Két évet kapott a harapós túlsúlyos kamionos

  • A kamionstop alatt közlekedett, de bírságot nem akart fizetni
  • Vámos vére folyt a röszkei szabálysértési irodán
  • Egy pofátlan motoros miatt dulakodott a rendőrökkel egy török férfi és fia

A kép illusztráció!

Hét és fél tonnánál nagyobb össztömegű járművel akart kilépni a röszkei határátkelőn egy szerb kamionos július 6-án, szombaton, a kamionstop kellős közepén. Mivel a jármű rakománya és rendeltetése miatt nem mentesült a korlátozás alól, a szerb kamion aznap nem is közlekedhetett volna a magyar utakon. Erre hivatkozva szólította fel az egyik szolgálatban lévő röszkei vámos, az ügy későbbi sértettje a szerb sofőrt, hogy „kísérje el őt a szabálysértési irodába”.

Magyarországon a kamionstop megsértéséért akár 150 ezer forintos pénzbírság is kiszabható.

A szerb sofőrnek nem akaródzott követni a vele szemben intézkedő pénzügyőrt, de mivel az intézkedés kezdetén a vámos elvette az útlevelét, nem volt más választása. A szabálysértési irodában azonban már nem tudta türtőztetni magát a szerb. Az sem zavarta, hogy a vámos felettese is jelen van. Szidta a vele szemben jogszerűen és szakszerűen, az elvárható udvariassággal, ám kellő határozottsággal intézkedő vámost, majd az osztályvezető íróasztaláról felkapta az útlevelét és megpróbálta elhagyni a helyiséget.

A pénzügyőr útját állta, mire a szerb dulakodni kezdett vele és eközben megharapta a pénzügyőr zászlós ujját, amivel erősen vérző, nyolc napon túl gyógyuló, azaz jogi értelemben súlyos sérülést okozott neki.

A történtek után az ügyészség őrizetbe vette, majd „hivatalos személy elleni erőszak” gyanúsítottjaként hallgatta ki a szerb sofőrt, aki ekkorra már rájött, hogy feleslegesen erősködött és tettének sokkal súlyosabb következményei is lehetnek, mint ha csendben beletörődött volna a kamionstop megsértéséért kiszabott bírságba. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előtt a férfi részletes beismerő vallomást tett. Ugyanúgy mesélte el a történteket, ahogy a vámosok, és a bűnösségét is elismerte.

Augusztus 12-én gyorsított eljárásban állították bíróság elé a szerb sofőrt. A Szegedi Járásbíróság a vádirattal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit, amiért két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, továbbá – az ügyészi indítványnak megfelelően – három évre kitiltotta Magyarország területéről.

Az ítéletet a vád, a vádlott és védője egyaránt tudomásul vették, ezért az azonnal jogerőre emelkedett.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből sejteni lehet, ha nem is túl gyakran fordulnak elő ilyen esetek, nem is példa nélküli a szerb kamionos tette.

Augusztus 6-án egy sajnos szokványosnak mondható közlekedési pofátlanság miatt került konfliktusba egy Németországban élő török család feje és egy motoros,. Az affér később hivatalos személy elleni erőszakba fordult.

A motoros megpróbált a kilépésre várakozó törökök elé furakodni, akik ezt érhető okokból nem vették jó néven. Hangos szóváltásba keveredtek a motorossal, ami odáig fajult, hogy egy török férfi öklét a motoros feje mellett rázva fejezte ki nem tetszését a történtek miatt és nagyon úgy tűnt, hogy már csak másodpercek kérdésére, hogy az affér tettlegességig fajuljon.

Ekkor a határátkelőn szolgáló rendőrök egyike felszólította a török férfit, hogy hagyja abba a fenyegetődzést és közben bal kézzel megpróbálta eltolni őt a motorostól. A török erre a rendőrre támadt. Megragadta az egyenruháját és maga felé kezdte húzni. Egy másik rendőr a kollégája segítségére sietett, ám a felbőszült török férfi az ő ruháját is megragadta és rángatni kezdte. Ráadásként ezen a ponton a török férfi fia is bekapcsolódott a pankrációba. Végül még két rendőr beavatkozására volt szükség ahhoz, hogy véget vessenek a tolakodó motoros miatt kialakult rendbontásnak.

Az eset után az ügyészség az apát és a fiát is őrizetbe vettek. Gyanúsítotti kihallgatásukon mindketten beismerő vallomást tette. Gyorsított eljárásban augusztus 8-án ítélte el őket a Szegedi Járásbíróság, a vádirattal egyezően egy év és két hónap börtönbüntetésre és egy évre kitiltották őket Magyarország területéről. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott vonatkozásában másfél év próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyészség közleménye arra nem tér ki, hogy a botrányt a pofátlanságával kirobbantó motorost érte-e bárminemű retorzió a történtek miatt.

F.Gy.A.