Közlekedésbiztonságra veszélyes disznótor

  • 150 ezer forintjába került az üstfedélnek lopott sebességkorlátozást jelző tábla.
  • A bíróságok az ítéleteikben magyarázták el miért nem jó ötlet a táblákat leszerelni.
  • Ha tömegszerencsétlenséget okoz, akár 15 év börtönt is kaphat a táblatolvaj.

150 ezer forint pénzbüntetésre, illetve 80 óra közérdekű munkára ítélte a Püspökladányi Járásbíróság azt a két férfit, akik leszereltek és elloptak egy 60-as sebességkorlátozást jelző táblát a 4211-es úton 2022. november 12-én. Egy disznótoron üstfedőként szolgált volna a tábla, de még haza sem értek vele, már hívta őket a rendőrség, hogy „A saját érdekükben vissza kellene vinni a táblát oda, ahonnan lecsavarozták”. Egy, az út mentén működő cég dolgozói ugyanis a biztonsági kamera monitorján látták a lopást és hívták a 112-t.

Az immár jogerős ítélet szerint a két férfi munkájuk során 2022. november 12-én Debrecenből Hosszúhátra autóztak saját gépkocsijukkal. Dolguk végeztével visszaindultak Debrecenbe. Út közben – lakott területen kívül – az elsőrendű vádlott megkérte a személygépkocsit vezető barátját, „álljon meg a 60-as sebességkorlátozást jelző tábla mellett, mert a hétvégén disznótor lesz és neki szüksége van a táblára üsttető gyanánt.”

A sofőr szó nélkül lehúzódott az útpadkára és megállt. Később mindketten kiszálltak. A sofőr a tábla oszlopát tartotta míg a társa lecsavarozta a táblát, amit a csomagtartóba tettek és azonnal elhajtottak.

Nem számoltak azzal, hogy egy, az út közelében működő cég biztonsági kameráinak egyike rálát az útra és rögzítette az ott történteket. De még ennél több is történt. A cég alkalmazottai élőben is végignézték a lopást és már hívták is a rendőrséget.

Ami ezután történt, arra a tolvajok végképp nem számíthattak. Még haza sem értek a lopott táblával, a rendőrség hívta őket mobilon, hogy a saját érdekükben forduljanak vissza a táblával. „Olcsóbban megússzák az ügyet, ha még azelőtt visszaviszik a táblát, hogy valaki 60 helyett a lakott területen általánosan megengedett 90 km/h sebességgel hajtana és balesetet szenvedne vagy okozna emiatt”, jegyezte meg a hívó.

Végül is nem ok nélkül rendeltek el ott sebességkorlátozást.

A vádlottak a felszólításnak eleget tettek, megfordultak és a helyszínen visszaadták a táblát, sőt, azt az elsőrendű vádlott saját kezűleg vissza is szerelte a helyére. Ezzel az eredeti eredeti állapot helyreállt.

Ez azonban nem változtatott a tényen, miszerint a táblalopással a két férfi veszélyeztette a közlekedésbiztonságot. Ezért az ügyészség ez év márciusában vádat emelt ellenük a közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetéséért, amit a táblát leszerelő elkövetőként, társa bűnsegédként követett el. Indítványozták, hogy az eljáró bíróság a vádlottakat ítélje közérdekű munka büntetésre.

Mindkét férfi büntetlen előéletű volt, ezért az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság még 2023. április 26-án – tárgyalás mellőzésével – meghozta a büntetővégzést, miszerint a vádirattal egyezően bűnösnek találta őket és az elsőrendű vádlottat 100 óra, míg a másodrendű vádlottat 80 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

Az ítélet rámutatott: mivel „a bűncselekmény helyszínén a megengedett legnagyobb haladási sebesség 60 km/h, az elsőrendű vádlott a közúti jelzőtábla eltávolításával – amihez a másodrendű vádlott segítséget nyújtott – más vagy mások életét vagy testi épségét, a közúti közlekedés biztonságát veszélyeztette.”

Személyi körülményeire tekintettel a korábban a táblát leszerelő elsőrendű vádlott tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be, így a végzés akkor az ő esetében nem emelkedett jogerőre.

A járásbíróság végül 2023. augusztus 31-én tartott az ügyben előkészítő ülést. Ott az elsőrendű vádlott nem tagadta a a bűncselekmény elkövetését, csupán a személyi körülményeire tekintettel kérte a bíróságot, hogy közérdekű munka büntetés helyett szabjanak ki rá pénzbüntetést. Az eljáró bíró mérlegelte a vádlott érveit, és végül a táblalopásért 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Ezt a döntést mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vettek így az azonnal jogerőre emelkedett.

Évente több száz táblát lopnak el az utakról heccből, születésnapi ajándék vagy dekoráció céljából. Sokan nem is tudják, hogy ezzel milyen súlyos bűncselekményt követnek el. Ez esetben ugyanis nem, avagy nemcsak egy pár tízezer forintos fémdarab eltulajdonításáért kell felelniük az elkövetőknek.

Mit mond a Btk?

A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény [232.§]: Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Súlyos bűncselekményről van szó. Ugyanolyan megítélés alá esik, mint a járművezetést ittas állapotban..

Alapesetben a bíróságok általában pénzbüntetést szabnak ki az elkövetőkre. Így járt el a Nagykanizsai Járásbíróság is, amikor tárgyalás mellőzésével ítélkezett annak a két férfinak az ügyében, akik tavaly augusztusban Nagykanizsán egy felújítás alatt álló útról elloptak egy mobil táblát, amin 30-as sebességkorlátozást, valamint útszűkületet és útfelbontást jelző táblákat helyeztek el.

Mindkét férfi társtettesként elkövetett, a közlekedés biztonsága elleni bűntettet valósított meg, ezért a bíróság az I. rendű vádlottat 132.000 forint, míg a II. rendű vádlottat 156.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Mindkét vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Sokkal veszélyesebb, amikor Állj! Elsőbbségadás kötelező! (azaz STOP) táblát vagy Elsőbbségadás kötelező táblát lopnak el! Nem mindegy ugyanis, hogy egy védett úton halad-e az autós, illetve egy védett útra kíván-e ráhajtani, vagy két egyenrangú út kereszteződése felé tart, ahol a jobbkéz-szabály érvényes.

Érdemes végiggondolni egy lehetséges közlekedési szituációt!

Egy autó a megengedett sebességgel halad, sorra maga után hagyva a főút táblákat. Majd egyszer csak jobbról elé- vagy éppen behajt egy másik autó, akinek nem volt elsőbbségadás kötelező táblája – régebben, amikor még valamennyi táblaoszlop fémből készült előszeretettel lopták azokat (is) a fémtolvajok, ezért még csak nem is gyanakodhatott táblalopásra –, így okkal hihette, hogy egy jobbkezes kereszteződésbe hajt be, azaz neki van elsőbbsége. Főleg, ha nem volt korábbról helyismerete.

Ha ilyenkor többen is meghalnak, a „táblalopásért” akár 15 év fegyház is kinézhet a tolvajoknak!

A táblalopás jogi következményei szempontjából fontos, hogy mikor, egy esetleges baleset időpontjához képest mennyivel korábban lopták el a táblát és, hogy ez bizonyítható-e. Ha a táblát már hetekkel korábban vagy még régebben lopták el, és ezt a helyiek vagy a közlekedők bizonyíthatóan jelezték a közútkezelőnek, akkor neki kell megtéríteni a keletkező kárt.

Más esetekben a Polgári Törvénykönyv alapján mindenki viseli az őt ért és másra nem hárítható kárt. Azaz az autósok a kötelező felelősségbiztosításuk és/vagy a cascójuk terhére javíthatják meg az autójukat.

Szerencsére ma már sok gépjárműben működik fedélzeti kamera, és számos település telepített térfigyelő kamerákat egyebek között a bevezető útjain. Nem egyszer megtörtént, hogy ezek a kamerák buktatták le a tábla tolvajokat.

F.Gy.A.