Már a nagyon nagy testvér is figyeli a pofátlankadókat

  • Ha lát valaki felkamerázott rendőrségi biciklit, esetleg segédmotoros kerékpárt, fotózza le és küldje el a képet szerkesztőségünknek!
  • A nagy teljesítményű civilnek látszó autók, motorok, drónok után megjött a nagyon nagy testvér: bevetették a Pofátlan(TAN)ító kamiont.
  • A magasból a rendőrkamion vezetője azt is látja, ha valaki vezetés közben filmet néz a telefonján.

Kerékpárt és segédmotoros kerékpárt tudomásunk szerint még nem vetett be a rendőrség a pofátlan vagy éppen súlyos szabálysértő közlekedőkkel szemben. Bár ki tudja, lehet, hogy már futnak az utakon méteres sebességmérővel és kamerákkal felszerelt kismotorok és drótszamarak is, csak azok létezését még titkolják a nyilvánosság előtt.

Az egy éve ilyentájt megindított országos Pofátlan(TAN)ító akcióban civilnek látszó nagy teljesítményű rendőrautók, rendőrmotorok és drónok után immár egy igazán nagy testvért, egy nagyon nagy Pofátlan(TAN)ítót is bevetett a rendőrség, a forgalomellenőrzéshez és a szabályszegések dokumentálásához szükséges minden extrával felszerelt kamiont.

Ez a sebességmérővel és kamerákkal bőven ellátott országúti vasaló azonban nemcsak a szabályokra fittyet hányó pofátlan kamionosoknak okozhat sok kellemetlenséget és nem kis kiadást, bár az utóbbi időben elsősorban ők döbbenhettek meg, miután egy kéklámpás autó kivezette őket a legközelebbi parkolóba, ahol közölték velük hogy az a kamion, amit az előzési tilalom ellenére megelőztek, valójában a rendőrautó volt.

Kicsit nagyobb a szokásos rendőrségi járműveknél, de ettől még az. Ráadásul telepakolták mindenféle kamerákkal és más elektronikai eszközökkel, szóval, ha gyorsan akarják folytatni az útjukat, nem érdemes a „nem is úgy történt” magyarázatokkal rabolni sem a saját idejüket, sem a rendőrökét.

A szabálytalanságon kapott kamionokat persze már a hagyományos méretű és kinézetű  rendőrautók kísérik a parkolóba, ahol elvileg megmagyarázzák, hogy miért előztek, amikor tilos, vagy miért követték el azt a szabályszegést, amin rajtakapták őket, de nem érdemes. Mindent, amit tettek és amit nem lett volna szabad megtenniük a rendőrség Pofátlan(TAN)ító akciócsoportjai rögzítettek, olykor több kameraállásból is.

Azóta már minden kamionoshoz eljutott a hír: „Fontoljátok meg, hogy milyen kamiont előztök meg, mert a zsaruk már kamionból is mérnek és filmeznek”…

Azonban a Pofátlan(TAN)ító kamiont a rendőrség nemcsak azoknak a fuvarozóknak a kiszűrésére használja, akik az autópályán 85-tel kezdenek előzésbe, hogy néhány kilométer megtétele után nagy nehezen elhúzzanak a 82-vel cammogó kolléga mellett. Mivel a kamion vezetőülése jóval magasabban van a személygépkocsikénál, jól belátni a kamiont előző kocsik utasterébe. Így észreveszik és dokumentálni is tudják a kamionba telepített kameráikkal, ha az őket előző autókban valaki vezetés közben filmet néz, internetezik, üzeneteket ír vagy olvas.

Bár a rendőrség több tucat különböző járművet állított már szolgálatba a Pofátlan(TAN)írási akció keretében, a közlekedők tapasztalatai szerint a közlekedők nem túl jó tanulók. Vagy a rendőrök nem tanítják kellő hatékonysággal a pofátlankodókat. Ezt bizonyítja az a temérdek felvétel, amit civil autósok fedélzeti kamerái készítettek nemhogy pofátlan, de olykor kifejezetten életveszélyesen vezető sofőrökről. (Az már a rendőrség pechje, hogy némely felvételen kéklámpás rendőrautók is feltűntek. Az pedig az érintett rendőröké, hogy a rendőrség nem söpörte a szőnyeg alá a rendőrök szabályszegéseit: Nemrég a Pofátlan(TAN)írott rendőrökről is közzétettek egy videó-összeállítást.)

A rendőrség akciósorozatának legnagyobb nyertesei eddig sajnos a YouTube és a Facebook. Több százezren nézték meg eddig a civilnek tetsző rendőrautók kamerával készült felvételeket, amiken olykor tényleg elképesztő jeleneteknek lehettünk tanúi. És a rendőrök szerint még jobban elkerekedne a nézők szeme, ha hallhatnák azokat az elképesztő indokokat, amiket a Pofátlan(TAN)ítóknak mondanak a rajtakapott autósok… Még egyikük sem mondott azonban olyan méltányolható indokot, amire tekintettel a rendőrök elengedték, elengedhették volna a bírságot.

F.Gy.A.