Legnagyobb arányban a hollandok gyalogolnak és kerékpároznak

  • Szakértők javasolják, hogy az egészség megőrzése érdekében naponta mindenkinek legalább 30 percet kellene gyalogolnia, vagy kerékpároznia.
  • A rendszeres mozgás a kedvező egészségügyi hatások mellett környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági előnyökkel is járhat.
  • Az Eurostat adatai alapján a rendszeres mozgás terén az európai országok között rendkívül nagy eltérések vannak.
  • Amíg a holland felnőttek 44%-a naponta legalább fél órát gyalogol vagy kerékpározik, addig a ciprusiak mindössze 0,1%-a teszi ezt.
  • Magyarország az átlagosnál jobban teljesítő országok közé tartozik, a hazai 20%-os arány közel azonos az Ausztriában és Németországban mért értékekkel.
  • Általánosságban igaz, hogy északról dél felé haladva a rendszeresen mozgók aránya csökken.

Fotó: 123rf.com

Számos egészségügyi szakértő van azon a véleményen, hogy egészsége megőrzése érdekében naponta mindenkinek legalább 30 percet kellene sétálnia, illetve kerékpároznia. A rendszeres mozgás nem csak egészségünknek tesz jót (javítja a vérkeringést, a szív és az érrendszer állapotát, erősítheti a csontokat, csökkentheti a felesleges testzsírt, fejlesztheti az izomerőt, növelheti az állóképességet stb.), hanem az említett „zöld közlekedési módok” jelentős környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági előnyökkel is járnak.

A napi rendszerességű mozgás szempontjából az európai országok között rendkívül nagy eltérések tapasztalhatók. Az Eurostat adatai alapján Hollandiában a felnőttek 44%-a minden nap legalább fél órát gyalogol, vagy kerékpározik, ami az európai országok sorában messze a legmagasabb arányt jelenti. A tradicionális holland kerékpáros kultúra, valamint a kapcsolódó fejlett közlekedési infrastruktúra jelentős mértékben hozzájárul a páratlanul magas arányhoz.

A hollandokat a képzeletbeli dobogón – nem kis meglepetésre, ám csaknem 20%-kal alacsonyabb értékkel – a szlovákok (25,4%), valamint a dánok (25,3%) követik. Utóbbi már kevésbé számít meglepetésnek, hiszen Dániát a második legnagyobb kerékpáros nemzetnek tartják kontinensünkön. Érdekes egybeesés, hogy az első három helyen szereplő országokban az elhízások aránya is alacsonyabb más európai országokhoz képest.

A zordabb időjárás ellenére az észak-európai Finnországban is átlag feletti a napi rendszerességgel mozgást végzők aránya (22,4%). Ez természetesen nem a finn gépjárműpark jellegzetességeivel (amely európai mércével mérve is a legkorszerűbbek között van), hanem sokkal inkább az egészséges életmódra való tudatos törekvéssel magyarázható. Finnországban jellemzően még az idősek, akár a 80 és 90 év felettiek is sokat mozognak, többnyire az átlagosnál erősebb tempóban gyalogolnak (a 80-as években keletkezett Nordic Walking sportág is finn eredetű), rendszeresen uszodába, illetve speciális kurzusokra járnak stb.

Magyarország 20,0%-os aránya ugyancsak jóval kedvezőbb az európai átlagnál, a hazai teljesítmény közel azonos az Ausztriában (20,5%), valamint Németországban (20,4%) mért értékekkel.

Az ábrán jól kivehető, hogy északról déli irányba tartva a rendszeresen mozgók százalékos aránya általában csökken (ebből a szempontból Izland kivételnek számít). Spanyolországban (5,5%), Törökországban (3,4%), Portugáliában (2,8%), Máltán (2,3%) és Cipruson (0,1%) messze a legalacsonyabb azoknak a felnőtteknek az aránya, akik napi rendszerességgel legalább 30 percet gyalogolnak vagy kerékpároznak. Ezek a kedvezőtlen arányok minden bizonnyal összefüggnek a melegebb, nem ritkán forróbb hőmérsékleti viszonyokkal. A déli országok közül is megdöbbentően alacsony Ciprus aránya.

G.I.