Láthatod, ha a messze előtted járók vészfékeznek

A Ford nagy jelentőségű adatmegosztási megállapodást kötött az unió Data for Road Safety rendszerével a közutak biztonságosabbá tételéhez.

Mérföldkőnek számít az a közúti biztonsági adatmegosztási megállapodás, amelyben a Ford, a tömegmárkák közül az első, elkötelezte magát amellett, hogy márkafüggetlenül  megosztja a járművekre leselkedő veszélyhelyzeteket a connected, azaz informatikai eszközökkel összekapcsolt járművek vezetőivel. A rendszer segít a járművezetőknek az úgynevezett „következő kanyar után” leselkedő veszélyek előrejelzésében. A közúti közlekedésbiztonsági adatok megosztására szolgáló rendszerek annál hatékonyabbak, minél több járművet és telematikai forrást tartalmaznak – közölte a ManufactoringGlobal.com.

A megállapodás, amely az Európai Bizottság által támogatott Data for Road Safety partnerség vezetésével jött létre, lehetővé teszi bármely gyártó járművei számára, hogy megosszák egymással a veszélyhelyzeteket, és javítsák a közúti biztonságot azáltal, hogy felkészítik a járművezetőket ezekre. Az adatmegosztó ökoszisztéma partnerei közé jelenleg a BMW, a Mercedes-Benz, valamint a Volvo tartozik, ám nyitott minden márka előtt. A rendszer úgy működik, hogy a járművekről származó adatok – például ködlámpák, vészfékezés vagy légzsákok aktiválása – anonim módon kerülnek az adatbázisba, majd a figyelmeztető üzeneteket egy központi szerverre küldik, ahol az adatokat továbbítják az együttműködésben részt vevő partnereknek, hogy megosszák azokat az egyes, a közelben tartózkodó gépkocsikkal.

Az adatok felhasználhatók a sürgősségi szolgálatok riasztására is a segítségnyújtás gyorsítása érdekében. A Data for Road Safety ökoszisztéma egy köz- és magánszféra közötti partnerség, amely pontos és valós idejű adatokat szolgáltat a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

Az EU-nak egyébként van saját fejlesztésű, hasonló célból létrehozott forgalomirányító rendszere, a C-ROADS, amelynek Magyarország is résztvevője, és amelynek infrastruktúra-fejlesztése már befejeződött – mondta el kérdésünkre Tomaschek Tamás Attila, a Magyar Közút témavezetője. Jelenleg az adatforgalom biztonságának a megteremtése zajlik, és várhatóan jövőre már igénybe vehetik a szolgáltatást a gyorsforgalmi utakon közlekedők.

N.V.