Megdöbbentő sorrendek!

Érdekes és egyben tanulságos közvéleménykutatás eredményét tette közzé a minap a Totalcar az AutoPacific felmérése alapján. A csaknem 90 ezer amerikai autós véleményét tükröző kutatás célja az volt, hogy felmérjék: az autótulajdonosok vagy leendő vásárlók mely extrafelszereléseket tartják igazán fontosnak, illetve kevésbé szükségesnek. A mintegy száz különböző extra közül kellett a megkérdezetteknek olyan sorrendet felállítani, amely szerintük a leginkább szükséges lehet egy autóban.
Mielőtt részleteiben belemennék abba, hogy milyen viszonyban van az elkészült lista a közlekedés biztonságával, tekintsük át a kutatás végeredményét:

1. Ülésfűtés – 66%
2. Holttérfigyelő – 60%
3. Első és hátsó parkolóradar – 55%
4. Összkerékhajtás – 54%
5. Sávelhagyás-figyelmeztető – 54%
6. Apple CarPlay és/vagy AndroidAuto – 53%
7. Motoros ülésállítás – 52%
8. Ledes hangulatvilágítás – 52%
9. Üléshűtés vagy -szellőztetés – 50%
10. Memóriás vezetőülés – 49%

Nos, akkor vegyük sorra a vásárlói vagy tulajdonosi igényeket. A lista első látásre is megdöbbentő, hiszen jól látszik, hogy az autógyártók által kifejlesztett megannyi vezetéstámogató, tehát a közlekedésbiztonságot közvetlenül is befolyásoló technika/technológia voltaképpen alig szerepel benne. Ha szigorúan vesszük a felsorolást, csupán a második helyre jelölt holttérfigyelő és az ötödik helyre sorolt sávelhagyás-figyelmeztető az, ami az utóbbi évek – egyértelműen biztonsági célokat szolgáló – fejlesztéseit jelenti. Kis jóindulattal ide sorolható még a negyedik helyre került összkerékhajtás is, de ebbe már könnyen belelátni az amerikai piac sajátos igényeit is. Európában, illetve hazánkban vélhetően nem került volna ilyen előkelő helyre a négykerékhajtás, hiszen annak hasznát sok helyen sem a terepviszonyok, sem az időjárási körülmények nem támasztják alá.  A lista többi szereplője sokkal inkább az autósok kényelmét szolgálja, mint a közlekedésbiztonságot, noha kétségtelen, hogy korunk embere olyan autóipari terméket vár az egyre magasabbra szökő vételárért, amelyben otthonosan érzi magát. Kellemes, ha úgy tetszik meghitt környezetben, maximálisan kényelmes, szükség esetén meleget is szolgáltató ülésekben, mobileszközein kommunikálva kíván autózni. Tény, hogy ezek is fontos dolgok egy autó választásakor. Az azonban érthetetlen, hogy miközben a világ autógyártói óriási pénzekért fejlesztik és szerelik be korszerű járműveikbe a balesetek megelőzését szolgáló eszközöket, az autósok számára a hangulatvilágítás megléte fontosabb, mint például az adaptív tempomat vagy a ráfutás megelőzését jelentő berendezés. Hogy ez miért van így, arra a felmérés egy másik része némiképpen választ ad. Ez egy olyan lista, amely a legkevésbé fontosnak tartott extrákat állítja sorrendbe a válaszadók véleménye alapján. Nézzük is meg!

1.Teljes önvezetés, kormány nélkül – 7%
2. Személyi asszisztens (afféle 0-24-es call center, tudakozó-szerű szolgáltatás) – 7%
3. Gesztusvezérlés – 9%
4. Biometrikus szolgáltatások – 9%
5. Vásárlási lehetőség az infotainment rendszeren keresztül – 12%
6. Elektronikusan generált motorhang – 13%
7. Head-up display kiterjesztett valósággal – 14%

Leszámítva a listában szereplő – magyarosan parasztvakításnak nevezhető – egyik-másik technikai újdonságot és megoldást, meglepő a teljes önvezetés ilyen arányú elutasítottsága. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérés az USA-ban készült, ahol önvezető járművekkel már a hétköznapi emberek közvetlenül is találkozhatnak. A felsorolásból mégis az látszik, hogy korunk embere ugyanúgy nehezen szabadul a szokásaitól, mint a történelemben bármikor. Túl sokáig élt együtt a belsőégésű motorral, túl sok élmény köti ehhez a technológiához, amelyet – és ez szerintem nagyon fontos – saját maga uralhatott. Még mindig vezetni akar, gombokat akar nyomkodni, igazi motorhangot akar hallani, ő maga akar gázt adni.
Bár jómagam az életem hátralévő részét már bizonyosan a saját magam által vezetett belsőégésű vagy villanyos autóval töltöm el, a jövő nemzedékének ideje megbarátkozni az önvezető járművekkel. Mert, ha valami a járművek biztonságos közlekedését segíti majd, az az önvezető jármű lesz. Abban is biztos vagyok, hogy egykoron a konflisok tulajdonosai is mélyen elítélték az automobilok megjelenését. De milyen lenne a mai világ, ha az emberiség nem tudott volna lépést tartani a kor fejlődésével?

S.G.