Közlekedett a család

 • Országszerte 451 család szállt versenybe az idén a fődíjért, egy Skoda Fabia személygépkocsiért.
 • A Pest Vármegyei Vöröskereszt megtörtént baleset helyszínét rekonstruálta a versenyzőknek.
 • A családtagok együtt és egyenként is számot adtak a kétnapos versenyen a közlekedési tudásukról.
 • A Békéscsabai Petőfi utcai Általános Iskolából indult a legtöbb család az idei megmérettetésen.

A Veszprém vármegyei Józsa-család nyerte 2023-ban az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungária támogatásával megrendezett „Közlekedik a család” országos döntőjét. Második helyezést ért el az Erdődi-család Hajdú-Bihar vármegyéből, míg a harmadik a Merőtei-család lett Vas vármegyéből.

A döntős családok mindegyike egy-egy 30.000 forint értékű üzemanyag- és Europ Assistance utalvánnyal gazdagodott, és – az első helyezett kivételével, akik fődíjként felajánlott Skoda Fabia személykocsival mehettek haza – egy-egy hosszú hétvégére szóló belföldi üdülést is nyertek.

A minden tekintetben hungarikumnak számító „Közlekedik a család” vetélkedőt először 1996-ban rendezték meg. Akkor a Városligeti Műjégpályán mérték össze KRESZ, és általában a közlekedési ismereteiket a vállalkozó szellemű családok. Az 1997-es második megmérettetés után másfél évtizedes kényszerű szünet következett. Csak az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 20 éves jubileumán hirdették meg újra a versenyt.

2012 óta viszont már évről évre folyamatosan megrendezik a versenyt, amelynek a legfontosabb célja a körültekintő, megfontolt közlekedési magatartás kialakítása a családok minden tagjában.

A játékra a kezdetektől bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező család nevezhetett, ahol legalább az egyik szülőnek van érvényes „B” kategóriás jogosítványa, és a család 6-17 év közötti gyereket vagy gyerekeket nevel.

Az évek során a családi versengés kiegészült az iskolák versengésével is. Azokat az iskolákat is jutalmazzák ugyanis a verseny szervezői, amelyek „a legtöbb családot állítják ki” a versenyre.

Az idén az 500.000, 300.000 illetve 100.000 forint értékű tan- és sportszerjutalmat (sorrendben) a Békéscsabai Petőfi utcai Általános Iskola, a Jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium, illetve a debreceni Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola érdemelt ki.

Az országos döntő fő támogatói:

 • Porsche Hungária Skoda márkaképviselet
 • Autós Nagykoalíció
 • Magyar Vöröskereszt Pest Vármegyei Igazgatósága
 • Europ Assistance Magyarország Kft.
 • HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.
 • Continental Hungária Kft.
 • Pilisi Parkerdő Zrt.
 • Első „Motorvéd” Polgárőr Egyesület

A verseny, mint minden évben, most is a vármegyei selejtezőkkel kezdődött. Ezekre az idén országosan 451 család nevezett. A legtöbben Nyíregyházán megrendezett vármegyei selejtezőn álltak rajthoz – ott 52 versengett az országos döntőbe jutásért. Jászberényben 47, Debrecenben pedig 46 család állt rajthoz.

Szeptember 9-10-én a 20 vármegyei első helyezett indult a két egymáshoz közeli város Visegrád és Szentendre több helyszínén megrendezett kétnapos országos döntőn.

A megmérettetés a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján kezdődött, ahol a családok az autós és kerékpáros ügyességi pályát előre kiosztott sorszámok alapján egy időben teljesítették a nekik előírt vezetéstechnikai, ügyességi feladatokat. Az autós pályát a jogosítvánnyal rendelkező szülők a Skoda márkaképviselet által rendelkezésükre bocsátott Skoda Octavia személygépkocsival, míg a kerékpáros ügyességi pályát a másik szülő és egy gyerek a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság által biztosított kerékpárral teljesítették.

Ezen a helyszínen a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a KTI Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. munkatársai segédkeztek a verseny lebonyolításában, ellenőrizték a szabályok betartását, valamint ügyeltek a résztvevők biztonságára.

Még aznap, versenyen kívül a Hotel Visegrád szálloda aulájában a családok a Continental Hungária Kft. gumiabroncsokkal kapcsolatos tesztjét végezték el. A legeredményesebb család a verseny végén különdíjat kapott a Continentaltól.

Vasárnap reggel a Pest Vármegyei Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei egy nem mindennapi elsősegély-nyújtási feladattal várták a családokat. Ezt a versenyzők akkor még nem tudták, de egy korábban megtörtént súlyos közlekedési baleset helyszínét rekonstruálták a számukra.

Eszerint egy nő és néhány hónapos gyermeke utazott Visegrádra. A kisbaba nagyon sírt, amit anyuka egyre nehezebben viselt. Próbálta nyugtatni hátranyúlva az autóban, ezért nem figyelte a szembe jövő forgalmat. Szemből egy kisbusz közeledett, a sofőr mobilon (kezében tartott készüléken) veszekedett főnökével, mellette a kollégája kicsatolta a biztonsági övet, hogy jobban odaférjen a rádióhoz és próbálja elnyomni a veszekedést.

A kisbusz és a személyautó is egymás sávja felé haladt, a kisbusz sofőrje hirtelen fékezésben megpördült és karambolozott a személyautóval. A versenyzők feladata az volt, hogy megfelelő sorrendben, szakszerűen kellett elsősegélyt nyújtani a helyszínen, közben mentőt hívni és gondoskodni az újabb baleset elkerüléséről.

Volt természetesen a KRESZ-vizsgákat idéző teszt is. A Hotel Visegrád szálloda konferencia termében egy 55 kérdéses „B” kategóriás KRESZ tesztet, és 25 kérdéses kerékpáros tesztet kellett a családoknak kitölteniük – egy óra alatt, közösen.

Később a családoknak számot kellett adni még arról, hogy képesek-e „a nyaralás előtt” a csomagok mellett a biztonságos közlekedéshez szükséges holmikkal (de csak azokkal) megpakolni a családi autót, és úgynevezett részegszemüvegben kellett ügyességi feladatokat elvégezniük. A részegszemüveg erősségét természetesen a gyerekeknél enyhítették. Így is mindenki tapasztalatot szerezhetett arról, milyen mértékben befolyásolhatja a szeszesital a vezetési képességét, és általában a mozgáskoordinációját és a koncentrációját.

F.Gy.A.