Másfélszer gyorsabban hajtott a megengedettnél – két ember halt meg miatta

Jogosítvány nélkül hajtott a kanyargós-csúszós úton, amíg egy kanyarban el nem szállt

Két-három métert tolta maga előtt a vétlen tehergépkocsi az elébe sodródott autót

Eddig sem vezethetett volna a férfi, de most majd nyolc évre bíróságilag is eltiltják

Halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja a Tatabányai Járási Ügyészség azt a férfit, aki reggeli ámokfutásával két ember halálát okozta még tavaly márciusban.

Forrás: 112 Press

A baleset a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Szomor között történt 2018. március 13-én reggel. A vádlottnak nem volt jogosítványa, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy vezessen. Aznap három utasával mintegy 85-90 kilométer/órás tempóval hajtott Bajáról Szomor irányába. A baleset helyszínén legfeljebb 60 kilométer/órás sebességgel hajthatott volna a sofőr.

Az út csúszós volt és erősen kanyargós, amire számos „Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok” tábla is figyelmeztette az autósokat. Az aszfaltút felületét marással megpróbálták ugyan érdesíteni, de – mint azt a baleset is igazolta – még így sem sikerült oly mértékben javítani a tapadását, hogy az adott útszakaszon a megengedettnél másfélszer gyorsabban haladó autót egy láthatóan nem túl gyakorlott sofőr a sávjában tudja tartani.

A vizsgálatok szerint a túlzottan nagy sebesség miatt az autó egy jobbra ívelő kanyarban annyira megcsúszott, hogy a vezetője már nem tudott uralkodni a jármű felett. A kocsi átsodródott a menetirány szerinti bal oldalra és miközben irányíthatatlanul sodródott keresztbe fordult a sávban.

Épp akkor ért oda egy kisteherautó, melynek vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést. A teherautó az elébe sodródott személygépkocsiba rohant és még legalább két-három métert tolta maga előtt, mire sikerült megállnia.

Forrás: 112 Press

A helyszínen készült fotók arról árulkodnak, hogy a gyorshajtó sofőr összevissza kormányzott a baleset előtt. Teljesen elveszítette uralmát a jármű felett, ez lehet az oka az eltúlzott sebesség mellett, hogy a személyautó a jobbra ívelő kanyarban a jobboldalával csapódott a vele szemben közlekedő tehergépkocsi orrészének. Adott esetben persze a baleset előtt elkövetett vezetéstechnikai hiba lesz a legkisebb probléma, amivel a vádlottnak majd szembe kell néznie a későbbiekben.

A személygépkocsi két utasa olyan súlyos sérüléseket szenvedett a balesetben, hogy a helyszínen életüket vesztették. A harmadik utas megúszta nyolc napon belül gyógyuló arc, könyök és mellkasi zúzódásokkal. Maga a vádlott arccsonttöréssel megúszta az esetet, ami persze szintén súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek minősül.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy a bíróság ítélje őt három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, három évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és nyolc évre a gépjárművezetéstől (na, nem mintha eddig vezethetett volna, hiszen nem volt jogosítványa), fizettessen meg vele továbbá 660 ezer forint bűnügyi költséget.

F. Gy. A.