Ma nyitnak a közlekedési vizsgahelyek

  • Először a március 8-i járványügyi korlátozások miatt lemondott vizsgákat pótolják.
  • Csak ott szerveznek vizsgákat, ahol biztonságos körülményeket tudnak teremteni.
  • A vizsgázókat a képzőszervek útján tájékoztatják majd az új vizsgaidőpontokról.
  • Rövidesen nyithatnak a teraszok, ezért a szakemberek fokozott óvatosságra intenek.

Mától újra indítja a vizsgáztatási, vizsgálati és uránképzési tevékenységét a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont – erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatta az MTI-t. Az intézkedések igazodnak a járványügyi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló rendelkezésekben foglaltakhoz.

„A vizsgaközpont a működését érintő védelmi intézkedések és jogszabályok alapján – az ITM-mel történt előzetes egyeztetést követően – újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit a közúti, a vasúti, a hajózási és a drón területen is” – áll a közleményben

Hétfőtől a KAV Kft. ügyfélszolgálati irodáiban a járványügyi előírások betartásával ismét lehetővé válik a személyes ügyintézés. A társaság munkatársai már megkezdték a nyitás előkészítését: első körben a korábban lemondott közlekedési vizsgákat bonyolítják le, az érintett ügyfelek kiértesítése folyamatban van. Ők a leállás előtt beadott jelentkezésük alapján, a már megfizetett díj ellenében vehetnek majd részt az újrainduló vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken.

A vizsgázók elsődlegesen a képzőszervek útján kapnak tájékoztatást az új időpontokról.

A vizsgaközpont a bevált gyakorlatnak megfelelően csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni.

A részvétel kötelező feltétele az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A társaság minden helyszínen kézfertőtlenítőt biztosít, a védőtávolság betarthatósága érdekében korlátozza az egyszerre vizsgázók számát. A veszélyhelyzetre tekintettel rugalmasan kezelik akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot.

Az MTI-nek eljuttatott közleményében Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára rámutatott: „A vizsgaközpont 2020-ban már bizonyította, hogy a járványhelyzetben is képes megteremteni és fenntartani a biztonságos közlekedési vizsgáztatás feltételeit. Tavaly a közel két hónapos kényszerű leállás dacára több mint 680 ezer vizsgát bonyolítottak le. Az ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében szükség esetén készek akár hivatali időn túli vagy hétvégi időpontot is biztosítani az ügyfelek számára”.

Emlékezetes, hogy a múlt hónapban elrendelt szigorú járványügyi korlátozásokhoz igazodva a KAV Kft. március 8-án függesztette fel a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzését.
Miután a beoltottak száma meghaladta a hárommilliót, megkezdődhetett a korábbi korlátozások feloldása. Április 19-étől kinyitnak az óvodák, az általános iskolák alsó tagozatai visszatérnek a tantermi oktatáshoz. Amennyiben a járványügyi adatok nem kívánják meg a korlátozások feloldásának időleges lelassítását, május 10-ét követően a felsősök is visszatérhetnek az iskolapadokba.

Amennyiben a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, megnyithatnak az éttermek és kávézók teraszai. Ez az oltásbeadások jelenlegi üteme alapján valamikor április 21-22-t követően történhet meg. Feltétele persze az is, hogy a járványügyi adatok nem változnak kedvezőtlenül.

Orbán Viktor miniszterelnök április 16-i rádióinterjújában a teraszok tervezett kinyitását szimbolikus dolognak nevezte. Azt mondta „ez a régi életünknek egy nagyon látványos darabja”, amit visszaszerzünk. Közölte: a teraszdíjakat és a bürokratikus engedélyeket központilag törlik el, néhány biztonsági szabály betartása mellett kifejezetten bátorítják a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a teraszokat, kerthelyiségeiket.

A fokozatos nyitás hatására várhatóan megnő majd az autós és a gyalogosforgalom a hosszú hónapok után újranyitott teraszos szórakozóhelyek környékén. A közlekedésbiztonsági szakemberek éppen ezért fokozott óvatosságra intenek minden közlekedőt. „Kicsit olyan lesz a nyitást követő pár nap, mint amikor ősszel megkezdődik a tanítás az iskolákban – fejben még szüneten vannak a nebulók, az élet azonban már hétköznapi”, mondta egyikük.

Az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent a forgalom az utakon, a nyitás hatására azonban ennek hamarosan vége lehet. Több lesz az autó, de több lesz például a kerékpáros is – sokan választották ezt a közlekedési módot a járvány idején a közösségi közlekedéssel szemben, a jó idő és szabadság beköszöntével sokan várhatóan továbbra is két keréken indulnak majd el úti céljuk fel.

Ezért is indokolt – és nemcsak a normális élethez való visszatérés idején – fokozottan óvatosnak lenni az utakon…

…. mert mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.