Letöltendő börtönbüntetés ittas vezetésért

  • Drogos sofőr mellé ne üljön autóba, mert az anyósülésről semmiben sem tudja megakadályozni!
  • Túl gyorsan, de nem túl „sáv biztosan” hajtott ki a Szentendrei útra, majd úszott egyet a Dunában.
  • Ittas vezetésért ül fogházban minden második közlekedési bűncselekményekért elítélt.
  • Akik többféle drog mellett alkoholt is fogyasztanak, gyalogosként is veszélyes kiengedni az utcára.

Másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy többszörösen visszaeső ittas vezetőt a II.-III. kerületi bíróság. A férfinek annak ellenére kell majd börtönbe vonulnia, hogy a vétlen sofőr nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. Emellett a bíróság végleges hatállyal eltiltotta a gépjárművezetéstől is. Ez a magyar jogban azt jelenti, hogy legkorábban tíz év múlva kérheti először, hogy vizsgálják meg, időközben nem lett-e már alkalmas a gépjárművezetésre.

A férfi két ittas vezetése alkalmával – a második alkalommal okozott balesetet – nemcsak alkoholt fogyasztott. Kokaint, amfetamin és marihuánát is találtak a szervezetében. Tovább rontotta a helyzetét még, hogy jogosítvány nélkül vezetve okozott balesetet. Korábban különböző közlekedési vétségek miatt ugyanis a bíróság egy évre bevonta a vezetői engedélyét.

Mindezekre tekintettel a mostani eljárásban a bíróság két rendbeli gépjárművezetés ittas állapotban vétsége és gépjárművezetés eltiltás hatálya alatt vétségéért másfél év börtönbüntetésre ítélte, miután a férfi a váddal egyezően beismerte tettét és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Ezzel együtt sem úszta meg azonban a végleges hatályú eltiltást – bár az eltiltás ténye eddig sem akadályozta abban, hogy vezessen. Sőt abban sem, hogy igyon (drogozzon) és úgy vezessen.

Járművezetés ittas állapotban [Btk. 236.§]

Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés bűntett miatt

három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Vele egy időben egy másik férfit is bíróság elé állított a kerületi ügyészség. Őt meglehetősen kalandos körülmények között sikerült elfognia tavaly májusban. A Szentendrei úton járőröző rendőrök arra figyeltek fel, hogy egy autó nagy sebességgel és korántsem sáv biztosan kanyarodott rá a Szentendrei útra.

Kéklámpával a nyomába eredtek.

A sofőr gázt adott és menekülőre fogta, közben egy piros lámpán is áthajtott. Egy idő után azonban érezhette, hogy minden erőfeszítése ellenére képtelen lerázni a rendőröket, és okkal feltételezte, hogy idővel csak még több járőrkocsi veszi majd üldözőbe, így inkább megállt, az út kellős közepén járó motorral hátrahagyta a kocsiját és elmenekült.

Nem derült ki egyértelműen pontosan milyen útvonalon érte el a Dunát, csak az, hogy a folyóba vetette magát és átúszott a Hajógyári-szigetre. Sikerült is kikászálódnia a vízből, azonban ott már várták a rendőrök és elfogták. Ott és akkor derült csak ki, hogy ittas volt.

Ő is beismert mindent és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Január 18-án és 22-én tartott előkészítő ülést mindkét ügyben a bíróság. Miután egyikük sem kért tárgyalást, megszülethettek az ítéletek is. Mindkettőjük esetében súlyosító körülményként értékelte a bíróság a büntetett előéletet, hogy mindketten visszaesők voltak és az egyiküknél a közepes alkoholos befolyásoltság mellett többféle kábítószernek való kitettséget, a másiknál pedig, hogy már többször felelősségre vonták közlekedési szabálysértésekért és ittas vezetésért.

Járművezetés bódult állapotban [Btk. 237. §]

Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés bűntett miatt

három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A lapunknak nyilatkozó addiktológus szerint a drog-alkohol kombinációk többszörösen hátrányosan hatnak a gépjárművezetők szervezetére. Amellett, hogy Magyarországon a drogfogyasztás (birtoklás) büntetendő cselekmény, emiatt is fontos, hogy aki tiltott szert használ, semmiképpen se vezessen.

A kokain, az amfetamin és a marihuána külön-külön is jelentősen rontják a sofőrök vezetési képességét, az együttes hatásuk azonban szinte kiszámíthatatlan. Funk Sándor addiktológus azt mondta, gyalog sem szabadna utcára engedni azt, akinél egyidejűleg mindhárom szer vonatkozásában kitettséget állapítanak meg.

A marihuána megnöveli a magabiztosságot és kontrollvesztést okoz. „Ha egy oktalan madár tud repülni, miért ne lennék rá képes én is”, véli a fűfogyasztó, ha huzamosabb ideig és túl erős marihuánát szívott. Nem egy, az elszívott fű hatására pirosló szemű fiatal lépett már ki ennek szellemében az ablakon; szerencsés esetben csak a földszintről. És volt már rá példa, hogy valaki a fű hatására úgy vélte, képes megállítani s félrelökni az útjából egy teherautót. Nem volt rá képes.

A marihuána Funk doktor orvosi tapasztalatai szerint megszünteti a felelősségérzetet, koncentrációzavart okoz; hatására a fogyasztó csak saját magával, nagyszerűségével van elfoglalva, semmi más nem érdekli.

Az amfetamin hatása a kokainéhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy durvább, karcosabb szer annál. Brutálisabb. Kicsit olyan, mintha egy zavaros házi főzésű kerítésszaggatót hasonlítanánk össze egy ugyanakkorra alkoholtartalmú minőségi pálinkával. Felpörgeti a fogyasztót, aki élénk és izgága lesz, míg a szervezete össze nem omlik.

A kétféle hatású szer egyidejű fogyasztásának hatása Funk doktor szerint sem kiszámítható előre. Meglehet, az egyik pillanatban még melankolikus az illető, a következőben pedig már dührohamot kap, vagy elalszik.

Mit tehetnek a barátok, családtagok?

Már egy ittas embert sem könnyű meggyőzni arról, hogy részegen ne üljön volánhoz, még kevésbé azt, aki drog, vagy drogok hatása alatt áll. Azzal pedig, aki drogot és alkoholt is fogyasztott, akár még veszélyes is lehet ellenkezni.

Célszerű elzárni előlük a kocsi kulcsait?

Még mielőtt a szerek kifejtenék a hatásukat, győzzék meg őket, hogy induljanak haza. Akkor még talán lehetséges.

Semmiképpen ne üljenek be melléjük, hogy „így majd vigyázhatnak rájuk”, mert esélyük sincs befolyásolni a vezetésüket, viszont saját életüket, testi épségüket is veszélybe sodorhatják.

Ha másképp nem megy, hívjanak segítséget, ha a barátok sem képesek hatni rá, rendőrt, még mielőtt elhajtana az autóval.

Tiszta állapotukban beszéljék rá egy drogelvonó kezelésre! Ezt sokan a büntetéstől tartva nem vállalják, amíg le nem buknak. Pedig az elterelés intézménye sokaknak jelentett és jelenthet a jövőben megoldást a drogproblémáikra. Addig legalábbis, amíg nem okoznak súlyos, esetleg halálos kimenetelű közlekedési balesetet.

A hazai fegyintézetekben közlekedési bűncselekményekért elítélt fogvatartottak fele, közel 300 rab ittas vezetés (és jellemzően még más közlekedési bűncselekmény elkövetése) miatt került börtönbe vagy fogházba.

F.Gy.A.