezik vezetői engedéllyel,
 • volt-e már korábban ittas vezetés miatt büntetve,
 • eltiltották-e már korábban a jármű vezetésétől.

A fentieket példával illusztrálva, 0,51 és 0,8 ezrelék között az ittas vezetés miatt jogerősen elmarasztalt sofőr:

 • vezetői engedélyét feltételesen visszavonják,
 • őt új elméleti és gyakorlati vizsga letételére kötelezik,
 • pénzbírságot kap (összege egy havi fizetés megszorozva a mért véralkohol-értékkel),
 • 20 nap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kaphat,
 • továbbá 12 órás kötelező tanfolyamon kell részt vennie (A/T tanfolyamon, mely az ittas vezetés veszélyeiről és a közlekedésről szól).

  A vezetői engedély bevonása

Második elkövetéskor (utóbbi esetben legfeljebb 1,2 ezrelékes befolyásoltságot feltételezve) a vezetési jogosultságot három-öt év időtartamra korlátozzák, a pénzbírság az egy havi fizetés teljes összegére emelkedik, és a sofőrt – az első elkövetés szankciójától függően – 20 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélhetik. Az A/T tanfolyamon való kötelező részvétel ez esetben sem marad el, immár továbbfejlesztett tartalommal.

Ha az első és második tettenérés során a járművezető véralkohol értéke az 1,2 ezreléket egyaránt meghaladja, akkor a jármű lefoglalásának is helye van. 2,01 ezrelék felett a gépjárművet már az első alkalommal lefoglalják, ami kiemelten magas visszatartó erővel bír. A lefoglalás dán változata az autóval való rendelkezés ideiglenes megszüntetését jelenti. Az csak a későbbiek során, a bíróság döntésének jogerőre emelkedésekor derül ki, hogy az autót valóban elkobozzák, vagy visszaszolgáltatják a tulajdonosának. Elkobzás esetén a járművet a rendőrség értékesíti, és a vételár – a költségek levonását követően – az államkasszába kerül.

Amikor egy ittas járművezető gépkocsiját lefoglalják

Az általánosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak a kezdő vezetőkre. Ha olyan személy vezetett ittasan, aki a vezetési jogosultságát első alkalommal három éven belül szerezte meg, már az első elkövetéskor is elbúcsúzhat jogosítványától, három évig terjedő időtartamra (akkor is, ha a minimális 0,51 ezreléket állapítottak meg nála).

Dán rendőr akcióban

A „Készen állsz egy légalkoholtesztre?” egyike a visszatérő jellegű dán közlekedésbiztonsági kampányoknak. Az elmúlt év nyarán is meghirdették, és a rendőrök a véletlenszerűen alkalmazott leállítás és szondáztatás során mintegy másfélezer ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból. 2022 júniusától augusztus végéig összesen 1504 fővel szemben indítottak különböző szintű eljárásokat ittas vezetés elkövetésének gyanúja miatt. (Forrás és képek: Rådet for Sikker Traffik)

G.I.