Közeleg a hóláncszezon!

  • Sok országban nem teszi kötelező törvény, de attól még lehet kötelező a használatuk.
  • Sokkal többe kerülhet nyári gumival autózva közlekedési balesetet okozni, mint télivel.
  • Magyarországon sem kötelező a téli gumi és a hólánc, de bizonyos esetekben mégis az.

Ausztriában és Csehországban november elsejétől – télies útviszonyok között – kötelező a hólánc használata. Máshol később kezdődik a hóláncszezon. Számos, a magyar sízők által kedvelt területen nem teszi kötelezővé jogszabály a hólánc használatát, sőt – akár csak nálunk – még a téli gumiét sem –, de ha az időjárás úgy alakul, a hatóságok lezárhatnak bizonyos utakat a nem megfelelő gumikkal autózók és a hólánccal nem rendelkezők elől.

Bár még az időjárás inkább kora őszi, mintsem télies, a téli programok tervezésekor azért nem árt felkészülni a közelgő hóláncszabályokra. Körképünkben a magyarok által legkedveltebb téli úti célokban vettük górcső alá a téligumi és a hólánc használat szabályait.

Ausztria

November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a legalább négy milliméter profilmélységű téli gumi használata. Ebben az időszakban minden Ausztriába belépő vagy az országon áthaladó autósnak rendelkeznie kell hólánccal, aminek az aktuálisan kötelező használatát külön közlekedési tábla jelzi az egyes térségekben és utakon.

Figyelem: bizonyos esetekben a négy milliméteres profilmélységű téli gumi helyett a meghajtott kerekeken hólánc is használható, de csak akkor, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja legalább olyan vastagon, hogy a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A szabályok betartását szigorúan ellenőrzik – minél nagyobb a hó, annál inkább. E szabály megszegőit megbírságolják, de akár ideiglenesen ki is tilthatják a járművüket a forgalomból.

Szlovénia

Az osztrák gyakorlathoz hasonló a szabályozás. Eszerint november 15. és március 15. között kötelező legalább négy milliméter profilmélységű téli abroncs vagy hólánc használata. Ebben az időszakban az országba belépő autósoknak rendelkezniük kell hólánccal – értelemszerűen az átutazóknak is. Arról, hogy pontosan mikor és hol kötelező a hólánc használata, külön táblákon tájékoztatnak.

Horvátország

November 1. és április 30. között „szükséges lehet” a legalább négy milliméter profilmélységű téligumi használata, de nem kötelező. Jeges utakon vagy öt centiméternél nagyobb hó esetén kötelező az autóban hóláncot és hólapátot tartani, emellett téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. A hegyekben ugyanakkor a táblával jelzett szakaszokon kérik a hólánc használatát.

Szerbia

A szerb szabályozás meglehetősen megengedő. Kötelező a téligumi használat a téli időszakban – azt a hatályos szabályozás már nem tartalmazza, hogy mettől meddig. Előírás viszont, hogy az autósoknak rendelkezniük kell hólánccal. Annak használatát azonban részben az autósokra bízzák, részben az időjárási viszonyok alapján a hatóságok eseti jelleggel dönthetnek róla.

Románia

A szerb szabályozáshoz hasonló a romániai is. Eszerint: ha az út havas vagy jeges, kötelező a téli abroncs használata. A hólánc használata nem kötelező, de érdemes vinni, mert a Kárpátok hegyi útjain szükség lehet rá, és mert az időjárási és útviszonyok függvényében a hatóságok bármikor előírhatják a használatát egyes utakon vagy körzetekben.

Szlovákia

Sem a téli gumi, sem a hólánc használatáról nem rendelkezik jogszabály, így egyik sem kötelező. Más kérdés, hogy a biztonságos közlekedés érdekében – különösen a sípályákhoz vezető utakon – mindkettőre szükség lehet.

Svájc

A jogszabályok szerint sem a téli gumi, sem a hólánc használata nem kötelező! Van azonban a svájci gyakorlatban egy hatalmas DE! De, az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal. Már csak azért is, mert a hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak. Ahol ilyen táblával találkoznak az autósok, azon az útszakaszon a máshol nem kötelező hólánc használata kötelező!

Németország

Németországban a hóval vagy jéggel borított utakon a téligumi használata kötelező. Aki nyári gumival közlekedik, azt megbírságolják. Ha balesetet okoz, a bírság összege jelentősen megnőhet. Akik Németországban bejegyzett autóval közlekednek (például, kint dolgoznak és ott vásároltak vagy béreltek autót), jó ha tudják: ha nyári gumival közlekedve balesetet okoznak téli útviszonyok közepette, a felelősségbiztosításuk díja jelentősen megnőhet!

Havas, jeges utakon a hólánc használata kötelező, ezért az ország útjain közlekedő, Németországba belépő vagy az országon áthaladó autókban lennie kell hóláncnak. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni. A hólánc használatát táblák szabályozzák.

Csehország

Jogszabály nem teszi kötelezővé a téli abroncs és a hólánc használatát. November 1. és április 1. között azonban a táblákkal jelzett útszakaszokon kötelező a téli abroncs használata, így aki most indul Csehországba, jobban teszi, ha indulás előtt lecseréli a nyári abroncsait. A hatályos szabályozás szerint szintén nem kötelező hólánc használatára ugyanez érvényes: közlekedési táblák jelzik, hogy hol kötelező használni azokat, ezért mindenkinél legyen legalább a meghajtó kerekekre elegendő hólánc.

Olaszország

Jogszabály nem teszi kötelezővé, de az ország számos körzetében ajánlott a téli abroncs használata. A téli időjárási viszonyok esetén jelzőtáblákkal jelezhetik, ha az adott szakaszon téli abroncsot vagy hóláncot kell használni. Az északi területeken a sípályákhoz vezető hegyi utakra síszezonban előírás a téligumi használata. A hóláncok használatát táblák szabályozzák. A francia határ közelében október 1-től április 15-ig kötelező a téligumi, sőt sokszor a hólánc is. Így, bár országosan nem kötelező a használata, a téli hónapokban és bizonyos területeken mégiscsak kötelező tartozéka kell, hogy legyen a járműveknek a téli gumi és a hólánc egyaránt.

Franciaország

Törvény nem írja elő sem a téli gumi, sem a hólánc használatát, de az autón lévő gumik profilmélységnek el kell érnie a 3,5 millimétert. Emellett – legfőképpen a hegyi utakon – a hólánc használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező. Ezért az országba tartó vagy az országon áthaladó autókban lennie kell hóláncnak.

Magyarország

Nálunk sem írja elő törvény a téli gumi vagy a hóabroncs használatát. Nem kötelező az autóban hóláncot sem tartani. Fontos azonban előre tájékozódni, mielőtt valaki télen útnak indul. Azt ugyanis nálunk is előírhatják (kitáblázhatják), hogy bizonyos útszakaszokra csak hólánccal engedélyezett a behajtás. Ahogy volt már arra is példa, hogy nagyobb havazások után csak azokat a nem magyar honosságú autókat engedték belépni Magyarországra, amelyekben volt legalább egy tengelyre elegendő hólánc.

A szakemberek a magyar autósoknak is javasolják, hogy télen használjanak téli gumikat, és hasznos lehet, ha van a kocsiban a két meghajtó kerékre hólánc is. Soha nem lehet tudni, mikor lehet szükség rájuk.

F.Gy.A.