Két embert küldött a halálba egy visszaeső ittas vezető

  • A baleset előtt tankolt, de már akkor nehezére esett a járás és alig találta meg a kocsiját.
  • 2,6 ezrelékes véralkoholszintet állapítottak meg nála – magyarán szólva atomrészeg volt.
  • A két tapasztalt motorosnak esélye sem volt eldobni a motort és elkerülni a balesetet.
  • Korábbi ittas vezetése miatt a részeg ámokfutónak nem volt jogosítványa, de vezetett.
  • Az ügyben eljáró kalocsai rendőrök kezdeményezték a 37 éves férfi letartóztatását.

A 44 éves B. Gábornak, és feleségének, az 50 éves B. Évának esélye sem volt elhárítani a balesetet. Az érsekcsanádi illetőségű P. Zoltán (37) épp akkor tért át az úttest menetirány szerinti bal oldalára, amikor ők odaértek. Arra sem maradt idejük, hogy eldobják a motort, azaz levessék magukat róla, ahogy azt a közelmúltban az a budapesti ételfutár is tette, akinek a járgányát egy piroson áthajtó soktonnás teherautó gyűrte maga alá. Bár a helyszíni fotók alapján alighanem az sem lett volna elég a túléléshez.

P. Zoltán kocsija szabályosan elsöpörte őket motorostól, mindenestől. Motoros társaik, akikkel közös túrára indultak, a közeli körforgalomnál várták a vaskúti házaspárt, akik régi, tapasztalt motorosok voltak. Ők azt mondták róluk, pontosan tisztában voltak mind a saját, mind a gépeik képességeivel. Nem tartoztak az esztelenül száguldózó motorosok közé, akiktől gyakran frászt kapnak az autósok és mások is az utakon.

B. Gábor polgárőr is volt. Egyike a 130 nagymotoros polgárőrnek.

A tragédia helyszínén információink szerint nem találtak féknyomot a helyszínelők. P. Zoltán minden jel szerint fékezés nélkül gázolt át a két motoroson. Nagy valószínűséggel elaludhatott a volán mögött, de nem azért, mert fáradt volt.

P. Zoltán részeg volt. Egészen pontosan atomrészeg. Ez már a helyszínen kiderült, amikor a rendőrök megszondáztatták. Bár a szondára nem is igazán volt szükség. P. alig állt a lábán, menni is csak nehezen volt képest, és amikor a rendőrök megkérdezték tőle, tudja-e mit tett, azt állította, nem emlékszik semmire.

Később a járőrök vér- és vizeletvizsgálatra vitték, ahol a borsonline.hu információja szerint a 2,6 ezrelék vérhalkolhozszintet mértek nála. P. Zoltán orvosi értelemben is atomrészeg volt.

Úgy tudjuk, már akkor is nehezére esett talpon maradni, amikor percekkel a baleset előtt a közeli benzinkútnál tankolt. A rendőrség nyilván kikéri majd a töltőállomás biztonsági kameráinak felvételeit, amik vagy megerősítik, vagy cáfolják azokat, akik szerint P. alig találta meg a kocsiját a benzinkútnál.

A világhálón a kollégájukat gyászoló motorosok közül erre hivatkozva többen felvetették, ahogy a borsonline.hu munkatársa is, hogy miért nem tűnt fel a kútnál senkinek, hogy az az ember tökrészeg. Miért szolgálták ki egyáltalán és miért engedték útjára? Miért nem tartóztatták fel? Akkor a két motoros még ma is élhetne.

Azért, mert a benzinkutasoknak erre nincs joguk. Törvényes eszközökkel legalábbis nem kényszeríthették volna maradásra a finoman szólva erősen ittas sofőrt. Ők nem kocsmárosok, akiket a jog kötelez arra, hogy 18 éven aluliakat ne szolgáljanak ki, és akiknek a pultja felett évszázadok óta olvasható az üzenet: Ittas embert nem szolgálunk ki.

A benzinkutasoknak nincs a vendéglátósokhoz hasonló felhatalmazásuk a vásárlóik vezetésre alkalmasságának ellenőrzésére. A kocsmáros, sőt, a dohányboltos is elkérheti a vevő személyi igazolványát, ha kétsége támad a vásárló korát illetően, és megtagadhatja a kiszolgálását, ha nem hajlandó igazolni magát, vagy ha kiderül, hogy fiatalkorú. Azonban a benzinkutas nem szondáztathat.

A hatályos rendelkezések szerint csak azokat küldhetik el, avagy az üzletükből ki, akik nem viselnek maszkot, ami ma zárt helyen mindenkinek kötelező.

Nincs olyan törvény, sem rendelet, ami tiltaná, hogy valaki ittasan benzint vásároljon. Tankolni szabad. Vezetni nem szabad ittasan. De, ha lenne is ilyen szabály – vannak motorosok, akik most úgy gondolják, bárcsak lenne, sőt, hogy kellene –, miképpen tartanák azt be?

A kutak önkiszolgálók, amikor a benzinkutas találkozik a részeg sofőrrel, az már tankolt. S minél részegebb valaki, annál nehezebb szép szóval maradásra bírni, és kiváratni vele azt az időt (ami lehet több óra is), amíg kijózanodik, vagy érte megy valaki, aki józan és elviszi a kocsijával együtt.

P. Zoltán azonban nemcsak atomrészegen gázolta halálra október 24-én reggel a motoros házaspárt. Ő egyszersmind visszaeső is volt. Pár éve ittas vezetésért elvették a jogosítványát. Akkor nem okozott balesetet, ezért viszonylag olcsón megúszta.

Azt, hogy mekkora visszatartó erővel bírt az akkori büntetés, a két motoros halála mutatja.

A rendőrség azonnal őrizetbe vette a részeg ámokfutót és kezdeményezte a férfi letartóztatását. A motorosok azt remélik, soha az életben nem ülhet majd még egyszer volán mögé. Ez azonban sajnos hiú remény. Életfogytiglant aligha kap a tettéért, és az sem valószínű, hogy visszatartja majd a vezetéstől, ha a bíróság örökre szólóan eltiltja a gépjárművezetéstől, ami nálunk tíz év után amúgy is felülvizsgálható.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu