Lopott, ivott, túl gyorsan hajtott és hazudott

  • Nem volt sem ismeretlen sofőr, sem másik autó a Kacsóh Pongrác úti felüljárón tavaly.
  • A felüljáróról a lezuhant Mercedes sofőrje ittas volt és eltiltás hatálya alatt vezetett.
  • Csoportos garázdaságért nyomkövetőt viselt, így lopott egy benzinkútnál a baleset előtt.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Több bűncselekményt és szabálysértést is elkövethetett az a 26 éves férfi, aki majdnem egy éve, 2021. január 9-én hajnalban egy Mercedes-t vezetve a Kacsóh Pongrác úti felüljárón nem tudta  a kanyar ívén tartani az autóját, és a szalagkorlátot áttörve a mélybe zuhant, egyenest az 1-es villa­mos sínjeire. Mivel a korai órákban a villamos nem közlekedett, nem történt, nem is történhetett tö­megszerencsétlenség.

A baleset után a rendőrök egy nőt és egy férfit találtak a helyszínen, csodával határos módon mindketten könnyű sérülésekkel megúszták a hatalmas zuhanást. Utána azonban – nyilván a baleset során őket ért sokk hatására – megpróbálták átverni a rendőröket.

Egyikük azt állította, ők csak utasok voltak az autóban, nem ismerik a férfit, aki vezetett és aki a hatalmas zuhanás után szó nélkül a sorsukra hagyta őket. A másik „utas” ezzel szemben azt vallotta, egy másik autó miatt kényszerültek olyan hirtelen manőverekre, amelyek miatt  elvesztet­ték uralmukat a Mercedes felett, áttörték a biztonsági korlátot és a mélybe zuhantak.

Ám egyik verzió sem tűnt hihetőnek a rendőrök számára. Azt, hogy létezett-e egyáltalán az a má­sik autó, ami miatt balesetet szenvedtek, viszonylag könnyen tisztázni lehetett: a Kacsóh Pongrác úti felüljáró és az oda vezető utak igen jól bekamerázottak, még egy gyalogos sem igen tudna ott észrevétlenül áthaladni, nemhogy egy autó. Ami pedig az ismeretlen sofőrt illeti: A Mercedes hátsó ülésén nemigen volt hely az ott felhalmozott holmik miatt még egy embernek, és amúgy sem utalt semmi arra, hogy ült volna még valaki a baleset idején az autóban.

A közel egy évig tartó vizsgálat végül azzal a megállapítással zárult, hogy a Mercedes-t a bal­eset idején minden bizonnyal a helyszínen könnyű sérülésekkel ellátott M. Antal vezette – tudatta a nyomozás lezárásáról kiadott közleményében a rendőrség. Pedig nem is vezethetett volna, mivel ko­rábban már jogerősen eltiltották a vezetéstől. De, ha ez nem lett volna elég, a baleset idején ittas is volt.

A nyomozás megállapításai szerint M. Antalék a baleset előtt megálltak egy közeli benzinkút­nál, onnan azonban fizetés nélkül távoztak. A kocsiban üres italos üvegeket találtak, azt nem tudni, hogy azok közül melyiket ürítették ki közvetlenül a baleset előtt és melyeket korábban.

Tény ugyanakkor – mint arról korábban lapunk is beszámolt –, hogy M. Antalt kevéssel a tör­téntek után a bíróság letartóztatta. Mint az a rendőrség mostani tájékoztatásából kiderült, már a nagy zuhanáskor is nyomkövetőt viselt, mivel gyanúsítottja volt egy, a VI. kerületben elkövetett csopor­tos garázdaságnak és állítólag más báncselekményekkel is összefüggésbe hozták a nevét.

A rendőrség az újabb ügy iratait megküldte az ügyészségnek.

F.Gy.A.