Kilenc halott az utolsó nyári hétvégén az utakon

  • Lényegében fékezés nélkül rohant bele a furgon a forgalmi okokból megállni kényszerült kamionba.
  • A furgon valamennyi utasa a helyszínen életét vesztette – esélyük sem volt túlélni a becsapódást.
  • Sokan vezetnek úgy az autópályán, mintha örökkön-örökké szabad lenne az út előttük, pedig olykor a sztráda is bedugul.

Forrás: police.hu

Négy halálos kimenetelű közlekedési balesetben kilencen vesztették életüket szeptember utolsó  hétvégéjén, ami az előrejelzések szerint egyben már valóban az utolsó nyárias hétvége is volt. 29 súlyos, 91 könnyű sérülésekkel végződő közlekedési baleset történt még az ország útjain, és a rendőrök összesen 32 ittas vezetővel szemben jártak el.

A baleset, ami miatt fekete hétvégévé vált a három nyárvégi nap, az M4-es autópályán történt, Abony térségében pénteken délután kevéssel öt óra előtt. Egy Budapest felől Szolnok irányába haladó kisteherautó a vizsgálat eddigi adatai szerint nagy valószínűséggel fékezés nélkül belerohant egy forgalmi okokból megállni kényszerült kamion hátuljába.

A furgonban öten ültek, valamennyien a helyszínen életüket vesztették. Rendőrségi források szerint az öt áldozat közül csak egy használta a biztonsági övet, ám az ütközés ereje akkor volt, hogy ő sem élhette túl a becsapódást.

A szakemberek feltételezése szerint a tragédiát a sofőr elalvása, figyelmetlensége okozhatta.

Az öt életet követelő pénteki eset forrásaink szerint sok szempontból hasonlíthatott ahhoz a szerencsés kimenetelű balesethez, ami szűk két héttel korábban, szeptember 13-án délelőtt történt az M0-on, Csömör térségében. A Magyar Közút kamerája rögzítette, amint egy kisteherautó a belső sávban ugyancsak fékezés nélkül belerohan a sztrádán feltorlódott autókba.

Abban a balesetben nyolc gépjármű rongálódott meg különböző mértékben, de csodával határos módon, mindösszesen egy ember sérült meg – annak az autónak a vezetője, amelybe elsőként rohant bele a teherautó.

A zöld kisautó hátsó része teljesen megsemmisült. Két biztonsági gyermekülést rögzítettek ott, de a baleset idején – szerencséjükre – nem ültek benne az autó tulajdonosának unokái.

A Csömör térségében történt, a tetemes anyagi kár ellenére szerencsés kimenetelűnek mondható baleset azért is érthetetlen, mert több gépkocsi – köztük a már említett zöld kisautó – vezetője is vészvillogóval jelezte a mögötte érkezőnek, hogy a torlódás miatt jelentősen le kell lassítaniuk, esetleg meg is kell majd állniuk. A balesetet okozó kisteherautó vezetője azonban a felvétel tanúsága szerint nem jelzett a mögötte érkezőknek és nem is lassított.

A csömöri esetben a teherautó mozgási energiáját nyolc másik autónak adta át miközben métereken át tolta és törte rommá maga előtt azokat. Nagyban növelte az érintettek túlélési esélyét az is, hogy a később összetört autók a baleset előtt nem álltak szorosan egymás mögé, így lényegében sok kisebb-nagyobb ütközés és fékezés emésztette fel a beléjük rohanó gépkocsi lendületét, miközben az több tíz méteren keresztül tolta-lökdöste maga előtt az útjába kerülő autókat.

Ezzel szemben az M4-en történt tragédiában egy nála jóval nagyobb tömegű járműbe rohant bele (igen nagy sebességgel) a furgon. És bár a balesetben a kamion is alaposan megrongálódott, korántsem annyira, mint a furgon, amiből senkit nem tudtak élve kimenekíteni, az ütközési energia javarészét a furgon karosszériáját emésztette fel.

Közlekedésbiztonsági szakértők szerint sokan vezetnek úgy az autópályákon, mintha ott soha nem kellene megállni, soha nem torlódna fel a forgalom vagy lennének kénytelenek a közlekedők valamilyen forgalmi okból megállni, jelentősen csökkenteni a sebességüket. Nem figyelik a forgalom változásait és igen gyakran arra sem reagálnak időben, ha a külső sávból valaki előzésbe kezdene, vagy ha a gyorsító sáv végéhez közeledve már nagyon be akarna kéredzkedni a szélső sávba.

Márpedig ilyenkor a nagy sebesség miatt a figyelmetlenség a másodperc törtrésze alatt is okozhat tragédiát.

Még ugyanazon a napon, amikor az öt halálos áldozatot követelő baleset történt az M4-n, a Nyírségben, Nagyszállás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy tehergépjármű-szerelvénnyel. A fizikai törvényei itt is működésbe léptek, minek következtében a személygépkocsi olyan súlyosan megrongálódott, hogy az utasa a helyszínen életét vesztette.

Vasárnap kevéssel este hét után személygépkocsi kerékpárost gázolt a 47-es úton az algyői Tisza-hídon. A biciklis a helyszínen életét vesztette.

Bár a rendőrségi vizsgálat még valamennyi esetben tart, a körülmények és a vizsgálat első adatai arra utalnak, hogy az utolsó nyári hétvége tragédiáit döntő mértékben a figyelmetlenség és az emberi felelőtlenség okozta.

Pedig… mindenkit hazavártak!

F.Gy.A.