Maradandó fogyatékosságot okozott – 600 ezer forintra büntették

  • Levágta a balkanyart a már előzésbe lévő motoros előtt, amivel maradandó fogyatékosságot okozott
  • Elsőfokon fél év fogházra ítélték, másfél évre felfüggesztve
  • Másodfokon a sofőr kifogástalan közlekedési előélete miatt enyhítették az ítéletét

Egy sofőr figyelmetlensége miatt a szabályosan előző motoros maradandó fogyatékosságot szenvedett, kifogástalan közlekedési előélete miatt azonban a vétkes sofőr megúszta 600 ezer forint pénzbüntetéssel a szabálytalan kanyarodást. Az eset még 2015 nyarán történt Budapest XXII. kerületében, de csak most hozták meg a jogerős ítéletet az ügyben.

Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság hat hónap fogházbüntetésre ítélte az autóst – az ítélet végrehajtását másfél év próbaidőre felfüggesztve –, amiért 2015. június 30-án egy őt előző motoros elé kanyarodott. Az ítélet szerint a motoros „intenzív fékezéssel” sem tudta elkerülni az ütközést.

A Fővárosi Törvényszék közleményében emlékeztetett rá, hogy az autós szabálytalanul, kis ívben balra kanyarodott (közkeletű kifejezéssel – levágta a kanyart). Nem tudni mi volt a szabálytalan balkanyar oka, a sofőr sietett, vagy későn kapcsolt, hogy balra kellene kanyarodnia, vagy valami más, a bíróság tájékoztatása szerint a perben bizonyítást nyert, hogy a manőver megkezdése előtt egy pillantást sem vetett a visszapillantóra. Ellenkező esetben látnia kellett volna, hogy egy motoros már előzésbe kezdett.

A motoros az ütközés következtében – nyolc napon túl gyógyuló – súlyos sérüléseket szenvedett, és a sérülései csak maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyultak. Soha többé nem élhet már olyan életet, mint a balesetet megelőzően.

Elsőfokon a Budai Központi Kerületi Bíróság a vétkes, szabálytalanul balra kanyarodó autóst fél év fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, aminek a végrehajtását másfél évre felfüggesztette.

A sofőr ügyvédje enyhítésért fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Törvényszék elé.

A törvényszék kimondta ugyan, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság helyesen állapította meg a tényállást, az eset jogi minősítése sem volt kifogásolható, és az indoklási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. Ezzel együtt úgy ítélte meg, a vádlott büntetlen, és kifogástalan közlekedési előéletére tekintettel az ítélet túl súlyos, azért azt 600 ezer forint pénzbüntetésre enyhítette. Az indoklás szerint a büntetéssel elérni kívánt célok a vádlott esetében így is elérhetők.

Közlekedési ügyekkel foglalkozó jogászok az ítélet kapcsán – nevük mellőzését kérve – rámutattak ugyanakkor, hogy a gyorshajtás és az elsőbbségi szabályok be nem tartása után évek óta a kanyarodási szabályok megsértése a harmadik fő baleseti ok. Tömegesen előforduló közlekedési szabálysértésről van tehát szó, aminek jelentős szerepe van a halálos és a súlyos sérülésekkel végződő balesetekben.

Az adott esetben a vétkes sofőr kifogástalan közlekedési előélete nagyobb súllyal esett latba a bíróság előtt.

F.Gy.A.