Legyen-e kötelező a kerékpáros sisak?

  • Ha a közlekedésbiztonság a szempont, a sisak biztosan hasznos eszköz.
  • Számos környező országban a gyerekek számára kötelező, de Európa sok országában nem szabályozzák.

Tényleg egy kicsit furcsa hely Nagy-Britannia. Egy közlekedésbiztonsági szervezet kritikát kapott legújabb kampánya miatt, amelyben bukósisak viselésére buzdítja a kerékpárosokat. Amiatt kritizálták őket, hogy ezzel úgymond az áldozatokat hibáztatják, és nem a forrásnál kezelik a közúti veszélyeket.

Hogy micsoda?

A Bedfordshire Road Safety Partnership – egy csoport, amely együtt dolgozik a közúti balesetek számának csökkentésén, és amely a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők, a helyi rendőrség képviselőiből, valamint önkéntesekből áll – elindította a kampányt, amelyet azóta széles körben népszerűsítenek. A videóban, amely a Bedfordshire csoport honlapján megtekinthető, egy Ted nevű kerékpáros srác animációs történetét vetítik a nézőknek, aki pórul járt, mert nem viselt sisakot. Ted, miközben épp nagyon gyorsan hajtott, ráfutott egy nagy faágra, és most a kórházban fekszik – szól a viccesen előadott történet.

A kampányt népszerűsítve egy szóvivő a Road Safety GB-nek azt mondta: – Megpróbáljuk a sisak viselését normává tenni. Ennek érdekében minden korosztályt megcélzunk, hogy változtassák meg szokásaikat – ahogy ez meg is történt, például személygépkocsikban használt biztonsági övekkel.

De vannak ellenzők, méghozzá a brit államigazgatás legmagasabb szintjein. Szerintük a kerékpárosok kötelező bukósisak viselésének biztonsági előnyeit valószínűleg felülmúlja az a szempont, hogy ez néhány embert visszatartana a kerékpározástól, ezáltal csökkentve a szélesebb körű egészségügyi és környezeti előnyöket.

Magyarországon a jelenleg életben lévő szabályozások alapján csak a lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett közlekedő kerékpárosnak kötelező a bukósisak használata. Sem a gyerekeknek, sem lakott területen kívül vagy terepen közlekedőknek nincs külön előírás.

Szlovákiában a sisak viselete lakott területen kívül mindenki számára kötelező, míg a 15 év alatti gyermekek számára mindenhol – így lakott területen belül is!

Csehországban 2006-ban módosították a korábbi törvényt, így jelenleg a 18 év alattiak számára bringázás közben mindenhol kötelező a sisak viselése.

Ausztriában 2011-ben vezették be azt a szabályozást, mely a 12 év alatti gyermekekre kötelezően vonatkozik. Ezen előírás akkor is érvényes, ha a gyermek egy kerékpárral vontatott utánfutóban vagy kerékpárra szerelt gyermekülésben utazik.

Horvátországban is életkorhoz kötött sisakviselési előírás van hatályban: 16 év alattiak számára kötelező, mindenhol!

Szlovéniában a 15 év alattiak számára kötelező viselni, amúgy mindenki számára ajánlják.

Nincs kötelező előírás a következő országokban: Románia, Ukrajna, Oroszország, Olaszország, Dánia, Finnország, Németország, Írország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Svájc és Anglia.

N.V.