Ki hinné el, hogy ilyesmi megtörténhet, ha nem készült volna róla videó?

  • Egy mindennaposnak mondható közlekedési szituáció volt, ami finoman szólva elfajult.
  • A taxis kissé talán feszesen besorolt a busz elé, majd vészvillogóval azonnal elnézést kért.
  • A buszsofőr a záróvonalon áthajtva, a szembe jövők sávjában kérte számon a történteket.
  • Az ügyészség mindkét sofőr ellen vádat emelt, rovott múltú taxist rács mögé küldenék.

A Széll Kálmán tér és a Deák Ferenc tér között közlekedő 16-os busz fedélzeti kamerája szerint nem történt semmi szokatlan. A járat kisorolt a Széchenyi István téri kvázi körforgalomból a József Attila utcába, amikor a járdasziget előtt befurakodott még elé egy taxi. Szinte azonnal felvillantotta az elakadásjelzőt. Az, hogy a buszsofőr feltételezett előzékenységét köszönte meg, vagy csak az elétolakodásért kért elnézést teljes bizonyossággal talán már soha nem derül ki.

Ami azonban ezután történt, minden képzeletet felülmúlt. Talán el sem hinnénk, ha nem tette volna közzé a Fővárosi Főügyészség a busz fedélzeti kamerájának a felvételét. Azt legalábbis aligha, hogy az elmérgesedett konfliktusban a BKV buszvezetője volt a kezdeményező.

Az amúgy az eset idején utasokat is szállító busz ugyanis azonnal a taxi után eredt, amint az betolakodott elé. A következő, a Nádor utcai kereszteződésben éppen pirosat jelzett a lámpa, amikor utolérte. Mivel a taxis addigra már a belső sávban állt, a busz vezetője a záróvonallal nem törődve a szembe jövők sávjában állt mellé. Kinyitotta az ajtót és számon kérte a taxison az iménti  manőverét.

A taxis akkor még – úgy tűnt –, nem izgatta fel magát különösebben az eset miatt, még csak ki sem szállt a kocsiból. Viszont köpött egyet. Leköpte a buszsofőrt, aki erre válaszul a busz lépcsőről jókorát rúgott a taxiba.

Ez azonban már sok volt a taxisnak. Kiszállt, megragadta a buszsofőr ruháját és akkora erővel lökte az amúgy nem éppen apró termetű férfit a sofőrfülkét védő plexifalnak, hogy az ripityára tört.

Ezután volt még egy kis szájkarate, aztán a  buszsofőr a taxi elé állt, hogy mobiljával lefotózza a rendszámát. Közben a lámpa zöldre váltott, a forgalom is megindult volna, már, ha a mindkét irányból egy-egy sávot elfoglaló civakodók járműveitől tudott volna.

Az eset december 28-án délután történt. Az ügyészség a napokban emelt vádat az ügyben mind a két sofőr ellen. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, valamint garázdaság miatt a taxi vezetőjével, mint többszörös visszaesővel szemben végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, a büntetlen előéletű buszsofőrrel szemben pénzbüntetést indítványozott a vádiratban.

Nehéz eldönteni, hogy a két sofőr közül melyik magatartása az elítélendőbb. A taxisoknak rosszabb a hírük a buszsofőrökénél, de ez az eset most erősen árnyalja a „visszataszító taxisok” kontra „az óvatos buszvezetők” képet.

Az eset azért is érthetetlen, mert a buszon utasok utaztak. Az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint a busz vezetőjének egyszer sem kellett fékeznie. Sem akkor, amikor a taxis úgymond bevágott elé, sem, amikor a záróvonalat átlépve mellé állt. Elvileg tehát az utasok nem voltak veszélyben.

Más kérdés, hogy mennyire felelős magatartás egy hivatásos gépjárművezetőtől a záróvonalon áthajtani, a büntetni kívánt autó mellé állni és önkéntes rendőrt játszani a piros lámpánál?

És megint más kérdés, hogy a járványveszély és a munkaerőhiány dacára ilyen mentalitású sofőrök részt vehetnek-e a későbbiekben a személyszállításban?

F.Gy.A.