Kettős veszély az utakon!

  • Zsúfolt utakra, gyorsan fogyó parkolóhelyekre és hatalmas gyalogostömegre számíthatunk a temetők környékén.
  • A rendőrség a polgárőrséggel közösen, fokozott jelenléttel segíti a közlekedőket az utakon és őrzi a parkolókat.
  • A vasárnapi óraátállítás miatt az elkövetkező két héten sok-sok kora délutánra már kimerült autóssal találkozhatunk az utakon.

Ezen a hétvégén különösen fontos, hogy a megszokottnál is óvatosabban, körültekintőbben vezessen mindenki az utakon. Fontos, hogy körültekintőbbek legyenek azok is, akik gyalogosan vagy kerékpárral indulnak útnak. Nemcsak a Halottak napján szokásos temetőlátogatások miatt alakulhatnak ki kaotikus állapotok a temetők felé vezető utakon (bár a hosszú hétvégére tekintettel várhatóan nemcsak ott), a vasárnapi óraátállítás is komoly kihívást jelenthet a közlekedők egy részének. Legyünk elnézőbbek és megértőbbek a szokásosnál!

Halottak napjára és Mindenszentekre tekintettel a korábbi évek gyakorlatából kiindulva már péntektől élénk forgalom várható a temetők környékén és az oda vezető utakon. Zsúfoltság a buszokon, vonatokon, villamosokon. A hagyományoknak megfelelően a rendőrség a polgárőrséggel közösen fokozott jelenléttel igyekszik fenntartani a folyamatos közlekedést, és féken tartani azokat, akik még ilyenkor sem riadnak vissza néhány veszélyes manővertől csak, hogy egy-két autónyival hamarabb jussanak el úti céljukhoz.

Mielőtt bárki útnak indulna, érdemes tájékozódni az esetleges forgalmi rend változásokról, útlezárásokról, korlátozásokról. A megyei rendőr-főkapitányságok folyamatosan közlik a rendőrség honlapján és a helyi sajtóban az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Sok helyen a gyalogosok biztonsága érdekében lezárnak például bizonyos utakat a hétvégén, s az autókat a megszokottól eltérő útvonalon engedik a temetőkbe (már amelyikbe persze ezen a hétvégén be lehet autóval hajtani), majd onnan ki, illetve terelik a kiépített parkolókba.

A várható tumultusra tekintettel érdemes meggondolni, nem szerencsésebb-e a kijelölt temetői parkolótól vagy a temetőhöz közeli utcáktól kissé távolabb leparkolni és sétálni egy nagyot, vagy, ha nem túl zsúfoltak a járatok, a közösségi közlekedést használni legalább az utolsó egy-két megálló erejéig.

A közlekedési vállalatok országszerte járatsűrítéssel készülnek a Halottak napjára. Ezzel együtt – az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják – a buszokon, a vonatokon, a villamosokon várhatóan így is nagy lesz a zsúfoltság bizonyos napszakokban. Olyankor pedig célszerű még óvatosabbnak lenni, mert a zsebtolvajok előszeretettel vadásznak a zsúfolt járatokon ilyenkor (is) potenciális áldozatokra. S bár sok járaton a rájuk vadászó rendőrök is dolgoznak, nem állhat minden temetőlátogató mellé rendőr vagy biztonsági őr, jobb tehát óvatosnak lenni!

Senki ne tartsa a pénztárcáját a kabátzsebében, és általában olyan helyen, ahol könnyen, észrevétlenül hozzáférhetnek illetéktelenek! Kerüljék el a harsány, feltűnősködő csoportokat. Az efféle látványos (látszólag önfeledt) hangoskodásnak gyakran csak az a célja, hogy elvonja a figyelmet a gyanútlan utazók körül tüsténkedő zsebtolvajokról. A pénz, a mobil és minden más érték legyen a táska zárható részében vagy a kabát belső zsebében. A táskát pedig tartsuk szorosan magunk mellett.

Óvatosságra inti a rendőrség az autósokat is. Sem a temetőkben, sem az elvileg őrzött parkolókban ne hagyják értékeiket szem előtt. Amit nem visznek magukkal a sírkertbe, zárják be a csomagtartóba.

Az időjárás az előrejelzések szerint kegyes lesz a megemlékezőkhöz. Hétfő estig szép, nyugodt, de felhős őszi időt prognosztizálnak az időjósok. Hajnalban és reggel országszerte képződhetnek ködfoltok és ami ezzel jár: páralecsapódástól nedves, emiatt csúszós útszakaszokkal találkozhatnak az autósok. Különösen az erdős és a dimbes-dombos területeken. Hétfő este aztán megérkezik az a felhőrendszer, amely már nagyobb esőket is okozhat. Akik az utolsó órákra hagyják a temetőlátogatást számítsanak arra, hogy esernyőre is szükségük lehet, emellett töltsék fel ablakmosó-folyadékkal az autójuk tartályát!

Október végén, november elején – azaz a hosszú hétvégén – már hamar sötétedik. Emellett az ország nagy részén folyamatosan felhős lesz az ég. Olykor azonban ki-kikukucskál közülük a már igencsak alacsonyan járó nap. Ilyenkor könnyen elvakíthatja az autósokat a fénye, főleg, ha előzőleg nem tisztították meg a szélvédőt.

Egyre hamarabb sötétedik, azaz egyre korábban kezdenek el romlani (és egyre gyorsabban) a látási viszonyok. A hétvégén arra nemigen számíthatnak az autósok, hogy a temetőkbe látogatók mind viselni fognak valamiféle láthatósági mellényt, karpántot vagy más fényvisszaverő alkalmatosságot. Ezért is lesz érdemes még óvatosabban közlekedni. Az emlékeikben merengő, idős temetőlátogatók feltehetőleg ezen a hétvégén még kevésbé lesznek figyelmesek, mint máskor!

Vasárnap az óraátállítás napja, a téli időszámítás kezdete. Hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órákat. (Akinek az autójában még csak manuálisan állítható óra van, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, ha még indulás előtt beállítja azt!)

Az őszi óraátállítás az idősek és a gyerekek szervezetét terheli meg a leginkább, s persze a betegekét, főleg az alvászavarban szenvedőkét. Az alvásszakértők szerint egy egészséges ember szervezete 4-14 nap alatt áll át. Némelyeknél még ennél is több időt vesz igénybe, hogy a belső biológiai órájuk hozzáállítsa magát a „megváltozott valósághoz”. Vannak, becslések szerint a lakosság tizede tartozik ebbe a körbe, akiknek orvosi segítségre is szükségük van az átállás során mutatkozó egészségügyi problémáik miatt.

Nem véletlen, hogy Európa lakóinak többsége minden vélt-valós gazdasági előnye ellenére is az időszámítás-váltogatás eltörlését szorgalmazza. Ez EU már döntött, azonban a Covid miatt a végrehajtást elhalasztották. (Magyaroszágon egy felmérés szerint az emberek többsége egyetért a téli-nyári időszámítás eltörlésével, és 90 százalékuk a téli időszámítást tartaná meg.)

Közlekedésbiztonsági szempontból a hosszú hétvégét követő másfél-két hét lehet még kritikus. Számítani kell arra, hogy több lesz az ideges sofőr, akik késő délután már hullafáradtnak érzik magukat és úgy is vezetnek – enerváltan, figyelmetlenül. Ez tipikusan az időszámítás-váltás hatása. Így köszön vissza az az egy óra, amivel többet alhatunk vasárnap, és aminek akkor annyira örültünk. (Már, aki, persze.)

F.Gy.A.