Krampus-támadás az óriás-SUV-k ellen

  • Környezetvédelmi aktivisták utcán parkoló nagyterepjárók gumijait engedték le.
  • A tulajdonosokra pirítottak, amiért túl nagy, nehéz és energiazabáló gépkocsival járnak.
  • A büntetés legális eszköze-e, ha vitapartnerünk autójának a kerekéből kieresztjük a levegőt?

Forrás: abendzeitung-muenchen.de

Állítólag csak egy vicces Mikulás-napi Krampus-akció volt. Mint az Abendzeitung helyi lap beszámolt róla, idegenek kóboroltak München belvárosában, és leeresztették számos, az út szélén parkoló terepjáró gumiját. Másnap több SUV-tulajdonos jelentkezett a rendőrségen, és feljelentést tett az anyagi kár miatt. A hatóság feltételezi, hogy további terepjáró-tulajdonosok jelentkeznek – írta az Abendzeitung.

Bár a sajtó általában a klímavédők akciójaként említi az esetet, erre valójában nincs bizonyíték. Kétségtelen azonban, hogy az „Indymedia” baloldali szélsőséges platformon megjelent egy bejegyzés, amely politikai üzeneteket tartalmaz: az Ön autója túl nagy, túl drága és túl sok energiát fogyaszt, emellett túl sok helyet foglal el a parkoláskor. A bejegyzésben megjelenítik a „Krampust”, aki a Mikulás segítője, emellett az autógyártók logói is láthatók – köztük a Porsche, az Audi, a Mercedes, a BMW és a Tesla –, valamint az ADAC. Az aktivisták azzal riogatnak, hogy nem egyszeri akcióról van szó, a Krampusra nem csak Mikuláskor számíthatnak a big-SUV tulajdonosok.

Egyelőre nem tudni, ki a felelős a müncheni akcióért, és azt sem tudni, hogy történt-e baleset gumiabroncs-szabotázs miatt. Ám Michael Haberland, a müncheni székhelyű Mobil in Deutschland autóklub elnöke a nemtetszését fejezte ki a Krampus-kampánnyal kapcsolatban. Mint mondta, a gumiabroncsok rendkívül fontosak a közlekedésbiztonság szempontjából, különösen télen, mind a sofőrök, mind a többi közlekedő számára. Aki ilyesmit csinál, az nem aktivista, hanem bűnöző – mondta Haberland a FOCUS Online-nak.

Akár valamilyen meggyőződés vagy vélemény alapján, akár csak személyes ellentét következtében történik, a gumiabroncsok leeresztése valódi merénylet az autó tulajdonosa ellen. Emellett kifejezetten kontraproduktív, ha úgy akarnak egyes autósokat elriasztani bizonyos parkolóhelyektől, hogy mozgásképtelenné teszik őket. Más autójának a manipulálása egyébként is veszélyes terep. Ma fenyegető szórólapot teszünk az ablaktörlő alá, holnap kiszúrjuk a gumiját, holnapután felgyújtjuk. A Párizs környéki éjszakai randalírozások résztvevői is bizonyára tudtak érveket felhozni amellett, hogy miért locsoltak le benzinnel teljes kocsisorokat.

Elég riasztó, hogy a radikális klíma-aktivisták egy része nem riad vissza attól, hogy ítéletet hozzon és azt végre is hajtsa. Mert ez, akárhogy is nézzük: önbíráskodás.

N.V.