Kihirdették az Európai Közlekedésbiztonsági Charta 2022-es Díjainak nyerteseit

Egy német ütközési hotspot térképrendszer és egy szlovén kampány, amely az autópályák biztonsági sávjaira hívja fel a figyelmet is szerepelt az idei Kiválóság a Közlekedésbiztonság Terén Díjak díjazottjai között.


A díjjal elismerik az Európai Közúti Biztonsági Charta tagjainak hozzájárulását az európai közúti biztonság javításának közös céljához. A négy nyertes kezdeményezés példája annak, amikor a szervezetek konkrét és mérhető közúti biztonsági intézkedéseket hajtottak végre közösségeik javára.

A négy kategóriában – fiatalok, technológia, biztonságos rendszerszemlélet és hivatásos gépjárművezetők – a győztesek:

  • Preventiedienst stad Leuven (Belgium) a fiatalokat megcélzó VRKeer virtuális valóság kezdeményezéséért.
  • Initiative für sichere Straßen GmbH (Germany) kezdeményezése az EDDA+ Hazard Score Map projektjéhez, amely több adatforrást használ a változások végrehajtásához és biztonságosabb utak létrehozásához.
  • Zavod Reševalni pas (Slovenia) a mentőöv-kampányért, amelynek célja a figyelemfelkeltés és a járművezetői magatartás megváltoztatása.
  • Acciona Energía (Spain) a Biztonságos Vezetés Programjukért alkalmazottaik számára.

A közönség a díjátadó ünnepségen (október 17.) az Initiative für sichere Straßen GmbH-nak (Germany) ítélte a Jacques Barrot-díjat is. Ezt a különleges közönségdíjat 2016 óta minden évben az egyik nyertesnek ítélik oda, és Jacques Barrot-nak, az Európai Bizottság korábbi közlekedési biztosának ajánlják.

Fiatalok

A belga Preventiedienst stad Leuven a gyerekek tudásának és gyakorlati készségeinek fejlesztését tűzte ki célul a közlekedésben. A VRKeer játék 10 és 14 év közötti gyerekeket tanít meg biztonságosan kerékpározni a forgalomban egy virtuális valóság (VR) rendszer segítségével. A tanáraik által valós időben nyomon követett projekt hét különböző képességet céloz meg, három különböző szinten. A tanulók személyre szabott tanulási útvonalat kapnak, amely felhasználható arra, hogy az információkat az egyes tanulók erősségeihez és gyengeségeihez igazítsák.

2022 és 2023 között körülbelül 7200 diák fogja használni a VRKeert, így a kerékpárosok új generációjává válhatnak, akik hozzájárulnak a fenntartható iskolai és lakókörnyezet kialakításához.

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/resources-knowledge/media-and-press/our-young-people-category-winner_en

Technológia

A németországi Initiative für sichere Straßen GmbH bevezette az EDDA + Hazard ponttérképet, amely úttörő szerepet tölt be a közúti biztonsági adatok felhasználásában. Ez a kezdeményezés korai szakaszban észleli a lehetséges veszélyeket a közúti forgalomban azáltal, hogy a meglévő, biztonsággal kapcsolatos adatokat több más adatforrással, például állampolgári jelentésekkel kombinálja.

Különböző csoportokkal, például szülői kezdeményezésekkel és önkormányzatokkal együttműködve e veszélyforrások egy részét már sikerült felszámolni biztonsági intézkedésekkel. Sok más érdekelt fél, például a rendőrség és az infrastrukturális társaságok már használhatják a térképet és a pontozási rendszert, és az elemzés segíthet a döntéshozatalban, hogy biztonságosabb utakat hozzanak létre.

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/resources-knowledge/media-and-press/our-technology-category-winner_en

Biztonságos Rendszer megközelítés

A szlovén Zavod Reševalni pas-t egy tűzoltó és mentős alapította, aki saját bőrén tapasztalta meg a forgalmi torlódások pusztító hatását a közúti forgalom áldozatainak elérésére. Ez a kezdeményezés azzal kezdődött, hogy felhívta a figyelmet egy „mentőöv” vagy „mentősáv” létrehozásának fontosságára, amely lehetővé teszi a mentőjárművek áthaladását a zsúfolt területeken. Ezt a kampányt korlátozott erőforrásokkal fejlesztették ki, és mára több mint egymillió embert ért el a közösségi médiában – Szlovénia lakosságának több mint felét.

A Zavod Reševalni pas a közelmúltban az Országgyűlésbe is meghívást kapott, ahol közreműködtek az akciót támogató törvénymódosítás megalkotásában. A bűnüldöző szervek tisztviselői büntetések kiosztását is megkezdték az intézkedés alátámasztására.

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/resources-knowledge/media-and-press/our-component-safe-system-approach-category-winner_en

Hivatásos gépjárművezetők

A spanyol ACCIONA Energía elkötelezte magát amellett, hogy globális szervezetükben bevezeti a Drive Safe programot, hogy csökkentse a közlekedési incidenseket a vezetőképzés, a jármű felszerelése és a létesítmények biztonsága révén. A járművezetők elméleti és gyakorlati képzésben is részesülnek, és a program több mint 1000 alkalmazottat ért el Spanyolországban, Chilében és Mexikóban.

A vállalat emellett fejlesztéseket hajt végre járművein, más eszközök mellett érzékelőkkel és elsősegély-készletekkel látva el azokat. A programban minden szinten erőteljesen bevonták a vezetőket, beleértve a legfelsőbb vezetőket is, és ennek eredményeként 86%-kal csökkent a balesetek száma az alkalmazottak körében.

Adina Vălean, az Európai Unió közlekedésért felelős biztosa: „Itt az ideje, hogy a közúti biztonság általánossá váljon, és boldog vagyok, hogy számíthatok az Európai Közúti Közlekedésbiztonsági Charta tagjaira, akik szövetségeseim lesznek ezen az úton.”

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/resources-knowledge/media-and-press/our-professional-drivers-category-winner_en

Az Európai Közlekedésbiztonsági Charta

Az Európai Bizottság Európai Közúti Közlekedésbiztonsági Chartája (ERSC) a közúti közlekedésbiztonsággal foglalkozó legnagyobb civil társadalmi platform. Sokszínű tagközössége megosztja tevékenységeit és szakértelmét, hogy tanuljon és inspirációt szerezzen, erősítve Európa-szerte a közúti biztonsági kultúrát, javítva a balesetek okaira vonatkozó ismereteket, valamint hozzájárulva a megelőző intézkedések és megoldások kidolgozásához. Az ERSC küldetése most ennek a közösségnek a további bátorítása és bővítése, végső soron az a cél, hogy 2020 és 2030 között 50%-kal csökkentsék a halálesetek és a súlyos sérülések számát, és 2050-re az EU útjain ne legyen halálos és súlyos sérülés.

Ha szeretne részt venni Ön is az európai utak biztonságosabbá tételében, csatlakozzon a Chartához az alábbi linken:

https://road-safety-charter.ec.europa.eu/about-the-charter/how-join_en