Még mindig úgy gondja, hogy „nem a jogsi vezet”?

  • Eltiltás hatálya alatt vezetett, majd miután eljárás indult ellene emiatt, ismét volánhoz ült.
  • A zsarolásért felfüggesztettet kapott, de miután jogsi nélkül vezetett, azt is le kell ülnie.
  • Egy kilométert menekült a rendőrök elől, majd feladta. Kiderült, nem is vezethetett volna.

A kép illusztráció.

Hányszor kell eltiltani valakit a vezetéstől, hogy a döntésnek foganatja legyen? – tettük fel a kérdés egyik cikkünkben még 2020. augusztusában, amikor több olyan esetről is beszámoltunk, amelyekben közúti gépjárművezetéstől eltiltott sofőrök okoztak balesetet vagy buktak meg ittasan valamelyik közúti ellenőrzésen. Volt, akit rövid időn belül zsinórban hatszor tiltottak el a vezetéstől, miközben soha nem is volt jogosítványa.

Végül a jogalkotó is megelégelte a tiltó határozatok már-már tömeges semmibe vételét. Azt, hogy sokan abból indultak ki: „nem a jogosítvány vezet”, akkor tehát nincs is rá szükség. 2021. május 14. óta bűncselekmények minősül, és attól függően, hogy szabálysértési avagy büntetőeljárásban tiltották-e el a sofőrt a vezetéstől, egy, illetve három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető önmagában az a tény, hogy valaki az eltiltása ellenére volánhoz ült és vezetett.

Kezdetben még sokan csak legyintettek, „nem eszik olyan forrón a kását”, mondták, de hamar kiderült, hogy az új szabályt nemcsak a törvénymódosítást már jó ideje sürgető rendőrség és az ügyészség veszi komolyan, hanem a bíróságok is.

Az év végéhez közeledve mind gyakrabban kell majd közúti ellenőrzésekre számítani. Egyrészt, mert a romló út- és látási viszonyok miatt ilyenkor jellemzően megnő a balesetek száma, ami a rendőrséget több és szigorúbb ellenőrzésre sarkallja. Másrészt, mert közeledik az év vége, amikor a fél ország felkerekedik, hogy rokonoknál vagy egy wellness hotelben töltse az ünnepeket, ami a közúti forgalom hirtelen megnövekedésével, s vele a rendőri aktivitás növekedésével jár. Nem utolsó sorban pedig az idei statisztikák a közlekedésbiztonság romlását mutatják, ami megint csak ok lehet a fokozott rendőri ellenőrzésekre.

Minden rendőri aktivitás magában rejti a lebukás kockázatát az eltiltás hatálya alatt vezetők számára. Íme néhány eset, mi vár azokra, akik még másfél évvel a törvény hatályba lépése után sem hiszik el vagy veszik komolyan, hogy akár börtönbe is juthatnak, ha eltiltás hatálya alatt vezettek. Még akkor is, ha más szabályszegést nem követtek el, ami a közlekedési rendőrök tapasztalatai szerint nem jellemző az eltiltás hatálya alatt vezetőkre.

Mit mond a tavaly módosított Btk?
Járművezetés az eltiltás hatálya alatt [239/B. §]
Aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Aki a bűncselekményt büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. október 26-án két folyamatban lévő ügyében egyszerre hozott jogerős döntést egy férfi ellen. Egyrészt a vádlottal szemben közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt első fokon kiszabott 90 nap elzárás és négy év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést súlyosbította egy év hat hónap börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre. Másrészt a vele szemben korábban járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt első fokon kiszabott két év börtönbüntetést és öt év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést enyhítette és a vádlottat egy év börtönbüntetésre ítélte.

Mindemellett még a bíróság elrendelte a vádlottal szemben korábban zsarolás bűntette miatt kiszabott egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is, tekintettel arra, hogy felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt is állt, miközben eltiltás hatálya alatt vezetett.

Először idén május 17-én a délután Nyíregyháza belterületén autózott a luxus autójával, a jobb első ülésén egy utassal. Amikor a rendőrök igazoltatni próbálták, és ezért a megkülönböztető fény és hangjelzést bekapcsolva követni kezdték, gyorsított és megpróbált elhajtani előlük. Értelmetlen menekülési kísérlete közben több közlekedőt is nagy veszélybe sodort. Nekik a baleset elkerülése érdekében hirtelen kormánymozdulatokkal és erős fékezéssel kellett kitérniük az útjából. Eközben ő folyamatosan növelte a sebességét csak, hogy elkerülje a rendőri intézkedést.

Nem sikerült. Egy ponton az eltúlzott sebessége miatt elvesztette uralmát a gépjármű felett és egy parkoló autónak, majd egy ingatlan utcafronti kerítésének ütközött, közben még egy villanyoszlopot és a hírközlő kábeleket tartalmazó dobozt is megrongálta.

A baleset következtében a vádlott utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A rendőrség megállapította, hogy a száguldva menekülő sofőrnek nem volt érvényes jogosítványa, mivel a bíróság 2021. szeptemberében jogerősen több évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ezek után közúti veszélyeztetés és járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt indult büntetőeljárás ellene. Első fokon a Nyíregyházi Járásbíróság 2022. június 3-án már el is ítélte, de az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezést jelentett be. Az volt az egyik ügy, amit most felülbírált a törvényszék.

A másik… Nem sokkal az imént leírt eset után, 2022. augusztus 28-án a délelőtt a férfi Nagykállóban közlekedett személygépkocsijával, ahol előzésbe kezdett, de eközben elvesztette uralmát járműve fölött, és az úttestről lesodródva nekiütközött egy társasház kerítésének. A férfit intézkedés alá vonta a rendőrség, mely során megállapították, hogy ismételten eltiltás hatálya alatt vezetett.

A férfit a Nyíregyházi Járásbíróság ezek után 2022. augusztus 30-án járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt újból elítélte, mely ítélettel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést enyhébb büntetés kiszabása végett.

Október végén a Nyíregyházi Törvényszék a két fellebbezést egy ülés keretében bírálta felül és hozta meg az immár jogerős ítéletét.

Még nem jogerős a Bajai Járásbíróság gyorsított eljárásban meghozott ítélete, amelyben – még szintén októberben – két év börtönre, három év közügyektől eltiltásra és öt év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy 37 éves vaskúti férfit, akit a Bajai Járási Ügyészség állított bíróság elé. Az ítélet súlyossága jelzi, hogy az ő közlekedési-bűnügyi előélete sem volt már makulátlan.

A Bajai Járásbíróság a férfit 2022. július 8-án ittas járművezetés miatt hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Ennek ellenére alig több, mint két hónappal később, szeptember 17-én ittasan autózott Sükösd belterületén, majd az 511-es elkerülő úton, amikor a rendőrjárőr (közel egy kilométer üldözést követően) igazoltatta. A személygépkocsiban három utas tartózkodott.

A bíróság a férfit ittas járművezetés és járművezetéstől eltiltás hatálya alatti vezetés miatt ítélte el, azonban az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Nem úgy, a Sárvári Járásbíróság döntése, amellyel járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntett miatt tíz hónap börtönre és négy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetett előéletű férfit, s elrendelte továbbá – egy korábbi – nyolc hónap fogházbüntetés utólagos végrehajtását.

Történt ugyanis, hogy a Soproni Járásbíróság egy tavaly meghozott büntetővégzésével, a 2021. július 21. napján elkövetett járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt nyolc hónap – végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki, és két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. Ezt a nyolc hónapot is le kell ülnie most már a vádlottnak, tekintettel arra, hogy az újabb eltiltás hatálya alatti vezetést és a „fogócskázást” a rendőrökkel, a felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. Ráadásul az ennek a bűncselekménynek az elkövetését megelőző két éven belül több alkalommal indult ellene szabálysértési eljárás közlekedési szabályszegések miatt. Ez az ítélet már jogerős.

F.Gy.A.