Köszönet a közlekedőknek!

  • Nemcsak óriásplakátokon, élőszóban is megköszönte a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes a közlekedőknek a közlekedésbiztonság történelmi nagyságú javulását.
  • Mintegy 150-nel kevesebben haltak meg és 4 ezerrel kevesebben sérültek meg az ország útjain tavaly, mint 2019-ben.
  • 113 milliárd forintot spóroltunk magunknak azzal, hogy több mint a hatodával kevesebb baleset történt az ország útjain, mint egy évvel korábban.
  • Az idén minden jel szerint a gyorshajtókat, valamint az előzési és a kanyarodási szabályok megsértőit veszi célba a rendőrség.

Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes

1956-ban történt utoljára olyan kevés közlekedési baleset Magyarországon, mint 2020-ban, de ehhez szinte semmi köze nem volt a koronavírus-járványnak – derült ki az ORFK csütörtöki, a közlekedésbiztonságról tartott sajtótájékoztatóján. A NAV üzemanyag-eladási adatai, valamint a VÉDA-rendszerből nyert adatszolgáltatás alapján ugyanis a rendőrség tájékoztatása szerint csak 5-6 százalékkal csökkent a közúti forgalom 2019-hez képest.

Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, egyben az ORFK-OBB elnöke azt mondta: a jogkövető, a szabályokat betartó autósoknak, motorosoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak köszönhető „a történelmi jelentőségű” eredmény.

A tábornok megjegyezte: természetesen megvan az ellenőrző hatóság szerepe és felelőssége is abban, hogy a számok így alakultak, nevezetesen, hogy ellenőrizze a közlekedést és kikényszerítse a szabályok betartását, de az elsődleges érdem mégiscsak a közlekedőké. Ezért láthatók a gyorsforgalmi utak mentén a „Köszönet” feliratú óriásplakátok.

Halmosi hozzátette: a köszönet természetesen azoknak nem szól, akik durva jogsértésekkel, erőszakos, másokat nem tisztelő, sőt, a többieket kifejezetten veszélyeztető közlekedési stílusokkal emberek halálát, sérülését okozták.

2020-ban 2019-hez képest közel 150-nel kevesebben vesztették életüket közúti közlekedési balesetben és mintegy 4 ezerrel kevesebben sérültek meg. (Azt, hogy pontosan hányan vesztették életüket közúti közlekedési balesetben az ország útjain, csak január végén lehet megállapítani. Baleseti halottnak kell tekinteni a jog szerint ugyanis azokat is, akik a balesetet követő 30 napon belül a baleset során szerzett sérüléseikbe halnak bele.) Az elsődleges adatok szerint 450 körül várható a 2020-ban közlekedési balesetben elhunytak száma.

Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője

Országosan 13 745 balesetet jegyeztek fel a közlekedésbiztonsági statisztikába, ami 17 százalékos csökkenést jelent az előző évi adatokhoz képest. Ezt már Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője mondta. Tájékoztatása szerint a halálos balesetek száma 20, a balesetekben elhunytaké 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest 2020 november végéig.  Öt százalékkal csökkent ugyanakkor az ittasan okozott balesetek száma.

A főbb baleseti okok azonban nem változtak. Az összes közúti baleset három fő szabályszegésre vezethető vissza: a gyorshajtásra, valamint az előzési és a kanyarodási szabályok megsértésére. Óberling sejtetni engedte, hogy 2021-ben a rendőrség e három szabálysértés fajta visszaszorítására fogja koncentrálni a figyelmét és az erőit.

„A baleseti helyzet és ezáltal a közlekedésbiztonság javulásának hatására 113 milliárd forint nemzetgazdasági kár nem következett be” – mondta Óberling. A Közlekedéstudományi Intézet, mint mondta, törvényi kötelezettségét teljesítve minden évben felméri, hogy nemzetgazdasági szintén mekkora kár (veszteség és bevételkiesés) keletkezik a közlekedési balesetek miatt. A számított kár 600-700 milliárd forint között mozog jellemzően. A múlt évben ez 113 milliárddal kisebb lett.

Óberling is köszönetet mondott a közlekedőknek a kedvező változásokért. Elmondta, hogy Európa-szerte csökkent a balesetek száma. Még nem tudni, hogy uniós összevetésben hol állunk most a közlekedésbiztonság javulását tekintve Európában, a szlovákiainál – ott 10 százalékos javulást jeleztek előre – azonban már bizonyosan nagyobb mértékben javult a baleseti statisztikánk, mondta.

F.Gy.A.

Fotók: ORFK-OBB