Közlekedésbiztonsági tanácsok a szünidőre

 • Visszavonhatatlanul itt a szünidő, ilyenkor sokan indulnak hosszabb utazásokra autóval. Lazábban viselkedünk a szabadtéri rendezvényeken, nyaraláskor, a fesztiválokon és a gyermekek is többet vannak a szabadban.
 • Érdemes átismételni a közlekedésbiztonsági alapokat, hogy játék, szórakozás vagy akár utazás és kerékpározás során is biztonságban legyen a család minden tagja.
 • 10 ezer óvodás kapott közlekedésbiztonsági alapcsomagot a KTI-től.

Évente mintegy 600 hét év alatti gyermeket ér valamilyen közlekedési baleset Magyarországon. A megelőzés legfontosabb eleme a közlekedők felkészítése, az ismeretek és a szemléletmód fejlesztése. A közlekedési tárca kiemelt figyelmet fordít a gyermekek közlekedésbiztonságára. A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézettel közösen a Biztonságos Óvoda programon keresztül hirdeti, hogy a biztonságos közlekedésre nevelést már az óvodában el kell kezdeni, valamint ennek megvalósításában támogatja is az óvodákat és óvodapedagógusokat. Ennek részeként a KTI az idei tanév végén „Biztonságosan az Iskolába” elnevezéssel közlekedésbiztonsági programot szervezett, amelynek keretében országszerte 10.000 óvodából ballagó gyermek kapott közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot. A csomagok láthatósági, valamint a tanévkezdéshez szükséges eszközöket tartalmaztak. A csomagok átadásához kapcsolódóan a KTI 10 városban (Bp. Hegyvidéki Önkormányzat, Sárvár, Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szolnok, Makó, Kaposvár, Kecskemét, Szekszárd) szervezett közlekedési programot nagycsoportos óvodások részére, amelyben a gyermekek játékos formában tanulhatták meg a közlekedés alapvető biztonsági szabályait, ismerkedhettek a táblákkal, a járművekkel.

A gyermekek biztonsága a felnőttek felelőssége, de nem csak rájuk, hanem egymásra, magunkra is vigyázni kell!

Annak érdekében, hogy nyáron, a szünidőben is biztonságosan közlekedhessünk, érdemes megfogadni a KTI nyári közlekedésbiztonsági tanácsait:

 • Legyünk türelmesebbek a szokásosnál, függetlenül attól, hogy gyalogosként vagy járművezetőként veszünk részt a forgalomban, mert a nyári hőség megviseli a szervezetet; általában mindenki figyelmetlenebb, lassabb, mint máskor.
 • Tartsunk nagyobb követési távolságot, haladjunk lassabban. Ha járművel vagyunk (autó, kerékpár, roller) számítsunk arra – főként nyaralóhelyek, fesztiválhelyszínek közelében -, hogy a gyalogosok figyelmetlenebbek.
 • Ne lépjünk le az úttestre anélkül, hogy körbenéznénk! Gyalogosként vegyük figyelembe, hogy még egy kerékpár fékútja sem 2 cm. Különösen a gyermekek esetében fontos újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy semmiképpen ne lépjenek ki az úttestre álló jármű, egyéb tárgy, vagy eszköz mögül! Ne éljünk minden áron az elsőbbségünkkel, mert fontosabb az, hogy éljünk!
 • Sem gyereket, sem kutyát ne hagyjunk -még rövid időre sem- az autóban! A parkoló autók belseje nagyon gyorsan felmelegedhet a napsütéses helyeken. Ilyenkor nem ritka a 60 fokos hőmérséklet a járműben. Az ADAC ajánlása szerint a felmelegedés ellen jó védelmet nyújt a napvédő fólia és a „félgarázsok”; illetve a világos fényezésű autók kevésbé melegszenek fel.
 • Autóban csak biztonsági üléseben szállítsunk kisgyermeket, és győződjünk meg arról is, hogy az ülés is megfelelően van rögzítve az autóban! A KTI kutatása szerint hazánkban a gyermekek fele gépjármű utasaként sérül meg, és sajnos a gyermekek 40%-a még mindig védtelenül (biztonsági gyermekülés, vagy felnőtt biztonsági öv használata, vagyis mindenféle rögzítés nélkül) utazik.
 • Rutinos bringázóként, legyünk türelmesek a kezdőkkel, hiszen a kerékpárút az övék is! Nyáron azok is kerékpárra pattannak, akik az év többi részében nem nagyon kerekeznek, ők lassabbak, bizonytalanabbak. Lehetőleg ne induljunk el kerékpáros védőfelszerelések – főként fejvédő sisak – nélkül. Nem véletlen, hogy a profi kerékpárversenyzők is használják (Talán még a napszúrás ellen is véd!).
 • Hívjuk fel magunkra a figyelmet, legyünk láthatók! Gyalogosként szürkületben, sötétben viseljünk világos ruhát, illetve valamilyen fényvisszaverő eszközt! Kerékpárosként világítsuk ki járművünket, és éjszaka, korlátozott látási viszonyok között lakott területen kívül, vegyünk fel láthatósági mellényt! Fényvisszaverő ruházatban már 280 m-ről, világos ruházatban 44 m-ről, sötét ruházatban 38 méterről láthatóak vagyunk.
 • Sem gyalogosként, sem kerékpárosként ne használjunk fül- és fejhallgatót közlekedés közben! Az elmúlt időszakban több olyan halálos baleset történt, amelynek az volt az oka, hogy a gyalogos zenét hallgatott, és nem a forgalomra figyelt. A kutatások szerint az auditív és vizuális figyelemelterelés átlagosan 67%-kal, illetve 50%-kal növelte a gyalogosok reakcióidejét.

A „Biztonságosan az iskolába” programsorozat kedvező fogadtatásra talált a településeken, mind a városvezetők, mind az óvodapedagógusok, mind a gyermekek körében.

Csak néhány vélemény a sok közül:

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét

„Kecskemét polgármestereként és édesanyaként egyaránt örültem a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Biztonságosan az iskolába címet viselő kezdeményezésének. Nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekeinket mielőbb megismertessük a közlekedés alapvető szabályaival, ezzel is biztonságosabbá téve a kicsik mindennapjait. A KTI ezzel a programmal az iskolába készülő korosztály számára érthető és könnyen befogadható módon, játékos formában segítette a kecskeméti gyerekeket a közlekedési ismeretek elsajátításában. Bízom benne, hogy az ajándékokat a kecskeméti szülők is hasznosnak találják és az őszi, téli hónapokban jó hasznát veszik például a láthatósági mellényeknek. Köszönjük a KTI közreműködését! Biztonságos közlekedés és jó nyaralást kívánok a kecskeméti családoknak!”

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Békéscsaba

„Nagyon örültem, hogy a KTI, Biztonságosan az iskolába road-showja ellátogatott Békéscsabára is, így minden ballagó óvodás megkaphatta a közlekedésbiztonsági csomagot.

Békéscsaba kerékpáros nagyhatalom, az óvodások most a szülőkkel, de később egyedül is közlekednek majd, ezért óriási az intézmények és a szülők felelőssége abban, hogy megtanítsák a kicsiket gyalogosan, esetleg biciklivel, rollerrel szabályosan menni. Ebben segít az az ajándékcsomag, amelyet a választókerületében minden nagycsoportos óvodás megkap.”

A program itt még nem ért véget, ősztől folytatódik a Biztonságos Óvoda program és annak keretében a „Biztonságosan az iskolába” programsorozat!

Szép nyarat, biztonságos közlekedést kíván gyermeknek és szülőnek egyaránt a
KTI Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet!