Látni és hallani!

  • Egy csapásra sokat javulna a közlekedők biztonsága, ha mindenki mindig arra figyelne, amit csinál.
  • Vannak, akiknek csak jobban ki kellene nyitni a szemüket, másoknak kivenni a fülükből a hangos zenét.
  • A közlekedés lényege az együttműködés, aki figyel a többiekre, nem kerül bajba.

Sokan azt gondolják, a biztonságos közlekedés feltétele, hogy mindenki tartsa be a szabályokat. Ennek ellentmond a mindennapi gyakorlat: a dél-európai országokban rendre lazán kezelik a tételes szabályokat, ugyanakkor nagyon figyelnek arra, hogy a társak mit tesznek, illetve, hogy mit készülnek tenni. Ez a fokozott figyelem sokszor hatékonyabban rendez el egy-egy nehéz helyzetet, mint ha valaki, jogszabály biztosította előnyének tudatában, körültekintés nélkül halad előre.

A figyelemhez azonban elengedhetetlen a látás, a hallás, a rezgések érzékelése. A fülhallgatón szóló hangos zene, esetleg olyan beszélgetés, ami elvonja a vezető figyelmét attól, amit éppen csinál, nem sokkal kevésbé veszélyes, mint amikor valaki háttal ül a forgalomnak. Néha még az is elég, ha csak megszólal a telefon a zsebben.

A minap kezdő sofőr mellett ültem. Minden jól ment egészen addig, amíg hívása nem érkezett. A vezetőt annyira megzavarta, hogy kis híján elfelejtett bevenni egy kanyart. Javasoltam, hogy indulás előtt kapcsolja ki a mobilt.

A hangos zenehallgatás a fiatalabb korosztályok szokása, ők vezetnek olyan basszussal, hogy púposra dagad tőle a karosszéria, és ugyanők sétálnak az utcán úgy, hogy semmit sem hallanak maguk körül a világból. Gyalogosként, kerékpáron utazva hallgatják az okostelefonon streamelt zenét. Rájuk egészen elképesztő veszélyt jelentenek a forgalmas kereszteződések, és különösen a vasúti átkelők. A MÁV szerint a fiatalokat ért baleseteket sok esetben mobiltelefon, fülhallgató használata, illetve a kapucnis ruházat okozza.

Sokan szívesen megtiltanák a közlekedőknek a hangos zenehallgatást, de ugyan ki és hogy ellenőrizné ezt? A mobiltelefonok, fülhallgatók, egyéb kütyük gyártóit sem lehet korlátozni, hogy ne találjanak ki évről évre újabb, kényelmesebben használható eszközöket. Pedig az alkalomszerű süketség okai között gyakran éppen a technológiai újdonságokat találjuk. A jobb minőségű, drágább fejhallgatók közül némelyik olyan funkcióval van ellátva, ami megszűri a használót körülvevő zajt, így használói gyakorlatilag teljesen süketen közlekednek. Az ebből adódó tragédiák megelőzése érdekében több cég is dolgozik azon, hogy olyan eszközt fejlesszen ki, amely érzékel bizonyos frekvenciáról érkező, bajt jelző hanghatásokat, így a dudaszót, a fékcsikorgást, s ekkor lehalkítja a zenét.

Ha helymeghatározó- és térkép-alkalmazásokból nyert adatokkal látják el a zenelejátszókat, képesek lesznek rá, hogy forgalmas kereszteződéshez érve elvegyék a zenét, sőt figyelmeztetést közölhetnek a hallgatóval.

N.V.