Két halott az első újévi hétvégén

  • Egy útellenőrző autóba rohant egy figyelmetlen sofőr az új év első napjának reggelén, az utasa a helyszínen életét vesztette.
  • Ittas sofőr próbált meg elmenekülni a rendőrök elől az M1 autópályán, de nem tudott nagy sebességgel behajtani a benzinkúthoz.
  • Miért gyalogol valaki húsz kilométert az esőben, ha autóval is haza juthatott volna? – rejtélyes haláleset a 41-es út mentén.

Halálos kimenetelű közlekedési balesettel búcsúzott az óév és az újév is azzal kezdődött. Persze naivitás lett volna azt hinni, hogy Szilveszter éjjelén egycsapásra mindenki megfogadja: mostantól körültekintőbben vezetek és betartom a közlekedési szabályokat.

Ma még nem lehet tudni, hogy egy embertelen, cserbenhagyásos közlekedési baleset vagy bűncselekmény áldozata lett december 31-én este nyolc óra tájban egy 35 éves nő Nyíregyháza és Nagykapor között a 41-es számú főúton. A hölgy gyalog indult haza a nyíregyházai munkahelyétől húsz kilométerre lévő otthonába. Holttestét is az út mellett találták meg.

Ez már önmagában is furcsa – ugyan ki gyalogol húsz kilométert Szilveszter este, ha nem muszáj? Még furcsább annak fényében, hogy a főnöke állítólag felajánlotta a hölgynek, aki egyébként férjes asszony volt, hogy kocsival hazaviszi, ám ő ezt kategorikusan visszautasította.

Amikor a baleset vagy a bűncselekmény történhetett, a térségben szakadt az eső. Miért indul valaki haza gyalog, amikor háromnegyed óránként jár arra felé távolsági busz is?

A hölgynél a helyszínen nem találtak iratokat. Azokat később 15 kilométerre onnan találták meg, ahol a holttest feküdt. A táskája azonban még nem került elő.

Cserbenhagyásos gázolás történt volna, s az elkövető azért vitte el a hölgy táskáját és az iratait, hogy a rendőrség bűncselekményre gyanakodjon és minél később tudja csak azonosítani az áldozatát? De akkor miért hagyta a helyszínen az elgázolt nő mobilját? Azt a holttest közelében találták meg, s végül az alapján azonosították a rendőrök az áldozatot.

A rendőrség minden lehetőséget megvizsgál. A 41-es főút elég forgalmas ahhoz, hogy feltűnjön valakinek a sötétben (és szakadó esőben) gyalogló nő. Már, ha valóban gyalog volt, már ha önszántából ment arra. Ha valaki látott a kérdéses időben bármi gyanúsat a 41-es út Nyíregyháza és Nagykapor közti szakaszán, jelentkezzen a rendőrségen vagy hívja a 112-es segélyhívót.

Másnap, január elsején, amikor közel 100 embert vittek a mentők a detoxikálókba, köztük hét fiatalkorút, pedig nem is tartottak sehol nagy év végi partikat, folytatódott a tragédiák sora.  Az év minden bizonnyal első halálos kimenetelű közlekedési balesetét (vizsgálatok jelen állása szerint) a figyelmetlenség okozta.

Egy 37 éves férfi vesztette életét Újév napján reggel kevéssel nyolc óra előtt, amikor a Magyar Közút útellenőrzést védő kocsijába rohant az autójuk. A férfi utas volt az autóban, a jármű vezetőjét, egy 48 éves nőt súlyos medence és végtagsérülésekkel szállítottak kórházba. A Közút útellenőre könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

A múlt évben több hasonló baleset történt az ország útjain. Szinte hetente rohan bele valaki majdhogynem fékezés nélkül a Magyar Közút útellenőrzést vagy karbantartást végző járműveibe. A jól bekamerázott gyorsforgalmi utakon több ilyen esetről is készült felvétel. Szinte valamennyi baleset oka a figyelmetlenség volt.

A Közút közzétett olyan felvételeket, amiken tisztán látszik, hogy az energiaelnyelő toldalékkal is ellátott kocsiba fékezés nélkül rohant bele egy autós. A sofőr kiszállt, s miután az ő autója nem sérült meg különösebben, visszaült, kicsit hátratolatott, majd elhajtott. A sofőr láthatóan fel sem fogta, hogy ha nem egy energiaelnyelő pótkocsiba rohan bele, valószínűleg a saját lábán nem szállt volna ki a kocsijából. Az pedig meg sem fordult a fejében, hogy megnézze, ül-e valaki az útellenőrző autóban, vagy dolgozik-e előtte valaki és ők esetleg nem sérültek-e meg az ütközés miatt.

Nem egy baleset történt hasonló szituációkban azért, mert a baleset okozója úgy gondolta, attól, hogy előtte mindenki kisorolt a szélső sávba, ő még maradhat a belsőben, hogy végigellőzze a többieket. Nem tudni ezek a sofőrök mire gondoltak, a többiek miért lassítottak, miért húzódtak jobbra, ők mindenesetre gázt adtak (vagy csak későn léptek a fékre) és belerohantak a közút kezelő mindenféle figyelmeztető jelzéssel felszerelt járművébe. [A Magyar Közút munkavégzés közben halálos baleset áldozatává vált munkatársairól írt korábbi cikkünk itt olvasható.]

Történt egy másik baleset is az új év első napján délelőtt az M1-en, Budaörs térségében. Egy fehér Opelt követtek a rendőrök, annak sofőrje azonban nagyon nem akart találkozni a járőrökkel az év első óráiban. Amikor a rendőrök megállásra utasították, hogy ellenőrizhessék, a sofőr gázt adott.

Valószínűleg ő is rájött, hogy nem sok esélye lett volna a sztrádán az üldözőivel szemben, azért megpróbált egy hirtelen kormánymozdulattal behajtani egy benzinkútra. De, ami a filmekben mindig sikerül a menekülő rosszfiúknak, neki nem jött össze: a hirtelen és éles kanyarodás közben az útelválasztó műtárgynak rohant. A kocsi egyik kereke szinte teljesen kitört.

Hamar kiderült mi lehetett a menekülés oka. A sofőr ittas volt, ráadásul érvényes vezetői engedélye sem volt. És, ha mindez nem volt elég: az ámokfutása idején a férfi egy gyermeket is szállított az autójában.

A police.hu tájékoztatása szerint  az év első napjaiban ( 2020. december 31. 24:00 és 2021. január 3. 24:00 között) 82 személyi sérüléses közlekedési baleset történt az ország útjain, Két halálos kimenetelű balesetben ketten vesztették életüket, országosa 23-en szenvedtek súlyos, 56-an könnyű sérüléseket. A rendőrség 22 sofőr ellen indított eljárást ittas vezetésért.

F.Gy.A.