Még nem végleges a döntés! Rács mögé került M. Richárd!

  • Már a bíróság is megelégelte a Dózsa György úti gázoló sorozatos szabályszegéseit – elrendelték a letartóztatását.
  • Eltiltás alatt vezetett, bezárt edzőteremben erősített és pizzériában mulatott, szilveszterkor  drogbirtoklásért állították elő.
  • M. Richárd már a kecskeméti maffiaperben is bebizonyította, nem különösebben izgatja, ha lebukik, sőt, a lebukás következménye sem.

Fotó: MTI

Úgy tűnik megelégelte a bíróság, hogy a Dózsa György úti gázolóként elhíresült M. Richárd  szabályosan sportot űz a törvények és a különböző előírások semmibe vételéből, január 18-án ezért a elrendelte a letartóztatását. Bár a végzés a terhelti fellebbezés miatt nem végleges, a rendőrök néhány órával a döntés kihirdetése után M. Richárdot egy büntetésvégrehajtás intézetbe szállították.

Egy, már-már az igazságszolgáltatás egészét nevetségessé tevő sorozat végére került pont M. letartóztatásával – feltéve, ha a másodfokú bíróság, amely az eddigi gyakorlatból kiindulva várhatóan két héten belül dönt a végzés ellen benyújtott fellebbezésről – nem helyezi mégis szabadlábra.

Laikusok és jogászok körében azóta tartott az értetlenség M. Richárd le nem tartóztatása miatt, hogy a férfi 2017. május 15-én a barátnőjének vásárolt luxus Mercedes kabrióval közel 140-es tempóval karambolozott Budapesten, a XIII. kerületi Dózsa György út – Kassai utca kereszteződésében.

M., aki – mint utóbb kiderült vezetés közben szelfizett –, kocsijával oldalba kapott egy szabálytalanul (kis ívben) balra kanyarodó Citroent és a közeli buszmegállóba repítette azt. A balesetben a Citroen két, az ütközéskor jobb oldalon ülő utasa életét vesztette, és több járókelő is megsérült.

Bár ketten meghaltak, és M. szervezetében kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat találtak a szakértők (abból azt a következtetést vonták le, hogy bár korábban fogyasztott drogot, a baleset idején azonban nem állt kábítószer hatása alatt), a bíróság később még sem rendelte el a letartóztatását.

Semmiféle kényszer- vagy korlátozó intézkedést nem tartottak indokoltnak vele szemben.

Pedig M. múltja korán sem volt makulátlan. A 2006-os maffiaperben ő volt az ötödrendű vádlott. Emberölés előkészületéért (egy rivális csoport vezetőjének meggyilkolását készítették elő, amikor elkapták őket), valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésért akkor tíz embert állítottak bíróság elé Kecskeméten. M. Richárd a per ötödrendű vádlottjaként nyolc évet kapott, amit a legszigorúbb büntetésvégrehajtási fokozatban, fegyházban kellett letöltenie.

Mondhatnánk, leülte, amit a bíróság kiszabott rá, ez már a múlt. Csakhogy M. Richárdnak a maffiaper alatt és azt megelőzően, az előzetes letartóztatásban tanúsított magatartása alapján akár már a Dózsa György úti gázolás perében eljáró bíróban is felvetődhetett volna a kérdés: szabadlábon hagyása esetén vajon nem követ el újabb jogsértéseket, bűncselekményeket? Nem próbálja-e meg a tanúkat befolyásolni, vagy más módon az ellene folyó eljárást, esetleg megszökni?

A kecskeméti maffiaperben Fodor Endre tanácsvezető bíró több olyan levelet is felolvasott, [lásd egy akkori tudósításban itt], amikben M. Richárd utasításokat osztogatott egykori testőrének, kitől mennyi pénzt kell még behajtani a fennálló adósságok fejében, s hogy a pénzt az ő (már mint a testőr) jussának levétele után megmarad, adja oda az élettársának.

Megpróbálta elérni azt is, hogy mások vigyék el a balhét őhelyettük. „Üzentem az ügyvédeken keresztül a Lacinak és a Péternek, hogy a szerbek vigyék el a balhét. Ha minket kidobnának, mindenkinek jó lenne” – írta az egyik levelében. A Laci az elsőrendű vádlott keresztneve, míg a Péter a másodrendűé.

M. Richárd efféle korábbi dolgai miatt tették fel sokan a kérdést, vajon, miként érhette el, hogy szabadlábon védekezhetett. Számos bizonyítatlan feltételezés és összeesküvéselmélet látott napvilágot ezzel kapcsolatban, még többről suttogtak a magukat bennfentesnek érzők.

Később a kérdőjelek azonban csak tovább sokasodtak, miután egy héttel az elsőfokú ítélete kihirdetése után, melyben 4 évet kapott, közúti ellenőrzésen egy Mercedes volánja mögött érték a rendőrök. Majd később egy – a járványhelyzet miatt elvileg bezárt – pizzériában, egy másik alkalommal egy edzőteremben találták.

Szilveszterkor egy belvárosi szórakozóhelyről 10 embert állítottak elő a rendőrök, kábítószer-fogyasztás és -birtoklás gyanújával. M. Richárd volt az egyik.

Egyik kihágásának sem lett ott és akkor semmiféle súlyosabbnak mondható következménye.

Mindeközben még folyamatban volt ellene az az eljárás, amelyben azzal vádolják, hogy kenőpénzzel akarta visszaszerezni a jogosítványát. Nem sikerült neki. Szerencséjére vagy pechére, talán ő tudja. Tény, hogy akiket megbízott, hogy fizessenek le valakit, hogy az eltiltása ellenére visszakaphassa a jogosítványát, átverték.

Az ügyészség 2019 májusa óta többször is hiába indítványozta M. Richárd letartóztatását. Csak annyit sikerült elérniük, hogy a bíróság végül elrendelte a bűnügyi felügyeletét; nem hagyhatta el Budapest és Pest megye területét.

Bár amióta eljárás alatt áll, volt külföldön, az ügyészség azzal indokolta megismételt letartóztatási indítványát, hogy megalapozottan tartani kell M. Richárd esetében a bűnismétlés, valamint a szökés-elrejtőzés veszélyétől.

Ami a bűnismétlés veszélyét illeti, arra M. maga szolgáltatott nem is egy bizonyítékot. Eltiltása hatálya alatt vezetett például. Nagy ívben tett a járványügyi intézkedésekre, vesztegetési ügyben eljárás van ellene és drog volt nála szilveszterkor. Ez így együtt, már sok volt az irányában eddig talán túlságosan is megértő bíróságnak is. Pontosabban, a letartóztatását elrendelő bírónak. Hogy csak neki vagy másnak is, az majd a másodfokú döntésből kiderül.

Ha a sokadik nekifutásra is, de végül az ügyészségnek sikerült elérni, hogy – mint közleményükben írták – „a Fővárosi Törvényszék január 18-án elrendelte M. Richárd letartóztatását a Dózsa György úti gázolás ügyében folyó per másodfokú eljárásának a befejezéséig, az ügyészi indítvánnyal egyezően, a bűnismétlés veszélyére hivatkozással”.

F.Gy.A.