Mamataxival az iskolába

  • Sok szülő legszívesebben az iskola bejáratáig szállítaná alsó tagozatos gyerekét.
  • Reggelenként kaotikus helyzetek alakulhatnak ki az iskolák közelében.
  • A mamataxi nem biztos hogy segíti, sőt inkább hátráltatja a gyerekek önálló közlekedővé válását.

Réges-régi, múlt századi amerikai film aprócska mellékszála, mini-konfliktusa volt, amikor a kőgazdag család gyerekét minden áldott nap sofőrös limuzin hozta-vitte az iskolába. Ezért aztán ez a csemete kimaradt a tanítás utáni együtt lógásokból, ökörködésekből, kisebb balhékból, és ezt szerfelett sajnálta.

Mára eljutottunk oda, hogy az átlagos magyar család kisiskolás csemetéjét – ha nem is magánsofőr, de – apuci vagy anyuci szállítja el a becsengetésre a tanintézménybe. Lehetőleg minél nagyobb SUV hátsó ülésének kellős közepén, lehetőleg minél közelebb a bejárathoz. Megesik, hogy a távolabb, szabályosan parkoló szülők gyermekei, netán gyalog érkező nebulók akár oda sem férnek a bejárathoz az ott tülekedő, masztodon méretű luxus terepjárók 22 collos kerekei miatt.

Persze tudjuk, hogy anyuci és apuci csak a legjobbat akarják gyermekeiknek – de a mamataxival gyakran túllőnek a célon. Azzal, hogy túlságosan óvják gyermekeiket, valójában késleltetik a független közlekedővé válásukat.

A gyermekeket korán és az életkoruknak megfelelő módon kell megismertetni a közúti közlekedéssel, képesnek kell lenniük arra, hogy saját maguk jussanak el az iskolába. Igen ám, de úgy soha nem alakul ki bennük a kockázat felismerése és a közúti közlekedés logikájának a megértése, ha szüleik rendszeresen autóval viszik őket az iskolába. Ellenben ha az utódok önállóan és biztonságosan eljutnak az iskolába, az hozzájárul a közlekedés biztonságához.

Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha az iskolába vezető útvonal biztonságos, akkor azt már az első tanítási nap előtt gyakorolják be a szülők a kicsikkel. A szabály az, hogy nem a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb útvonal a legjobb az iskolába – lehetőleg olyan utakon, ahol kis forgalom van, széles járdákkal és biztonságos átkelési lehetőségekkel. Ha elkerülhetetlen, hogy főútvonalon keljenek át, a közlekedési lámpák mellett a zebrák és a járdaszigetek is használhatók, főleg akkor, ha azokat az iskolarendőrök biztosítják.

Egy másik lehetőség a biztonságos iskolába jutáshoz a közös séta. Az egy környéken lakó gyerekek együtt mehetnek az iskolába, kezdetben esetleg szülők vagy idősebb tanulók kíséretében. Ez nemcsak a szórakozást, a kommunikációt és a szociális készségeket segíti elő a körükben, de a szülők számára is nagyobb biztonságérzetet nyújt, mivel gyermekeik nem egyedül közlekednek. Az önállóan megtett út másik előnye: a srácok körében a testmozgás növeli az egészséget, a koordinációt és így akár koncentrációt, az órai figyelmet.

Hosszú vagy nem biztonságos iskolába vezető útvonalak esetén valóban szükség lehet az iskolabuszra vagy a mamataxira. Ez utóbbiak esetében hasznosak lehetnek a kijelölt fel- és leszállási zónák, a szülői parkolók az iskola közelében, ahonnan a gyerekek a hátralévő utat már tényleg gyalog teszik meg. Az, hogy az iskola közelében szállnak ki a gyerekek, jelentheti azt, hogy ötven- vagy száz métert sétálnak egy parkolóból a bejáratig. De semmi esetre sem azt, hogy a családi batár ajtaja közvetlenül az iskola folyosójára nyílik.

N.V.