Még mindig nem késő jelentkezni!

  • Szombaton, a Budapesti Rendőrnapon rajtol a Közlekedik a család közlekedésbiztonsági vetélkedő sorozat.
  • Kell legalább egy 6-17 év közti gyermek, és hogy valakinek legyen érvényes jogosítványa.
  • Tavalyi győztes család hétszer indult, egyszer-egyszer volt budapesti harmadik és második.
  • Nemcsak a családok, az iskolák is versenyeznek: honnan indul több család a versenyben?

Szombaton, a Városligetben, a Budapesti Rendőrnapon rajtol az idei Közlekedik a család közlekedési vetélkedő sorozat. Még senki nem maradt le semmiről. Még a verseny napján a helyszínen is jelentkezhetnek azok a családok, amelyek kellően felkészültnek érzik magukat a megmérettetéshez, vagy csak kellemesen szeretnék eltölteni az időt szombaton reggel 9 és 15 óra között. S közben felmérhetik a KRESZ-tudásukat, és megtapasztalhatják mire képesek kerékpárral, autóval olykor – ahogy az egyik korábbi győztek fogalmazott lapunknak – érdekes körülmények között.

A Közlekedik a család az ORFK-OBB legnépszerűbb felmenő rendszerben lebonyolított közlekedésbiztonsági családi versenye, amit – egyedüliként a nagyobb létszámú érdeklődőt megmozgató események sorában –, még a pandémia alatt, 2020-ban és ’21-ben is megrendeztek.

Maga a verseny szakmai hungarikum. Sehol a világon nem szerveznek ehhez fogható országos közlekedésbiztonsági vetélkedőt kifejezetten a családok részére az eseményt évtizedek óta szervező ORFK-OBB munkatársainak ismerete szerint.

Először 1996-ban, majd 1997-ben rendezték meg a versenyt, akkor a Városligeti Műjégpályán. Az országos döntő résztvevői akkor a jégen felállított pályán küzdöttek meg a fődíjért, egy VW személyautóért. Majd másfél évtized szünet következett.

2012-ben, az ORFK-OBB 20 éves jubileuma alkalmával hirdették meg újra azóta is az egyik legnépszerűbb közlekedésbiztonsági versenyt, amelynek népszerűsége azóta is töretlen, az érdeklődés a megmérettetés iránt évről évre nő. Annak ellenére, hogy a résztvevők szerint a feladatok folyamatosan nehezednek.

Ma már azonban nemcsak azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező családok nevezhetnek a versenyre, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel, és van legalább egy 6–17 év közötti gyerekük.

Az induló családoknak a regisztrációkor meg kell jelölniük azt az iskolát, melyet a részvételükkel támogatni kívánnak. Azt az iskolát, amely a legtöbb támogatást gyűjti össze a verseny alatt, az ORFK-OBB 500 ezer forint értékű iskolaszer-csomaggal támogatja, a második helyezett 300, a harmadik pedig 100 ezer forint értékű támogatáshoz jut.

A nevezéssel kapcsolatos minden fontos tudnivaló, a versenyek időpontja és a jelentkezés módja megtalálható a kozlekedikacsalad.hu oldalon.

– Mi már nem indulhatunk! – mondta Meleg Béla, a tavalyi győztes család feje. – Bár, akár indulhatnánk is, végül is a szabályzat csak az országos döntőből zárja ki az előző évi nyerteseket, ha a területi versenyt újra mi nyernénk, a másodikat indítanák helyettünk. Ezzel együtt valószínűleg kimegyek körülnézni és szurkolni a tavalyi második helyezett családnak. Két éve ismerjük őket, szorítok nekik.

Meleg Béla ének-angol szakos tanár egy budapesti belvárosi iskolában. Négy gyermek édesapja, a két nagyobbik már túl idős lenne a versenyhez, de a két kisebb lányukkal még akár nevezhetnének. Elbizonytalanodott, amikor arról kérdeztem hányszor indultak a versenyen.

– Hatszor, de lehet, hogy hétszer, nem vagyok biztos benne. Egyszer voltunk budapesti harmadikok és egyszer másodikok, aztán tavaly sikerült nyerni! – mondta.

Az immár 18 éves nagy fia imádott biciklizni, a lányok is, de őket az elsősegélynyújtás jobban érdekelte, ahogy Meleg Béla feleségét is.

– Én is szeretek kerékpározni – szögezte le Meleg Béla. – Gyakran munkába is azzal járok, mert a belvárosban autózni nem egyszerű vállalkozás, annál már csak a parkolóhelyet találni a nagyobb kihívás. Ezért sokszor inkább gyalog, vagy kerékpárral járok munkába.

A versenyekről elmondta még, hogy a feladatok évről évre egyre nagyobb kihívást jelentettek, a szervezés pedig mind profibb volt.

– Egyszer egy hatalmas pótkocsival kellett manőverezni, máskor pedig egy icipicivel hátramenetbe szlalomoztattak minket – mesélte. – Olyan apró volt az a pótkocsi, hogy egyik tükörből sem lehetett látni, jobbára csak megérzés alapján manővereztünk.  Hatalmas élmény volt számomra.

És persze ott van a verseny főnyereménye, az autó is, a Škoda Fabia személygépkocsi.

– Nagy siker volt ez számunkra, tényleg nagyon örültünk neki, ma már mégsem amiatt emlékezetes számunkra a 2022-es verseny. Nem sokkal később a fiam kénytelen volt élesben is végigcsinálni, amit a versenyen az elsősegélynyújtás részeként sikeresen bemutatott. Karácsonykor egy hetvenes éveiben járó férfi, úgy tudjuk öngyilkossági szándékkal kiugrott a másodikról. Épp arra járt a fiam, aki azonnal megkezdte az újraélesztést és csinálta, amit kellett, amíg a mentők meg nem érkeztek.

Sajnos a férfi életét már sem ő, sem a kiérkező mentők sem tudták megmenteni, de amit a fiú tett, ennek ellenére is elismerésre méltó. És, Meleg Béla szerint egyszersmind bizonyíték arra, hogy az ember soha nem tudhatja mikor lesz szüksége éles helyzetben arra a tudásra, amire a jogosítványhoz kötelező egészségügyi-elsősegélynyújtási tanfolyamon tett szert.

Ha már a tavalyi nyertes tanár, magától adódott a kérdés, mit szól ahhoz, hogy akár már a nem is oly távoli jövőben közlekedési ismereteket is tanítanak majd az iskolákban.

– Jó gondolat, ha sikerül jó szakembereknek jó tematikát kidolgozniuk az igen hasznos lehet. Egyre többen ülnek kerékpárra és különböző újfajta közlekedési eszközökre anélkül, hogy tisztában lennének a közlekedési szabályokkal. Bár szerintem néha túlhorrorizálják a kerékpárosok, elektromos rolleresek jelentette veszélyt, azonban tény, hogy mindenkinek jobb lenne, ha tisztában lenne az alapvető közlekedési szabályokkal.

Meleg Béla elmondta, autósként őt például kifejezetten idegesítik azok a gyalogosok is, akik az út szélétől két méterre megállnak, és még csak véletlen sem néznek az autósok irányába sem.

– Nem lehet tudni mire készülnek, képtelenség megjósolni, hogy mi a céljuk: átkelnének az úton, vagy csak várnak ott valakit? Emellett, mint azt a fiam esete is mutatja, kifejezetten hasznos lehetne, ha minél többen megtanulnák mit kell tenni, ha másvalakit baleset ér, elveszi az eszméletét vagy erősen vérzik.

F.Gy.A.