Mától ne csak a telefonját nézze, ha lelép a járdáról!

  • Zebra-terv néven három napos akciót indított a rendőrség a gyalogos-átkelőhelyek biztonsága érdekében.
  • Évente 2500 gyalogost gázolnak el Magyarországon, ezret a zebrákon – ezért lépnek akcióba a gyalogos Pofátlan(TAN)ítók.
  • Nemcsak a gyalogosoknak elsőbbséget nem adó autósokat állítják ki a forgalomból, ha szabályt sértenek.

Mától csütörtökig a gyalogos-átkelőhelyeken akciózik a rendőrség. Mint azt már az ORFK illetékeseinek korábbi nyilatkozataiból sejteni lehetett, a mostani akció más lesz, mint a hasonló korábbiak: a héten a Zebra-terv néven meghirdetett akcióban ugyanis a rendőrség nemcsak azokkal az autósokkal szemben jár majd el, akik nem adják meg az átkelőn a gyalogosoknak az őket megillető elsőbbséget. Testkamerákkal felszerelt civil ruhás rendőrök is járőröznek majd a gyalogosátkelők környékén. Ők a közlekedés biztonságára veszélyes gyalogosokkal szemben intézkednek majd.

Az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottságának adatai szerint Magyarországon évente 2500 gyalogost gázolnak el, közülük ezret a gyalogátkelőkön. Közülük 150-en életüket vesztik az őket ért balesetben.

Fotó: police.hu

Az ORFK-OBB azonban arra is rámutatott a Zebra-tervet beharangozó közleményében, hogy a balesetekért nemcsak az autósok a felelősek. Gyakran a gyalogosok okozzák saját tragédiájukat figyelmetlenségükkel, felelőtlenségükkel. A leggyakoribb gyalogos szabálytalanság, hogy óvatlanul, azaz lényegében körültekintés nélkül lépnek az úttestre. A második legfőbb baleseti ok, amit gyalogosok idéznek elő: a tiloson áthaladás, illetve, hogy sokan tiltott helyen próbálnak átkelni az úttesten. Ráadásul ott is figyelmetlenül.

Ezért ellenőrzi most a rendőrség egyszerre az autósokat és a gyalogosokat is. Előbbieket a már megszokott módon a Pofátlan(TAN)ító autókkal is, utóbbiakat pedig a még újdonságnak számító talpas Pofátlan(TAN)írókkal, azaz testkamerákkal felszerelt civil ruhás rendőrökkel.

F.Gy.A.